• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 21.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.4°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόφαση-σταθμός για τη σωτηρία της Παρνασσίδας

 • A-
 • A+

Με μια σημαντική απόφαση για το περιβάλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας, των περιηγητών και των μόνιμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με εναλλακτικές μορφές ήπιας ανάπτυξης, το δημοτικό συμβούλιο Δελφών αποφάσισε τη διατήρηση της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής (ΕΚΠ) Παρνασσίδας, όπως αυτή ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Θα παραδώσουν 200 χιλιάδες στρέμματα στους κυνηγούς;» - 4/6/2018), με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και τη δηλωμένη αδυναμία του να λειτουργήσει την ΕΚΠ Παρνασσίδας, το Δασαρχείο Αμφισσας είχε εισηγηθεί αρχικά την απελευθέρωση της ελεγχόμενης ζώνης, συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων και στη συνέχεια την κατάργησή της σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα, διατηρώντας το ελεγχόμενο κυνήγι σε μόλις 36.000 στρέμματα, ουσιαστικά σε μια έκταση που περιλαμβάνει τα επτά χωριά της περιοχής.

Με τον χαρακτηρισμό της ως «ελεγχόμενης κυνηγετικής» το κυνήγι στην περιοχή είναι ελεγχόμενο υπό περιορισμούς και πραγματοποιείται μόνο από ομάδες κυνηγών υπό τη συνοδεία δασικών υπαλλήλων και με την καταβολή αντιτίμου για τη θήρα και τα θηράματα.

Στην πράξη η κατάργηση της μεγαλύτερης έκτασης της ΕΚΠ Παρνασσίδας, που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, θα μετέτρεπε την περιοχή σε προορισμό κυνηγετικού τουρισμού απειλώντας την με φυσική καταστροφή και οικονομικό μαρασμό, τη στιγμή που αναπτύσσει μια δυναμική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δασαρχείο είχε στηρίξει την πρότασή του σε μελέτη δασολόγου, που ισχυρίζεται ότι η περιοχή δεν είναι και μεγάλης αναπαραγωγικής σημασίας και ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Κυνηγών Ιτέας.

Μάλιστα σε σχετική αλληλογραφία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας επιχειρηματολογούσε για την πρότασή του, ισχυριζόμενος ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή των κυνηγών».

Αίτημα πολιτών

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών προέκυψε έπειτα από αίτημα πολιτών που ζήτησαν την επαναλειτουργία της ΕΚΠ, έπειτα από την αδράνεια στην οποία είχε υποπέσει εξαιτίας της έλλειψης δασικών υπαλλήλων, αντί της κατάργησής της.

Στη λήψη αυτής της απόφασης συνετέλεσε η μεταστροφή των απόψεων σε τοπικό επίπεδο από την αρχικά κατηγορηματική θέση των τοπικών κοινοτήτων υπέρ της κατάργησής της το 2014, καθώς έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες που καθιστούσαν εύλογο ένα τέτοιο αίτημα τον καιρό που διατυπώθηκε. Κι ακόμη η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου στα δασαρχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δασαρχείου Αμφισσας.

Κοινοτική οδηγία

Επιπλέον ελλήφθησαν υπόψη μια σειρά δεδομένων:

Το γεγονός ότι η περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία της φύσης «Δίκτυο NATURA 2000» το οποίο επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας.

Η οδηγία ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές που να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Λόγος για τον οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν επιπλέον δεσμεύσεις για την εφαρμογή του ελεύθερου κυνηγιού.

Κίνδυνος ατυχημάτων

Το γεγονός ότι η περιοχή εμπεριέχει μοναδική πανίδα και χλωρίδα και πρόσφατα προτάθηκε να κηρυχθεί ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και μάλιστα να είναι το πρώτο με τον προσδιορισμό «τοπίο άγριας φύσης».

Εξάλλου, επειδή η ευρύτερη περιοχή των Βαρδουσίων φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων (ζαρκάδι, αντιλόπη Βαρδουσίων κτλ.), με την απελευθέρωση και την ανεξέλεγκτη θήρευση θα ενισχυθούν φαινόμενα λαθροθηρίας σε πληθυσμούς που αριθμούν μόλις επτά με 10 άτομα.

Αλλά και επειδή με το ελεύθερο κυνήγι θα ξεπερνιούνται κατά πολύ τα όρια κάρπωσης θηραμάτων σε κάθε κυνηγετική έξοδο, διότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των θηραμάτων και της βιοποικιλότητας γενικότερα.

Συν τοις άλλοις τα χωριά, όπως εμφανίζονται στον υπό πρόταση χάρτη ελεύθερου κυνηγιού, κατά τους πρώτους μήνες της κυνηγετικής περιόδου είναι πυκνοκατοικημένα και οι κυνηγοί -πλην αυτών των αγριόχοιρων- δεν έχουν κάποιο αναγνωριστικό (π.χ. έντονου χρώματος γιλέκο), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

Επιπλέον το δημοτικό συμβούλιο Δελφών έλαβε υπόψη του ότι η πλήρης απελευθέρωση του κυνηγιού θα απειλήσει την περιοχή με φυσική καταστροφή και οικονομικό μαρασμό, τη στιγμή που αναπτύσσει μια δυναμική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που την αναδεικνύει, φέρνει επισκέπτες και την τονώνει οικονομικά.

Και ότι είναι εντελώς ασύμβατο από τη μια να περιφέρονται κυνηγοί με όπλα και θηράματα, και από την άλλη να κυκλοφορούν επισκέπτες, οικογένειες και παιδιά φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ωστόσο η τελική απόφαση για το αν θα συντελεστεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή με την κατάργηση της ΕΚΠ Παρνασσίδας και την άνευ όρων παράδοση 200.000 στρεμμάτων στο ανεξέλεγκτο κυνήγι θα ληφθεί από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, στα χέρια του οποίου βρίσκεται ο σχετικός φάκελος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δρομολογούν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη
Με όχημα την ανακατασκευή και τη λειτουργία ενός εγκαταλειμμένου γηπέδου, που είχε δημιουργηθεί πάνω σε μια μπαζωμένη λίμνη, ο Δήμος Πεντέλης επιχειρεί τη νομιμοποίηση περισσότερων από 40 οικοπέδων που...
Δρομολογούν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπουλντόζες βγήκαν στον Σχινιά
Αυτοψία της «Εφ.Συν.» Βαρύ πλήγμα στην οικολογική ακεραιότητα του σπάνιου δάσους κουκουναριάς ● Τα μηχανήματα του εργολαβικού συνεργείου προχώρησαν και μέσα σε ζώνη στην οποία επιτρέπεται μόνο η επιστημονική...
Μπουλντόζες βγήκαν στον Σχινιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
Το νέο έργο με τίτλο «Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή των πολιτών» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active...
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
Με μια περίεργη έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπη ομάδα εξερευνητών στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη: ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρέθηκαν μπροστά σε τοίχο...
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
Οι ρυθμίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, μοιάζουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του λόμπι των κυνηγών, αφού συνεχίζεται...
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας