Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια

EUROKINISSI

Παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια

  • A-
  • A+

Η ανάγκη για μια ολιστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, με συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των συναρμόδιων δημόσιων φορέων, προτάχθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών, της Περιφέρειας Αττικής και των δημοτικών αρχών Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Ελευσίνας.

Πέρα από τα ήδη δρομολογημένα, θα σχεδιαστούν και νέα έργα με στόχο την οχύρωση της περιοχής, το μεγάλο ζήτημα όμως, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη, είναι πώς θα ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις όχι μόνο με τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δασαρχείο, αλλά και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προφανώς για την επιτάχυνση των ελέγχων από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Περαιτέρω, κρίσιμη αναμένεται να είναι η βοήθεια που θα παράσχει σε τεχνικό επίπεδο το υπουργείο Υποδομών στους δήμους.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Σπίρτζης, τα συναρμόδια υπουργεία θα σπεύσουν άμεσα, με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, να συνδράμουν τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων όπου διαπιστωθεί αδυναμία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων.

«Δεν μιλάμε για μπαλώματα, αλλά για μια ολιστική παρέμβαση, ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με αυτά τα μπαλώματα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, εστιάζοντας ακόμη στο ότι στις προ ημερών πλημμύρες ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας ανταποκρίθηκε με ταχύτατα αντανακλαστικά «και για αυτό αποφύγαμε τα χειρότερα, δηλαδή πιθανές νέες ανθρώπινες απώλειες».

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια αναλυτική καταγραφή παλιών και νέων προβλημάτων. Μεταξύ άλλων έχουν καταγραφεί ζημιές σε έργα υποδομής, ακόμα και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο. Υπάρχουν εκτιμήσεις για ενεργοποίηση νέου ρέματος κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που προκάλεσε ζημιές.

Πότε θα ξεκινήσουν τα ήδη δρομολογημένα έργα; «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε εξερχόμενη της συνάντησης η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Τόσο τα έργα στην παλαιά Ε.Ο. Αθηνών-Θηβών όσο και το αντιπλημμυρικό έργο Αγ. Αικατερίνης - Σούρες βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η έγκριση των σχετικών φακέλων.

Μια σημαντική εξέλιξη έχει να κάνει με το ότι το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε την απόφαση επίταξης των εκτάσεων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν για το αντιπλημμυρικό έργο Αγ. Αικατερίνης – Σούρες. Κάτι απαραίτητο για την επιτάχυνση του έργου, καθώς η δικάσιμος για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης είχε οριστεί για τον Οκτώβριο.

Δεν περνά απαρατήρητη η αναφορά της κ. Δούρου για την ανάγκη να μπει ένα «στοπ» στο βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο. «Εχουμε την ευκαιρία αυτή με τη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει» υπογράμμισε, έχοντας νωρίτερα επισημάνει: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μετράμε τις συνέπειές της σε μια ανοχύρωτη Αττική».

Στο μεταξύ στοιχεία του υπουργείου Υποδομών για αποζημιώσεις καταστροφών από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου δείχνουν ότι έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις συνολικά περίπου 5 εκατ. ευρώ σε 1.135 δικαιούχους (φυσικά πρόσωπα).

Εκκρεμούν αιτήσεις για 100 φυσικά πρόσωπα. Φέρονται να έχουν πολλές ελλείψεις δικαιολογητικών. Τέλος, έχει καταβληθεί περίπου 1,9 εκατ. ευρώ σε 236 επιχειρήσεις που επλήγησαν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν κάτοικοι Δυτικής Αθήνας και Αττικής για τη ρυπασμένη χωματερή της Φυλής, όπου εξακολουθεί να θάβεται σχεδόν το σύνολο του...
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής