• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.4°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 35.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 30.4°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.1°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 31.0°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  40%

Βαθιά συγκινημένος ο κ. Γραμματικάκης παραλαμβάνει τον πίνακα που φιλοτέχνησαν γι' αυτόν οι μικροί μαθητές του Δημοτικού σχολείου Χαλκιόπουλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές ενωμένη

 • A-
 • A+

Το χωριό Περδικάκι είναι ένα ορεινό κατάφυτο χωριό στην κοιλάδα του Αχελώου. Για να φτάσεις εκεί, διασχίζεις ένα εντυπωσιακό φαράγγι, που η κάθε στροφή του επιφυλάσσει και μια έκπληξη.

Η θέα από ψηλά του καταγάλανου ποταμού Αχελώου προκαλεί δέος. Η εναλλαγή των συναισθημάτων του ταξιδευτή μοιάζει με τον μύθο και το όνειρο. Στη μια στροφή η απόλυτη γαλήνη και η απόλαυση των αισθήσεων.

Στην άλλη στροφή η αναστάτωση του νου με τη συνειδητοποίηση της ασημαντότητάς μας μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Στον δρόμο για το Περδικάκι ο ποταμός Αχελώος, αγέρωχος και αρχοντικός, κυλάει μαζί με την Ιστορία. Κυλάει και μετράει πολιτισμούς. Μαζί και τον δικό μας.

Ο διπλός συμβολισμός του ποταμού Αχελώου παρακίνησε τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, να επισκεφτεί την περιοχή και να παρουσιάσει το νέο ευρωπαϊκό σύστημα RescEU για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Απ’ την άλλη πλευρά, η γη που γέννησε τον Αχελώο είναι και η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για τον καθηγητή και ευρωβουλευτή Γιώργο Γραμματικάκη αυτή η πολιτισμική παράμετρος του Αχελώου αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση με τους κατοίκους και φορείς του τόπου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης συνεισφέρουν στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, εστιάζοντας στην άνοδο του λαϊκισμού που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι αρχαίοι Ελληνες, τρομαγμένοι από την οργή του ποταμού, τον έκαναν θεό και έπεισαν τον Ηρακλή να τον δαμάσει. Για τους νέους Ελληνες το σύστημα RescEU είναι ο σύγχρονος Ηρακλής.

Είναι το εργαλείο της Ε.Ε. που θα βοηθήσει τους ανθρώπους της κοιλάδας να γλιτώσουν τις περιουσίες και τις ζωές τους από τις κατεβασιές του ποταμού.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το κλίμα στον τόπο μας να αλλάζει», θα πει ένας κάτοικος περιγράφοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές που βίωσαν τον χειμώνα που πέρασε.

Ωστόσο το κλίμα δεν άλλαξε μόνο στην κοιλάδα του Αχελώου. Το 2017 ήταν ίσως η πιο καταστροφική χρονιά για την Ευρώπη.

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, ενώ από το 1980 μέχρι σήμερα, εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τα κράτη-μέλη υπέστησαν απώλειες άνω των 360 δισ. ευρώ λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μόνο στην Πορτογαλία η άμεση οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου εκτιμάται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news αλλά μια πραγματικότητα», αναφέρει ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης παρουσιάζοντας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας RescEU.

Ο μηχανισμός που παρουσίασε ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. Δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης είναι μερικές από τις εφεδρείες που θα συμπληρώνουν τα εθνικά μέσα, ενώ θα τελούν υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το RescEU αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών, όπως τα πυροσβεστικά αεροπλάνα», αναφέρει ο επίτροπος.

«Ο Αχελώος έχει ψυχή. Εχει μια αίσθηση μεγαλείου που το βλέπει κανείς στα πρόσωπα και στον μόχθο των ανθρώπων της περιοχής», θα πει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, παρακινώντας τους κατοίκους να εκφραστούν.

«Ηρθα εδώ για να σας ακούσω. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ και πέτυχε. Είκοσι εφτά χώρες που ζουν ειρηνικά και μέσα από τον διάλογο λύνουν τα προβλήματά τους», αναφέρει ο κ. Γραμματικάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, προέτρεψε όλους στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης. «Να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά», λέει ο κ. Κούλογλου, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για το καταστροφικό έργο της εκτροπής του Αχελώου ως χαρακτηριστικού παραδείγματος της χρεοκοπίας της χώρας. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Στην αγωνία της Ευρώπης να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες των περιοχών προς όφελος της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, με σκοπό τον περιορισμό των ανισοτήτων που ευθύνονται για την αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε στο προνόμιο της «καθυστέρησης» της περιοχής του Αχελώου, αφού αυτό συντέλεσε στο να αποφύγει τραγικά αναπτυξιακά λάθη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο επίτροπος και οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη γέφυρα Αυλακίου, ένα από τα θαυμάσια πολιτιστικά μνημεία της κοιλάδας του Αχελώου, καθώς και το υδροηλεκτρικό έργο Δαφνοζωνάρα το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απόλαυσαν τη φιλοξενία των κατοίκων, δοκίμασαν τοπικά προϊόντα από τον Σύλλογο Γυναικών «Λένω Μπότσαρη», ενώ η γαστρονομική εμπειρία συνοδευόταν από παραδοσιακή μουσική.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Χαλκιόπουλου, οι οποίοι δώρισαν τις ζωγραφιές τους στους επίσημους καλεσμένους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη, στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καταγωγή από την περιοχή.

Εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που ο κ. Κοσσυβάκης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με σκοπό την αφύπνιση πολιτών και πολιτείας, για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άγνωστη Ευρυτανία
Με εφαλτήριο γνωστά χωριά που διαθέτουν εξαιρετικές υποδομές, εξερευνούμε το «αθέατο» πρόσωπο της Ευρυτανίας.
Άγνωστη Ευρυτανία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Αύριο θα επέλθουν νέες καταστροφές, αν δεν ληφθούν μέτρα στο επίπεδο του εθνικού σχεδιασμού, αν οι κάτοικοι στο Μάτι δεν συνειδητοποιήσουν ότι ζούσαν σε έναν «παράδεισο» που όμως παράλληλα ήταν μια βόμβα, αν...
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έξι μήνες περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ελλάδα
Τόσο μικρό χρονικό διάστημα και τόσο μεγάλες οι καταστροφές που έχει φέρει η κλιματική κρίση στη χώρα μας, απουσία και της απαραίτητης κρατικής μέριμνας.
Έξι μήνες περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Στροφυλιάς
Σοβαρή καταστροφή στο σπάνιο οικοσύστημα του προστατευόμενου δάσους της Στροφυλιάς (στην πλευρά του Ν. Ηλείας) προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης σε δύσβατο σημείο για να τεθεί υπό...
Εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Στροφυλιάς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
Με drones θα σαρώνονται 50 παραλίες στα Ιόνια νησιά για να διαπιστωθεί η διάβρωση των ακτών, που αποτελεί μια από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Η συγκεκριμένη περιφέρεια διαθέτει 1.056 χλμ. ακτογραμμής,...
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας