• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Μια από τις φωτογραφίες της παράνομης χωματερής που τραβήχτηκαν στις 25-06-2018

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου

 • A-
 • A+

Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ.

Αυτό προκύπτει από τα όσα γλαφυρά περιγράφουν σε δύο αυτοψίες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (Περιβάλλοντος, Υγειονομικό) που επισκέφθηκαν προχθές την παράνομη χωματερή στην οδό Μεσογείων 116, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο οικόπεδο την περασμένη Παρασκευή.

Ορυκτέλαια, υγρά απόβλητα, οικιακά απορρίμματα, μαζί με κουφάρια οχημάτων κατέγραψαν ανάμεσα σε άλλα οι επιθεωρητές, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα απουσία περιβαλλοντικών μέτρων σε έναν χώρο συσσώρευσης σκουπιδιών που η ίδια η δημοτική αρχή επιβεβαίωσε χθες επισήμως ότι δεν διαθέτει αδειοδότηση.

Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι η δημοτική αρχή Πατούλη δεν άλλαξε τίποτα στην παράνομη χωματερή τα τελευταία χρόνια, παρότι έχει δεχτεί δύο πρόστιμα από δύο διαδοχικές περιφερειακές διοικήσεις (2013: Σγουρός, 2016: Δούρου), αλλά και παρά τη διαβίβαση της υπόθεσης στις εισαγγελικές αρχές, για τις οποίες αυτοδιοικητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα επανακινητοποιηθούν με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις. Αντίθετα, η κατάσταση στη χωματερή «επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους», παρατηρεί η περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα Αττικής.

Αναλυτικά οι αυτοψίες

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δύο αυτοψίες (βρίσκονται στην κατοχή της «Εφ.Συν.») στη χωματερή της Μεσογείων μεταξύ άλλων υπήρχαν:

■ Βιολογικά απόβλητα κήπων, πάρκων (κλαδιά, ξύλα, χόρτα) από κλαδέματα δένδρων και φυτών, μαζί με σακούλες απορριμμάτων οικιακού τύπου. «Η μεγαλύτερη ποσότητα ήταν ό,τι είχε μείνει από την πυρκαγιά».

■ Αδεια βαρέλια και δοχεία με ορυκτέλαια εντός πρόχειρης κατασκευής.

■ Τρία press containers (εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης απορριμμάτων) με άγνωστο περιεχόμενο, από τα οποία υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων στο χώμα και παρατηρήθηκε δυσοσμία.

-Μεγάλες ποσότητες από μπάζα οικοδομών (τούβλα, οικοδομικά στοιχεία κ.λπ.) σε σωρούς ύψους 3 μέτρων.

-Συγκεντρωμένα λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές γλάστρες, βαρέλια, παλιά σίδερα, παλιά αντικείμενα, μοκέτες, μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι για μπάζα κ.λπ.

■ Μεγάλη χοάνη γεμάτη απορρίμματα οικιακού τύπου, κάτω από την οποία υπήρχε press container. «Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν γινόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα μεταφόρτωσης, αναδιδόταν όμως έντονη και χαρακτηριστική δυσοσμία».

■ Διάσπαρτα σε όλο τον χώρο σταθμευμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμός του δήμου (απορριμματοφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες) και εγκαταλειμμένα λεωφορεία, φορτηγά, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Κατά τις αυτοψίες δεν επιδείχθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως απαιτείται για εγκαταστάσεις όπου εκτελούνται εργασίες μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης βάσει νομοθεσίας.

Δεν διαπιστώθηκαν, σύμφωνα πάντα με τους επιθεωρητές, ούτε μέτρα προστασίας περιβάλλοντος (σύστημα διευθέτησης ομβρίων υδάτων, σύστημα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων) κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Εστίες μόλυνσης

Στη μία εκ των δύο εκθέσεων σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι από την απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με τη βλάστηση που υπάρχει σε όλη την έκταση, «δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα». Ολα αυτά σε έναν χώρο που ο Δήμος Αμαρουσίου μισθώνει δαπανώντας 7.400 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή Πατούλη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε όψιμα -μόλις χθες, ενώ η πυρκαγιά στη χωματερή εκδηλώθηκε την Παρασκευή- ισχυρίζεται ότι «δεν λειτουργεί καμία παράνομη χωματερή» και ότι σε παλαιότερους ελέγχους του ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν διαπιστώθηκε ποτέ μόλυνση του περιβάλλοντος».

Στον χώρο «γίνεται προσωρινή εναπόθεση αποκλάδων και ογκωδών αντικειμένων τα οποία συλλέγονται από τις γειτονιές της πόλης (...). Ξεκαθαρίζουμε ότι στον χώρο αυτό δεν εναποθέτονται απορρίμματα».

Για λόγους δεοντολογίας

Τα όσα λέει ο κ. Πατούλης -και καταγράφουμε στο ρεπορτάζ για λόγους τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας- ανταποκρίνονται περισσότερο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε πιεζόμενος από τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, όχι όμως στην πραγματικότητα. Αυτή, πέρα από τις εκθέσεις, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Οσον αφορά την αδειοδότηση του χώρου, ο δήμος ισχυρίζεται ότι «έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες», αλλά «η Περιφέρεια είναι αυτή που δεν μας δίνει την άδεια». Πώς θα μπορούσε, άραγε, να νομιμοποιηθεί μια χωματερή όπου απουσιάζουν τα στοιχειώδη μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σαλαμίνα, ένας απέραντος σκουπιδότοπος
Σε έναν τεράστιο κάδο απορριμμάτων έχει μετατραπεί το νησί της Σαλαμίνας τους τελευταίους μήνες, με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στην άκρη του δρόμου, τα πεζοδρόμια και τα ελεύθερα οικόπεδα και τους κατοίκους...
Σαλαμίνα, ένας απέραντος σκουπιδότοπος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) με τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής...
Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ψήφισαν χωρίς ψηφοφορία!
Ξεπέρασαν κάθε φαντασία οι μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής Αττικής στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, όπου το νέο (και ακόμη αόριστο) Περιφερειακό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της...
Ψήφισαν χωρίς ψηφοφορία!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τα απορρίμματα προ των πυλών
Σε ένα σκηνικό έντονων αντιπαραθέσεων αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο γνωμοδοτεί για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αναθεωρημένου...
Ενα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τα απορρίμματα προ των πυλών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σχεδιασμένος να αποτύχει ο ΠΕΣΔΑ
Για αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μέχρι το 2018 προειδοποιούν κινήματα και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, καθώς ο περιφερειακός σχεδιασμός φαίνεται να αναπαράγει το αποτυχημένο μοντέλο των...
Σχεδιασμένος να αποτύχει ο ΠΕΣΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δούρου: Θέμα ημερών η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ
Νέες χωροθετήσεις για τους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων πρόκειται να ανακοινωθούν «το αμέσως επόμενο διάστημα», όπως ενημέρωσε η περιφερειάρχης Αττικής.
Δούρου: Θέμα ημερών η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας