• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.8°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 10.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 9.3°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
EUROKINISSI/ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συζήτηση στη Βουλή χωρίς τους θιγόμενους

 • A-
 • A+

Κλείνουν οι πόρτες του διαλόγου ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τους φορείς του Βόλου που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, καθώς σήμερα συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα την καύση εναλλακτικών καυσίμων στις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας μας, χωρίς τη συμμετοχή τους.

Ετσι, η... ενημέρωση της επιτροπής πρόκειται να γίνει από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, από πλειάδα υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος και συμβούλων του υπουργού και από την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος. Ωστόσο, δεν έχουν προσκληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), ούτε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αλλά ούτε και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών που οργάνωσε το ογκώδες συλλαλητήριο στον Βόλο, όσοι δηλαδή αντιτίθενται στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία.

«Στημένη διαδικασία»

«Θεωρούμε τη διαδικασία αυτή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής “στημένη” για να περάσει τις θέσεις του και να τις προβάλει ακωλύτως ο αν. υπουργός κ. Φάμελλος, χωρίς τον αντίλογο όσων έχουν άλλη άποψη. Θεωρούμε τη συνεδρίαση αυτή μνημείο αντιδημοκρατικότητας και παραπληροφόρησης, αποτελεί δε πρόκληση για τα αισθήματα όσων διαδήλωσαν, της κοινωνίας του Βόλου, αλλά και ευρύτερα», αναφέρει το ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του κ. Φάμελλου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του.

«Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αυτό που καίγεται στην τσιμεντοβιομηχανία είναι RDF και δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό το υλικό ο κόσμος. Η διεθνής βιβλιογραφία όμως λέει, κ. υπουργέ, που ξεχνάτε την ιδιότητά σας ως χημικός μηχανικός, ότι το RDF αποτελείται από 20% έως 30% πλαστικό και το χαρτί κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό έως και 85%. Το υλικό όμως στο φορτηγό που σταμάτησαν οι πολίτες την 1η Απριλίου 2018 αποτελούνταν κυρίως από πλαστικό (80%). Αρα το υλικό αυτό που καίει η ΑΓΕΤ δεν είναι το ούτως ή άλλως επικίνδυνο RDF αλλά χειρότερο, δηλαδή κυρίως πλαστικό και με άλλες προσμείξεις», αναφέρει.

Εξάλλου, η επιτροπή διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Φάμελλου βάσει των οποίων «καμία μελέτη δεν έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο που να δείχνει επιπτώσεις από την καύση του RDF», υπενθυμίζοντάς του έγγραφο που του απέστειλε στο υπουργείο στις 15 Ιανουαρίου στο οποίο επισυνάπτονται μελέτες που αποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Το υπουργείο δεν απάντησε ποτέ σε αυτό, παρ’ όλο που έχουν περάσει 120 μέρες, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να απαντήσει σε 60 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Φάμελλου ότι «το RDF δεν είναι γενικά σκουπίδια και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο παραπληροφορεί συνειδητά ή ασυνείδητα», καλεί τον υπουργό να σταματήσει να στοχοποιεί τον επιστημονικό κόσμο της Μαγνησίας. Υπό αυτές τις εξελίξεις, η επιτροπή αποφάσισε, έπειτα από γενική συνέλευση, να συνεχίσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλοίο με «σκοτεινή» πορεία ξεφόρτωσε σκουπίδια στον Βόλο
Το τελευταίο πλοίο που μετέφερε φορτίο σκουπιδιών στο λιμάνι της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ με προορισμό την καύση ακολούθησε «ύποπτη πορεία», καθώς είχε αλλοιωθεί ηλεκτρονικά η διαδρομή του
Πλοίο με «σκοτεινή» πορεία ξεφόρτωσε σκουπίδια στον Βόλο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών
Aκόμη μεγαλύτερο από το προηγούμενο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου του 2018, ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία...
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
Η επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη αφορά στον προσωπικό ρόλο του Κωνσταντίνου Σκρέκα στην υπόθεση του αιολικού στην περιοχή Φραγκάκι στην Άνδρο.
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Kαίνε» τον Βόλο και με τη βούλα
Παρά τις αντιδράσεις επιστημόνων και πολιτών ξεκινά η δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου μετά την άδεια που παραχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Kαίνε» τον Βόλο και με τη βούλα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»
Η απόφαση για καύση απορριμμάτων-υπολειμμάτων δεν είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη επιλογή, αλλά μια πολιτική επιλογή που απλώς θα ωφελήσει κάποια ελάχιστα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας