• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.8°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.6°C
  0 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.3°C
  5 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 14.6°C
  3 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 19.8°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  1 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  89%
MOTION TEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετακύλιση ευθυνών από την Περιφέρεια στην ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+

Εγχειρίδιο μετακύλισης ευθυνών θα μπορούσε να γραφεί με αφορμή την υπόθεση εκροής ακατέργαστων αστικών λυμάτων στην κοίτη του Δενδροπόταμου Θεσσαλονίκης, για την οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έριξε ένα γενναίο διοικητικό πρόστιμο 224.137 ευρώ στην Εταιρεία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Η εισήγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το πρόστιμο έγινε στις 13-2-2018 και αφορά λύματα που έπεσαν στον Θερμαϊκό (Ιούλιος 2017) την περίοδο εμφάνισης της ερυθράς παλίρροιας στον κόλπο. Μόνο που η ευθύνη φαίνεται να είναι της ίδιας της Περιφέρειας, καθώς από το 2012 -τότε που καταστράφηκε ο αγωγός στην περιοχή κατασκευής του κόμβου Κ16-, μόλις στο τέλος του 2017 ολοκλήρωσε τη μελέτη της μετακίνησης των αγωγών αυτών και μόλις τον Μάρτιο του 2018 εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τους. Και η καταστροφή του αγωγού είναι η προφανής αιτία για την εκροή των ακατέργαστων λυμάτων.

Ο δεύτερος κλάδος

Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πριν από είκοσι χρόνια η ΕΥΔΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή ολόκληρου του δικτύου ακάθαρτων υδάτων χαμηλών περιοχών Δυτικού Τμήματος Θεσσαλονίκης (αγωγοί βαρύτητας, ωθητικοί, αντλιοστάσια Α1, Α2, Α3, Α4).

Το 2004 η ΕΥΑΘ λειτούργησε τμήμα του δικτύου από τον Οργανισμό Λιμένος μέχρι την παλαιά γέφυρα της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου. Από τότε το σύστημα του αγωγού βαρύτητας, ωθητικών αγωγών και αντλιοστασίου λειτουργεί χωρίς διακοπή, οδηγώντας όμως τα λύματα μόνο μέχρι τον Δενδροπόταμο όπου υπερχειλίζουν και από εκεί επιφανειακά οδηγούνται στον Θερμαϊκό κόλπο δίπλα στην 6η προβλήτα του ΟΛΘ.

Και υπερχειλίζουν κυρίως διότι δεν υπάρχει στη θέση συμβολής ο δεύτερος κλάδος του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης (ΚΑΑ).

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στη σχετική μελέτη του ΚΑΑ που συντάχθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο από τη σύμπραξη Κόμης-WATSON το 1979, το τελευταίο τμήμα του ΚΑΑ, μήκους 4,5 χλμ., προβλεπόταν να κατασκευαστεί με δίδυμο αγωγό, θεωρώντας ότι ο πρώτος κλάδος θα είναι ανεπαρκής για τις μετά το 1990 παροχές. Η κατασκευή του δεύτερου κλάδου αποκλειστικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου ξεκίνησε το 2014, διακόπηκε και συνεχίζεται σήμερα χωρίς να έχει όμως ολοκληρωθεί.

Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο κατασκευής του οδικού κόμβου εισόδου (Κ16) στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει με βάση την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων τη μελέτη και κατασκευή του έργου αντικατάστασης του αγωγού, με άλλον διπλής διατομής.

Μόνο που ο προηγούμενος αγωγός καταστράφηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής του κόμβου Κ16, το 2012, γιατί πάνω του πάτησαν τα θεμέλια των βάθρων για τις γέφυρες του κόμβου.

Η μελέτη όλου του έργου για τον αγωγό ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την ΠΚΜ τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ τον Μάρτιο του 2018 εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια η χρηματοδότηση.

Οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν από την ΕΥΑΘ (25/4/2018) και θα προκηρυχτούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία στην παρουσίαση των οικονομικών αναλυτών (26/4/2018) και περιλαμβάνονται και οι αγωγοί ακαθάρτων που καταστράφηκαν κι έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν από την παράδοση του Κ16 στην κυκλοφορία.

Δύο αθωώσεις

Για την υπόθεση δε αυτή, δύο διαφορετικές διοικήσεις της ΕΥΑΘ έχουν συρθεί στα δικαστήρια και έχουν αθωωθεί, αφού κρίθηκε ότι η εκροή ακατέργαστων λυμάτων στον Δενδροπόταμο γίνεται γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα έως και τον ΚΑΑ και κατά συνέπεια εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της.

Η πρώτη υπόθεση (2011) σε βάρος τού τότε προέδρου της ΕΥΑΘ, Κωνσταντίνου Καμάκα, πήγε στο αρχείο. Σε δίκη όμως παραπέμφθηκε το 2015 ο Νίκος Παπαδάκης.

Μόνο που οι δικαστές κατάλαβαν σε βάθος την υπόθεση και όχι μόνο τον αθώωσαν, αλλά επίσης, με το σκεπτικό τους ορίζουν ρητά ποιο είναι το πρόβλημα και ποιος έχει την ευθύνη. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή του δεύτερου κλάδου και η Περιφέρεια η οποία θα έπρεπε να αποκαταστήσει τον αγωγό που κατέστρεψε για να γίνει ο κόμβος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
Ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων για ένα έργο που έχει καθυστερήσει 14 χρόνια, την επέκταση δηλαδή της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, που εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετά τη ΒΙΠΕΘ, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης - Πήρε φόρα και «σφραγίζει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Νέο μέτωπο άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -πριν καν κλείσει αυτό με την ΕΥΑΘ σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ)- αυτή τη...
Μετά τη ΒΙΠΕΘ, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης - Πήρε φόρα και «σφραγίζει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης κρατούν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
Την έγκριση χωρίς αντιρρήσεις και υποσημειώσεις πήρε, από τη συνέλευση των μετόχων το σχέδιο της ΕΥΑΘ, η οποία με συνολικές επενδύσεις 176 εκατομμύρια ευρώ προχωρά με ορίζοντα το 2023.
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας