• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%
EUROKINISSI / ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος

 • A-
 • A+

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρεται σήμερα το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στον Βόλο, έπειτα από το ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες πολίτες το περασμένο Σάββατο στην πόλη. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ποινικοποίησης του αγώνα πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης σκουπιδιών.

Επειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Σωκράτη Φάμελλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΝ προκειμένου να συγκροτηθεί «Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ».

Σε αυτήν έχουν προσκληθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου καθώς και οι κοινωνικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του Βόλου. Ουσιαστικά, με την πρωτοβουλία Φάμελλου επιχειρείται η εκτόνωση της κατάστασης με την αυστηροποίηση των ελέγχων κατά τη διαδικασία της καύσης σκουπιδιών, αλλά δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της άδειας με την οποία καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ.

Αγνωστο παραμένει αν ο κ. Φάμελλος θα δώσει εξηγήσεις για τη στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει ο ίδιος για το ζήτημα, αφού το 2014, διεκδικώντας τον Δήμο Θέρμης ως επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης», είχε ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στην καύση απορριμμάτων.

Κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ έχει ταχθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εντούτοις θα μετέχει στην Επιτροπή Φάμελλου ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι στην ΑΓΕΤ.

«Χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, διότι θεωρούμε ότι λειτουργεί αθροιστικά και επιβοηθητικά στο να γίνονται ακόμη καλύτεροι έλεγχοι, να συσχετίζονται τα στοιχεία των ελέγχων και να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση, με δεδομένο ότι θα είναι ένας αμιγώς ανεξάρτητος οργανισμός με επιστήμονες που έχουν τις τεχνικές γνώσεις για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τη συμμετοχή του στον διάλογο, αλλά όχι στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου. «Σκοπός της συμμετοχής του Ι.Σ.Μ. στη σύσκεψη αυτή είναι η γνωστοποίηση στον υπουργό της ισχύουσας άποψής του περί της εκπεφρασμένης αντίθεσής του στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, θεωρώντας ήσσονος σημασίας τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την καύση αυτού του υλικού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση στο υπουργείο δεν θα παρευρεθεί η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, η οποία διοργάνωσε το συλλαλητήριο του Σαββάτου και η οποία έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές κατά της καύσης σκουπιδιών.

«Θεωρούμε υποκριτικές τις οποιεσδήποτε υποσχέσεις για ελέγχους και αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Ολα αυτά είναι στάχτη στα μάτια μας. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ασφαλούς καύσης. Λέμε όχι στην πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, διότι δεν επιθυμούμε να παίξουμε τον ρόλο του θεατή σε ένα στημένο παιχνίδι», αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, χθες κλήθηκαν να καταθέσουν στην αστυνομία, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Βόλου, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για άσκηση βίας και παρακώλυση συγκοινωνιών.

Και οι δύο πήραν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν περιστατικό την 1η Απριλίου, κατά το οποίο κάτοικοι του Βόλου ακινητοποίησαν φορτηγό που μετέφερε σκουπίδια για την ΑΓΕΤ προερχόμενα από την Ιταλία.

Από το φορτίο λήφθηκαν δείγματα που, έπειτα από αναλύσεις, αποδείχτηκε ότι περιείχαν πλαστικό σε ποσοστό 75-80%, σε αντίθεση με τις διεθνείς προδιαγραφές, και υδράργυρο σε υψηλή περιεκτικότητα. Στη δικογραφία που σχηματίζει ο εισαγγελέας έχουν περιληφθεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που συλλέχθηκαν και που καταδεικνύουν ότι το φορτίο ήταν παράνομο.

Με την κατηγορία της διατάραξης ειρήνης διώκονται ακόμη 3 άτομα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, έπειτα από μήνυση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γιώργου Μουλά, όταν προσπάθησαν να παρέμβουν σε αυτό για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
«Φωνή λαού, οργή θεού» στον Βόλο. Με ένα ογκώδες συλλαλητήριο φώναξαν ένα διπλό «Οχι» στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον...
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεσηκωμός στον Βόλο για τον «καρκίνο που έρχεται»
Αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους του Βόλου για την αδειοδότηση που έλαβε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως που θα τα αξιοποιεί ως καύσιμο. Η καύση σκουπιδιών από...
Ξεσηκωμός στον Βόλο για τον «καρκίνο που έρχεται»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών
Aκόμη μεγαλύτερο από το προηγούμενο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου του 2018, ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία...
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Την έντονη αντίθεσή του στην παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) στη χώρα μας εκφράζει το WWF, που...
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας