• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.0°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.0°C
  0 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  5 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών

 • A-
 • A+

Μια λαοθάλασσα ξεχύθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στον Βόλο, έπειτα από το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου για να συμμετάσχει σε ένα ογκώδες συλλαλητήριο και να φωνάξει ένα διπλό «ΟΧΙ» στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον Δήμο Βόλου.

Στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο, το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους που θέλουν να τα μεγαλώσουν σε καθαρό αέρα, μαθητές, φοιτητές, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πολιτικά κόμματα, κινήματα και συλλογικότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι στο συλλαλητήριο είχαν καλέσει 34 φορείς της Μαγνησίας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας και ολοκληρώθηκε με πορεία που πέρασε από το Δημαρχείο και κατέληξε στο πρώην Διοικητήριο. Παρόντες στο συλλαλητήριο, ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε. Νίκος Χουντής, οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και Κώστας Στεργίου του ΚΚΕ, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Απούσες από το συλλαλητήριο ήταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τις δουλειές τους σε περίπτωση που ανακληθεί η άδεια της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια για να τα αξιοποιεί ως καύσιμο, παρ’ όλο που μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου έχουν διευκρινίσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιείται η ΑΓΕΤ και δεν επιδιώκεται το κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά από τη στιγμή που είναι δίπλα στην πόλη πρέπει να μην παράγει διοξίνες και φουράνια και να καίει καύσιμα με τον πλέον οικολογικό τρόπο».

Οπως σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια, έτσι και σε αυτό που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο το Σάββατο υπήρξαν και κάποια παράδοξα. Ενα από αυτά ήταν η στάση της δημοτικής αρχής Βόλου, η οποία έλαμψε διά της απουσίας της, αν και, κατά τα λοιπά, είχε προσκαλέσει τους πολίτες στο συλλαλητήριο.

Συνεχίζει έτσι να κρατά μια υποκριτικά διττή στάση, καθώς από τη μια τάσσεται κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και από την άλλη δρομολογεί την κατασκευή της μονάδας παραγωγής SRF για την ΑΓΕΤ.

Το παράδοξο

Σε ένα ανάλογο, διαφορετικής φύσης «στροβίλισμα» βρέθηκε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας που από τη μία -με μια απόφαση που «πέρασε» οριακά με μία ψήφο- στήριξε τον υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο για τους χειρισμούς του στο ζήτημα, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και από την άλλη κάλεσε τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Και ένα τρίτο, ίσως όχι τόσο παράδοξο, είναι το γεγονός ότι ακριβώς μία μέρα πριν από το συλλαλητήριο η Εισαγγελία Βόλου κάλεσε σε απολογία, αύριο Τρίτη, τα δύο μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου που είχαν προσαχθεί και αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερα την 1η Απριλίου.

Ετσι, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις εναντίον ανθρώπων οι οποίοι ακινητοποίησαν φορτηγό της ΑΓΕΤ που μετέφερε σκουπίδια προς καύση προερχόμενα από την Ιταλία και με τη συμβολή των συγκεκριμένων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις στα δείγματα που ελήφθησαν από το φορτίο και αποδείχθηκε ότι περιείχαν πλαστικό σε ποσοστό 75-80%, σε αντίθεση με τις διεθνείς προδιαγραφές, και υδράργυρο σε υψηλή περιεκτικότητα.

Τι λένε οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ Ηρακλής

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας την Τετάρτη στο ΥΠΕΝ, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Σωκράτη Φάμελλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Βόλου και στους κοινωνικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς του Βόλου, προκειμένου να συγκροτηθεί «Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ».

Πρόκειται για μια συνάντηση που δεν αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία, καθώς ήδη πολλοί φορείς του Βόλου δεν θα συμμετάσχουν, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για μια κίνηση για τα «μάτια του κόσμου».

Κατηγορηματικά αντίθετη στην πρόταση Φάμελλου είναι και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, που τονίζει ότι το «όχι» στην καύση σκουπιδιών είναι αδιαπραγμάτευτο και θεωρεί την κίνηση από το υπουργείο απόπειρα μεταστροφής του κλίματος που επικρατεί στην τοπική κοινωνία.

Μέσα στις επόμενες μέρες το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, όπου έχει γίνει αίτηση να ανακληθεί η άδεια της ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών, καθώς διαπιστώνονται περιβαλλοντικές παραβιάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ανακάλεσε ομόφωνα θετική γνωμοδοτική απόφαση για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ που είχε λάβει το 2013 και τάχθηκε ενάντια στην καύση.

«Φωνή λαού, οργή Θεού», λέει η γνωστή παροιμία. Το πρωτόγνωρο ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο προκλήθηκε από την ανησυχία των κατοίκων για την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους εξαιτίας των επικίνδυνων ρύπων που παράγει η καύση τέτοιων υλικών. Μπορεί να μην το είδε η συντριπτική πλειονότητα των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης, αλλά σίγουρα υπέπεσε στην αντίληψη της κυβέρνησης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να πάει κόντρα στα συμφέροντα της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim στην οποία έχει περιέλθει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία και, άρα, το υπέρτατο συμφέρον των πολιτών. Ή θα επιλέξει να αγνοήσει τους κατοίκους του Βόλου, εξοργίζοντάς τους ακόμη περισσότερο.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παίζουν τον μουντζούρη» για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ
​Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος και του αν. υπ. Σωκράτη Φάμελλου και της κοινωνίας και των φορέων του Βόλου με επίκεντρο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από...
«Παίζουν τον μουντζούρη» για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των πολιτών, έπειτα από το μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, με αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά χωρίς την ανάκληση της άδειας για την καύση των...
Σολομώντεια λύση για την ΑΓΕΤ από το υπουργείο Περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο διοργανώνεται αύριο στον Βόλο και είναι η τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση.
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι νέοι Βολιώτες στον δρόμο κατά της καύσης σκουπιδιών
Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Βόλου για να υπερασπιστούν την υγεία όλων των κατοίκων της πόλης, η οποία κινδυνεύει άμεσα από την καύση απορριμμάτων που πραγματοποιεί η...
Οι νέοι Βολιώτες στον δρόμο κατά της καύσης σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινωνικοί αγώνες ενάντια στη ρύπανση
Στο επίκεντρο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας για την Εναλλακτική Θεσσαλονίκη βρέθηκαν οι επικείμενες αποφάσεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία.
Κοινωνικοί αγώνες ενάντια στη ρύπανση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας