• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%

Από διαδήλωση πριν από την ψηφοφορία έξω από την έδρα της Κομισιόν

Avaaz

Ε.Ε.: Απαγόρευση εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες

 • A-
 • A+

Τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση μελισσών, η χρήση των οποίων τελεί ήδη υπό περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα απαγορευθούν ολοκληρωτικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η τύχη της ιµιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta -νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης - ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, έπειτα από μια πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε στο τέλος του Φεβρουαρίου την αρχική της αξιολόγηση, η οποία υποστήριξε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

Ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία αυτά νεονικοτινοειδή, περιορισμούς κατά των οποίων είχαν προσφύγει η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta.

Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Η Ε.Ε. δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να λάβει τη σημερινή απόφαση.

Avaaz

Οι χώρες που υποστήριξαν την απαγόρευση ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Δανία αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας η Πολωνία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Καταλυτικό ρόλο για τη λήψη της απόφασης έπαιξε ένα ψήφισμα του παγκόσμιου κινήματος Avaaz το οποίο συγκέντρωσε περίπου 5 εκατ. υπογραφές υπέρ της απαγόρευσης των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων.

 «Η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένα σμήνος ελπίδας για τις μέλισσες. Επιτέλους οι κυβερνήσεις μας εισάκουσαν τους πολίτες, τα επιστημονικά στοιχεία και τους αγρότες που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους ότι ούτε οι μέλισσες μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις χημικές ουσίες ούτε εμείς χωρίς τις μέλισσες», δήλωσε η Antonia Staats, ακτιβίστρια του Avaaz.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Bernie, μια τεράστια φουσκωτή μέλισσα, αγκαλιάστηκε από ένα πλήθος παιδιών με ζωγραφισμένα πρόσωπα, έξω από την έδρα της Κομισιόν, σε μια πολύχρωμη γιορτή για τις μέλισσες, που διοργάνωσε το Avaaz για να παραδώσει το παγκόσμιο ψήφισμα.

Avaaz

Οι γίγαντες της χημικής βιομηχανίας αντιτάχθηκαν στην απόφαση, λέγοντας ότι θα βλάψει τους Ευρωπαίους αγρότες. Η Bayer δήλωσε ότι ήταν «μια θλιβερή μέρα για τους αγρότες και μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη».

«Η απόφαση θα μειώσει περαιτέρω την ικανότητα των ευρωπαίων αγροτών να αντιμετωπίζουν σημαντικά παράσιτα, για πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες», ανέφερε.

Η Sygenta δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «απογοητευτική αλλά όχι απροσδόκητη», προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύει ότι η σημερινή απόφαση είναι το σωστό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους αγρότες ή για το περιβάλλον».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις  περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών. Η Greenpeace ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά νέα για τις μέλισσες, τους άλλους επικονιαστές και το ευρύτερο περιβάλλον μας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αντικατασταθούν με άλλα επιβλαβή φυτοφάρμακα".

Οι Φίλοι της Γης επισήμαναν ότι ήταν μια «τεράστια νίκη για τις μέλισσες και το ευρύτερο περιβάλλον».

Από την πλευρά της, η ομάδα καμπάνιας του Avaaz δήλωσε ότι «η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένας φάρος ελπίδας για τις μέλισσες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
Για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας: έχουν κατατεθεί ελλιπείς και...
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα LIFE για την προστασία της ελληνικής φύσης
Εγκαίνια για το πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα», το...
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα LIFE για την προστασία της ελληνικής φύσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρω-μπελάδες για τα αιολικά πάρκα
Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα. «Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. σε ό,τι...
Ευρω-μπελάδες για τα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σταματήστε το λόμπι του άνθρακα»
Υστατη έκκληση στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν τα όρια ρύπανσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως προς τις ανώτερες τιμές τους και να μην εθελοτυφλεί στις μεθοδεύσεις του λόμπι άνθρακα, που βάζουν σε...
«Σταματήστε το λόμπι του άνθρακα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρω-χαστούκι στον Γ. Μανιάτη
Υπέρ της απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψήφισε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ευρω-χαστούκι στον Γ. Μανιάτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ζημιά και οι κίνδυνοι του πολέμου για το περιβάλλον
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν την επίθεσή τους στις ουκρανικές πόλεις την Πέμπτη, κλιμακώνοντας μια μακροχρόνια σύγκρουση σε εισβολή πλήρους κλίμακας, αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι αυτός ο πιο...
Η ζημιά και οι κίνδυνοι του πολέμου για το περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας