• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.6°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.6°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  87%

Το εγκαταλειμμένο γήπεδο από ψηλά

Δρομολογούν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη

 • A-
 • A+

Με όχημα την ανακατασκευή και τη λειτουργία ενός εγκαταλειμμένου γηπέδου, που είχε δημιουργηθεί πάνω σε μια μπαζωμένη λίμνη, ο Δήμος Πεντέλης επιχειρεί τη νομιμοποίηση περισσότερων από 40 οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου σε μία από τις τελευταίες δασωμένες περιοχές στη Νέα Πεντέλη.

Ουσιαστικά επιχειρείται επέκταση του Σχεδίου πόλεως Νέας Πεντέλης, χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδίου και πολεοδομικής μελέτης. Στην περίπτωση που ο δήμος το καταφέρει, θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος πρασίνου στον λόφο του Προφήτη Ηλία και θα διαπραχθεί ένα ακόμη περιβαλλοντολογικό έγκλημα σε βάρος της Πεντέλης.

Σε αυτή την απόπειρα του Δήμου Πεντέλης αντιδρούν έντονα περίπου 150 οικογένειες, κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται έναντι του παραπάνω χώρου, οι οποίες έχουν άλλα όνειρα για την περιοχή. Στη Νέα Πεντέλη ο δασωμένος λόφος του Προφήτη Ηλία αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με μεγάλη ποικιλία βλάστησης. Η έκταση της περιοχής αυτής ανέρχεται σε 52 στρέμματα και αποτελείται:

● Από 16.500 τ.μ. που βρίσκονται νοτιοανατολικά στο κάτω μέρος του λόφου στη θέση της περίφημης αρχαίας λίμνης Θάλωσι, που μπαζώθηκε τη δεκαετία 1964-1974 και χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν από 5 χρόνια ως γήπεδο ποδοσφαίρου από την ομάδα του Νεοπεντελικού. Εκτοτε έγινε ένα μέρος όπου πολλοί κάτοικοι περπατούν, αθλούνται και το χρησιμοποιούν για αναψυχή. Στον χώρο υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως αποδυτήρια και γραφεία, που σήμερα είναι ερειπωμένα και ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν.

Οι συναυλίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη Θάλωσι ήταν γνωστή και ως «στοιχειωμένη λίμνη», γιατί το νερό της κατά περίεργο τρόπο χανόταν περιοδικά τον χειμώνα και εμφανιζόταν το καλοκαίρι.

Αναφορά στη λίμνη γινόταν στα προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που έδινε συναυλίες στον χώρο αυτό μετά τον πόλεμο (1η συναυλία στις 13/5/1945).

Η λίμνη δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί να αναδυθεί και να ξαναζωντανέψει, καθώς το σημείο έχει πλημμυρίσει πολλές φορές από τότε που έγινε γήπεδο.

◼ Από 16.000 τ.μ. που βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του λόφου, όπου ιδιώτες φέρονται να διεκδικούν περισσότερα από περίπου 40 οικόπεδα. Μεταξύ αυτών, ο γιος πρώην αντιδημάρχου της δημοτικής αρχής του σημερινού δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και ο ναός της Αγίας Παρασκευής.

◼ Στην υπόλοιπη έκταση περίπου 20 στρεμμάτων βρίσκονται το πετρόκτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το πυροφυλάκιο και απότομοι βράχοι περιμετρικά του γηπέδου που αποτελούσαν τα τοιχώματα της λίμνης.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Η Νέα Πεντέλη», που είχε αγοράσει από το μοναστήρι της Πεντέλης μια έκταση την οποία κατάτμησε σε οικόπεδα και τα μεταβίβασε σε ιδιώτες, επέσπευσε την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

Ωστόσο ορισμένα από τα οικόπεδα αυτά έμειναν εκτός σχεδίου λόγω του δασικού τους χαρακτήρα και των εδαφικών κλίσεων που παρέπεμπαν σε βραχώδεις εκτάσεις ή ρεματιές.

Μεταξύ αυτών των εκτάσεων είναι και τα περισσότερα από τα 40 οικόπεδα που βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του λόφου.

Ολόκληρη η περιοχή των 52 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί δασική με τον δασικό χάρτη της Πεντέλης (ΦΕΚ 533/Δ/2011) και δεν εντάχτηκε ποτέ στο Σχέδιο Πόλης της Νέας Πεντέλης που έχει εγκριθεί με το από 20/1/1956 Βασιλικό Διάταγμα.

Το γεγονός ότι ο λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης επιβεβαιώθηκε και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Πεντέλης του 2005 (ΦΕΚ 531/Δ/2005).

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών ανέκαθεν επιδίωκαν την επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή των οικοπέδων τους, αν και όλα τα συμβόλαιά τους και τα τοπογραφικά διαγράμματα που τα συνοδεύουν έχουν γίνει με βάση το γεγονός ότι είναι εκτός σχεδίου.

Από κάποια στιγμή και μετά άρχισαν να ισχυρίζονται ότι τα οικόπεδά τους είναι εντός κοινόχρηστου χώρου και επομένως εντός σχεδίου και άρχισαν να ζητούν την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ή να αποζημιωθούν από τον δήμο.

Το υπόμνημα

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι τα οικόπεδά τους βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου με συγκεκριμένους αριθμούς. Στην πραγματικότητα τέτοια οικοδομικά τετράγωνα με τέτοιους αριθμούς δεν έχουν εγκριθεί από το ρυμοτομικό σχέδιο και οι αριθμοί στους οποίους αναφέρονται είναι αυτοί του αρχικού σχεδίου που είχε υποβάλει ο συνεταιρισμός.

Η δημοτική αρχή Πεντέλης συντάχθηκε με τις απόψεις των οικοπεδούχων, θεωρώντας ότι η ευρύτερη έκταση των 52 στρεμμάτων του λόφου είναι εντός σχεδίου. Τι κι αν κοινοποιήθηκε στον Δήμο Πεντέλης έγγραφο του Τμήματος Πολεοδομικών Μελετών και ρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος (10/11/2015), που αναφέρει ρητά ότι ο λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως;

Η δημοτική αρχή κατέθεσε υπόμνημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου δικάστηκαν προσφυγές των οικοπεδούχων στις 13/10/2016, με το οποίο συμφωνεί ρητά με την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και την κατάργηση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου που καταλαμβάνουν τα οικόπεδα αυτά.

Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των οικοπεδούχων κατά του Δημοσίου, με την οποία ζητούσαν να «πέσει» η αναγκαστική αναδάσωση που έχει γίνει εκεί. Αναμφισβήτητα επρόκειτο για μια εύκολη νίκη αφού, κατά περίεργο τρόπο, το Δημόσιο δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο. Ούτε το αρμόδιο ΥΠΕΝ, ούτε η Περιφέρεια, ούτε η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, ούτε και το Δασαρχείο.

Την υπόθεση αυτή την ανακάλυψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι πήγαν στο Δασαρχείο, όπου ανασύρθηκε ο φάκελος και τους υποσχέθηκαν ότι θα τον υποβάλουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να παρασταθεί κατά την έφεση στο δικαστήριο η οποία πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Επιπρόσθετα η δημοτική αρχή, υιοθετώντας την άποψη ότι η περιοχή είναι εντός σχεδίου, επέσπευσε τη λήψη απόφασης για την τροποποίηση του σχεδίου και τη μετατροπή έκτασης σε χώρο γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, εξέδρες και αποδυτήρια, χωρίς να έχει εκπονήσει καμιά περιβαλλοντολογική μελέτη.

Ετσι έφερε το θέμα μέσα στον περασμένο Ιούλιο για δεύτερη φορά προς συζήτηση στην τοπική κοινότητα όπου, με αυστηρή παραταξιακή γραμμή, πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία για τροποποίηση του σχεδίου.

Και το επανέφερε προς συζήτηση κατακαλόκαιρα στις 21/7 στις 8.30 το πρωί(!) στην Επιτροπή Ποιότητας ζωής του δήμου όπου, χωρίς να επιτραπεί σε κάτοικο της περιοχής να μιλήσει, πήρε την ίδια απόφαση πηγαίνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 25/7.

Και πάλι με αυστηρή παραταξιακή πλειοψηφία αποφάσισε να προτείνει την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης της Νέας Πεντέλης για τον χαρακτηρισμό του χώρου όπου βρισκόταν η λίμνη Θάλωσι ως χώρου γηπέδου ποδοσφαίρου.

Κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής Πεντέλης στράφηκαν 150 δημότες και πολίτες ασκώντας ένσταση και προβάλλοντας τις αντιρρήσεις τους.

Ωστόσο αν και οι αρμόδιοι του Δήμου Πεντέλης τους διαβεβαίωσαν ότι θα γινόταν συζήτηση της ένστασής τους, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Εν τω μεταξύ έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος 3 έγγραφα (29/9/2017, 24/10/2017 και 3/11/2017) με τα οποία ρητά και κατηγορηματικά βεβαιώνεται ότι ολόκληρη η περιοχή των 52 στρεμμάτων είναι «αναμφισβήτητα» εκτός σχεδίου.

Η υποβάθμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια γήπεδο είχε παραχωρηθεί το 1990 από τη Νομαρχία στον Δήμο Πεντέλης με ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται εκτός σχεδίου και δάσος.

Ο δήμος, ως όφειλε, έπρεπε να το δηλώσει αυτό στο Κτηματολόγιο, κάτι που δεν έπραξε, με αποτέλεσμα αυτό να έχει περιέλθει στο κράτος. Αρα αποτελεί πλέον κρατική περιουσία.

Κι ενώ η υπόθεση βρισκόταν σε αυτό το στάδιο, οι αρμόδιοι του Δήμου Πεντέλης, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νεοπεντελικού, πέρασαν ανοιχτά στην παρανομία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο υπάλληλοι του Δήμου Πεντέλης και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) με εργαλεία και οχήματα, μαζί με στελέχη της ομάδας του Νεοπεντελικού προχώρησαν σε χωματουργικές εργασίες στον χώρο της λίμνης Θάλωσι, χωρίς την άδεια του Δασαρχείου και διαδίδοντας ότι ετοιμάζονται να τοποθετήσουν αυθαίρετα τον συνθετικό τάπητα. Οι εργασίες σταμάτησαν έπειτα από καταγγελία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή θεωρούν ότι η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου θα επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, των κατοικιών και των ιδιοκτησιών τους, αφού εκτός των άλλων δεν υπάρχει χώρος για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων που αναγκαία απαιτούνται για τη λειτουργία αυτής της χρήσης, ενώ θα απαιτηθεί η κατασκευή εξεδρών, αποδυτηρίων και άλλων κτισμάτων.

Θεωρούν ότι το μπάζωμα της λίμνης ήταν ένα λάθος που δεν πρέπει να συνεχιστεί, αφού γήπεδο ποδοσφαίρου μπορεί και πρέπει να γίνει σε άλλο μέρος, με διάλογο και μελέτη, με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών, χωρίς διαχωρισμούς, αντιδικίες και αντιπαραθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόφαση-σταθμός για τη σωτηρία της Παρνασσίδας
Με μια σημαντική απόφαση για το περιβάλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας, των περιηγητών και των μόνιμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με εναλλακτικές μορφές ήπιας ανάπτυξης, το δημοτικό...
Απόφαση-σταθμός για τη σωτηρία της Παρνασσίδας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το διάταγμα προστασίας του Υμηττού, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και καλύπτει ολόκληρο τον «πνεύμονα» των 105.000...
Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετά το μπάζωμα, κόβουν και τα δέντρα
Σφοδρή επίθεση κατά της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και κατά του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χρήστου Καπάταη, εξαπέλυσε το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης. Αφορμή στάθηκαν οι...
Μετά το μπάζωμα, κόβουν και τα δέντρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι υψηλές επαφές του καταστροφέα της Πεντέλης
Νέα στοιχεία, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» για το κύκλωμα παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη που δρα ανενόχλητο, αποδεικνύουν ότι ο επικεφαλής του κυκλώματος που λυμαίνεται το βουνό είναι κάτι...
Οι υψηλές επαφές του καταστροφέα της Πεντέλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης [Βίντεο]
Κάτω από τη μύτη του Δήμου Πεντέλης, του Δασαρχείου Πεντέλης, του τοπικού αστυνομικού τμήματος και του φυλακίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) πραγματοποιείται...
Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης [Βίντεο]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας