Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, επέλεξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής.
Πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς θα δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά και η διορατικότητα της Περιφέρειας Αττικής έπειτα από μια συγκυρία πρόσφατων σημαντικών γεγονότων.
Η σημερινή σύγκληση του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής πραγματοποιείται μετά τις πρόσφατες ιστορικές ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων και των αιρετών που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που απέρριψαν τη συνέχιση του εγκιβωτισμού για το ρέμα του Ποδονίφτη, επιλέγοντας τη διατήρηση της φυσικής του κοίτης, αλλά και την επαναφορά στη φυσική κατάσταση του ήδη εγκιβωτισμένου τμήματός του.
Επιπλέον η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιείται έπειτα από την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, όπου τα τεχνικά έργα που είχαν υλοποιηθεί δεν απέτρεψαν τον όλεθρο.
Οπως αποδεικνύει ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωμορφολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, για την περίπτωση της Νέας Περάμου το τμήμα του ρέματος που είχε παραμείνει στη φυσική μορφή του λειτούργησε σωστά, παροχετεύοντας το νερό που δέχτηκε, σε αντίθεση με τα εγκιβωτισμένα τμήματα που δεν ανταποκρίθηκαν και επέτειναν το πλημμυρικό φαινόμενο, αφού ο όγκος του νερού ήταν αδύνατο να παροχετευθεί μέσα από τα τεχνικά έργα και το νερό ακολούθησε ανεξέλεγκτες διαδρομές.
Σύμφωνα με την Κίνηση για την Οριοθέτηση και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η αρχή «δώστε χώρο στο νερό», βασική στη διαχείριση των ρεμάτων, προϋποθέτει την οριοθέτηση του ρέματος, δηλαδή τον σχεδιασμό των ορίων της επιφάνειας που θα καλυφθεί από το νερό σε περίπτωση συνεχούς έντονης βροχόπτωσης 24ώρου και την εφαρμογή της από το κράτος, που όμως προχωράει σε διευθέτηση βάσει της υπάρχουσας κατάστασης των αυθαίρετων κατασκευών στο ρέμα. Κι ακόμη προϋποθέτει τη μετεγκατάσταση όσων κατοικούν μέσα στη ζώνη πλημμύρας, καθώς εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, τις στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου απαιτείται, για στήριξη των πρανών με φυσικές μεθόδους, και την αναδάσωση στα ορεινά με έργα ορεινής υδρονομίας, ώστε να κατέρχεται μικρότερος όγκος νερού.
Ομως τίποτε από αυτά δεν προτείνει η ΜΠΕ για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Το κόστος δε όλων αυτών δεν θα ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ, όταν, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο για την πρώτη φάση του έργου θα απαιτηθούν 104 εκατ. ευρώ.
Η Κίνηση κατηγορεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες και αρνείται να παράσχει σε περιβαλλοντικούς φορείς τις μελέτες στις οποίες βασίζεται το προτεινόμενο έργο, προκειμένου να ελεγχθούν από ανεξάρτητους επιστήμονες-μελετητές.
Μήπως επειδή ο αντίστοιχος έλεγχος που διενεργήθηκε για το ρέμα του Ποδονίφτη απέδειξε ότι τα στοιχεία στα οποία στηριζόταν το εκεί προτεινόμενο έργο ήταν λανθασμένα και υπερδιαστασιολογημένα;
Η Κίνηση για την Οριοθέτηση και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, μαζί με πολίτες που ενδιαφέρονται για την προστασία των πολύτιμων λιγοστών φυσικών ρεμάτων, θα βρίσκονται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτώντας την απόρριψη του εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας