• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 34.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 29.4°C / 36.6°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 35.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.4°C / 31.4°C
  0 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  1 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  36°C 33.4°C / 35.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 32.7°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 34.9°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.8°C / 33.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  30%

Το φυσικό τμήμα της κοίτης του Ποδονίφτη, όπως είναι σήμερα

«Σώστε το ρέμα του Ποδονίφτη!»

 • A-
 • A+

«Για εμάς, τους κατοίκους, ο Ποδονίφτης είναι το ρέμα μας. Δεν είναι ένας οχετός ομβρίων υδάτων. Συγκινήθηκα ακούγοντας συμβούλους να λένε πως πρέπει να προστατευτεί το ρέμα. Παρακαλώ, προστατέψτε το».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μ. Γκέτλιχ, κάτοικο των Πατησίων. Ειπώθηκαν στη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της Περιφέρειας Αττικής για τη διευθέτηση του Ποδονίφτη σε μήκος 771 μέτρων, στο τμήμα από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος ώς τη γέφυρα Εράτωνος.

Εισακούστηκαν τα λόγια του κ. Γκέτλιχ, καθώς το δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο γνωμοδότησε αρνητικά (δεν υπήρξε ούτε μία θετική ψήφος), αλλά και, σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, συστήνει διαδημοτική επιτροπή, με στόχο, έπειτα από επαφές με την περιφερειακή Αρχή, να αλλάξει περιεχόμενο και κατεύθυνση η μελέτη.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια του συμβουλίου, η συγκεκριμένη, «παρωχημένη», «έωλη» και «αναξιόπιστη» μελέτη μετατρέπει το μοναδικό ποτάμι του δήμου Αθηναίων, που παραμένει στη φυσική του μορφή (με βλάστηση και πανίδα, όπως ψάρια, βατράχια, αηδόνια, αλκυόνες), σε έναν ανοιχτό τσιμεντένιο οχετό.

«Καλούμε να καταστρέψουμε το τελευταίο φυσικό μνημείο της πόλης», είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Πρασίνου, Λενιώ Μυριβήλη.

Το έργο προωθείται ως αντιπλημμυρικό, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο του Ποδονίφτη «η κοίτη είναι επαρκής και δεν έχουμε εντοπίσει πλημμύρες. Αντιθέτως, η κατασκευή του έργου θα αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας, λόγω ανυπαρξίας ανάσχεσης της υφιστάμενης κοίτης. Είναι υπαρκτός κίνδυνος, δεν είναι κινδυνολογία», τόνισε η γεωλόγος μηχανικός και μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ροή», Ροδούλα Κωνσταντινίδου, αποκαλύπτοντας νωρίτερα ότι η μελέτη περιέχει «τεράστια κομμάτια κόπι-πέιστ από τη μελέτη του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας!».

Πρόκειται για τη δεύτερη αρνητική γνωμοδότηση που συναντά η μελέτη, μετά την αντίστοιχη (και μάλιστα ομόφωνη) του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Μιλώντας στο χθεσινό συμβούλιο, ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης, Αρ. Βασιλόπουλος, έκανε λόγο για επέμβαση «στηριγμένη σε μια παλιά μελέτη και μια αντίληψη που όχι μόνο δεν εναρμονίζεται με τις σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά ούτε και με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και την πάγια νομολογία του ΣτΕ» και μια μελέτη «που δεν εξέτασε κανένα εναλλακτικό σενάριο», για να προωθήσει μια «λύση μη αποδεκτή περιβαλλοντικά», όπως είπε, επικαλούμενος μάλιστα έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ολα αυτά ενώ «στο εξωτερικό ανοίγουν ξανά τα σκεπασμένα ποτάμια», όπως σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Π. Αποστολόπουλος.

Αλλά και ενώ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων είχε γνωμοδοτήσει αρχικά θετικά, ενώ έτρεχε η σχετική διαβούλευση, πριν στείλει την υπόθεση στο δημοτικό συμβούλιο που γνωμοδότησε καθυστερημένα...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λιγότερα απορριμματοφόρα, περισσότερη δυσωδία
«Καμπανάκι» για την καθαριότητα στην πρωτεύουσα έκρουσαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εργαζόμενοι και αντιπολίτευση. Η πλειονότητα των απορριμματοφόρων έχει βρεθεί εκτός κίνησης με φαινόμενα...
Λιγότερα απορριμματοφόρα, περισσότερη δυσωδία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια από τα ίδια για τα σκουπίδια
Στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο έρχεται προς έγκριση η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Πολίτες, κινήματα, συλλογικότητες και η περιφερειακή παράταξη...
Μια από τα ίδια για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας
Το ρουσφέτι προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, που τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους, πίσω από το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ.
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας