Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας»

Μαύρο εμπόριο ασπόνδυλων προστατευόμενων ειδών σε gourmet εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά

Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

«Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας»

  • A-
  • A+

Ευρεία, απροκάλυπτη και ανεξέλεγκτη εμπορία προστατευόμενων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, που πλέον είναι διαθέσιμα ακόμα και διαδικτυακά για κατ’ οίκον διανομή, διαπίστωσε έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Οπως διαπιστώθηκε, τα πιο δημοφιλή προστατευόμενα είδη που διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια είναι ο πετροσωλήνας, η πίννα, η μπουρού, η κοχύλα.

Σε ένα σύνολο 70 εστιατορίων, τα οποία εν αγνοία τους συμμετείχαν στην έρευνα, το 80% είτε είχαν τα παραπάνω είδη στο μενού τους ή δήλωσαν στους ερευνητές που τους προσέγγισαν ως πελάτες, ότι για σκοπούς μεγάλης παραγγελίας θα μπορούσαν να προμηθευτούν με διάφορα προστατευόμενα είδη, εάν έχουν περιθώριο λίγων ημερών. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι «με χαρά μπορούν να σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα» (νόμιμο ή παράνομο).

Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Όπως εξήγησαν κάποιοι υπεύθυνοι εστιατορίων, προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από αλιείς που δεν είναι επαγγελματίες. Αυτοί τα ψαρεύουν (παράνομα) είτε με ψαροντούφεκο και μπουκάλα, είτε έχουν «ειδικευθεί» στην αλιεία πετροσωλήνα με κομπρεσέρ. Δηλαδή, έχει στηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο μαύρης αγοράς, το οποίο αφενός αποψιλώνει και καταστρέφει ότι έχει απομείνει από τα άλλοτε πλούσια αποθέματα των προστατευόμενων ειδών στα παράκτια νερά.

Πέρα από τα εστιατόρια αυτά, περισσότερες από 100 ιστοσελίδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προβάλουν στο διαδίκτυο το μενού τους που περιέχει κάποια από αυτά τα προστατευόμενα είδη. Συχνότερα αναφέρεται ο πετροσωλήνας, που άλλοτε διατίθεται με ντελίβερι και άλλοτε ως ακριβό πιάτο σε gourmet εστιατόρια (π.χ. διαφημίζεται gourmet πιάτο «Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας»). Παράλληλα, πολυάριθμες είναι και οι ιστοσελίδες και γνωστά περιοδικά που παρουσιάζουν συνταγές και προβάλουν αυτά τα προστατευόμενα είδη ως εκλεκτά εδέσματα.

Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Η σπάνια και προστατευόμενη πίννα, προβάλλεται ως έδεσμα στο διαδίκτυο

Δυστυχώς, αντίστοιχη έρευνα είχε δημοσιευθεί το 2011 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Mediterranean Marine Science» από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιου Κατσανεβάκη, η οποία είχε αναδείξει από τότε την έκταση του προβλήματος της ευρείας παράνομης εμπορίας προστατευόμενων οστρακοειδών στην Ελλάδα. Εκτοτε, τίποτα δεν άλλαξε για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το… ωραίο είναι ότι πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι τρώγοντας τα αυτά τα οστρακοειδή, που καταλήγουν παράνομα στο πιάτο τους, θα λύσουν τα αφροδισιακά τους προβλήματα. Εντούτοις, ρισκάρουν να καταναλώσουν και τις τοξικές ουσίες που περιέχουν.

Από τη βουλιμία μας να φάμε οτιδήποτε ζει σε αυτό τον πλανήτη και σε αυτή τη χώρα, δημιουργήσαμε αυτή την παράλογη και παράνομη μαύρη αγορά

Κι αυτό, διότι τα είδη όπως ο πετροσωλήνας και η πίννα, που χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να αναπτυχθούν σε βρώσιμο μέγεθος λόγω του μεγάλου χρόνου ζωής τους, μπορούν να συσσωρεύσουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο) αλλά και οργανοχλώριων (PDB, DDT).

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», η αλιεία του πετροσωλήνα είναι ιδιαίτερα καταστροφική, δεδομένου ότι αυτό το όστρακο ζει μέσα στους βράχους. Ψαρεύεται από δύτες που χρησιμοποιούν σφυριά ή ακόμα και κομπρεσέρ με τα οποία σπάνε τους βράχους μέσα στους οποίους ζουν οι πετροσωλήνες, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό εκτεταμένη καταστροφή στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης.

Επιπλέον, προκειμένου να φτάσει σε μέγεθος κατάλληλο για βρώση ο πετροσωλήνας, απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του είδους ανέρχεται στα 0,2 εκατοστά ανά έτος, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποκατάσταση του πληθυσμού έπειτα από την εντατική αλίευση που υφίσταται.

Επιπλέον, το απόθεμα αυτό αντιμετωπίζει τη διπλή πίεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών επιπτώσεων στα παράκτια οικοσυστήματα.

Για την ευρεία παράνομη πώλησης των συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών στην Ελλάδα και τη σχετική ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού, το «Αρχιπέλαγος» έχει υποβάλλει καταγγελίες, τόσο προς την Συνθήκη της Βέρνης (την οποία έχει προσυπογράψει η χώρα μας και, έτσι, δεσμεύεται για την προστασία των εν λόγω είδων), όσο και προς τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε.

Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός ελέγχου και να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αναίτια καταστροφή. Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών εισαγγελικών και άλλων αρμόδιων αρχών, έτσι ώστε να προβούν στις απαραίτητες κυρώσεις.

Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Προστατευόμενα είδη απροκάλυπτα προβάλλονται διαδικτυακά σε μενού εστιατορίων για κατ' οίκων διανομή

Κι όμως, γι’ αυτό το τόσο σύνηθες παράνομο εμπόριο, οι αρμόδιες αρχές διαφωνούν για το ποιός είναι τελικά αρμόδιος να το ελέγξει . Είναι ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνο για τα προστατευόμενα είδη, ή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι υπεύθυνο για θέματα αλιείας;

Μήπως του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπεύθυνου για ελέγχους αλιευτικών δραστηριοτήτων, ή μήπως του υπουργείου Οικονομικών ως υπεύθυνου για τους αγορανομικούς ελέγχους; Κανενός και όλων είναι η ευθύνη, λόγος για τον οποίο δεν γίνεται κανείς έλεγχος από κανέναν και η εμπορία συνεχίζεται.

«Σε μία χώρα που θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη θαλασσινή παράδοση, η συμπεριφορά μας δείχνει ότι είμαστε παντελώς αστοιχείωτοι για το πώς θα έπρεπε να διαχειριστούμε αυτή τη μοναδική φυσική κληρονομιά των θαλασσών μας, αλλά και να ζήσουμε αξιοποιώντας σωστά τους θαλάσσιους πόρους μας. Ρίζα του προβλήματος είναι ένα πλέγμα ημιμάθειας και αλαζονείας που εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, καλύπτοντας μέρος των αλιέων, των δημόσιων λειτουργών και των πολιτικών που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αλλά και των εμπόρων και των καταναλωτών», επισημαίνει Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυο βήματα μπρος, τρία βήματα πίσω
Σε δυσμενή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα για τo 2017. Στα αρνητικά της 14ης ετήσια έκθεση του WWF, μεταξύ άλλων, οι αδιαφανείς και ευνοιοκρατικές διαδικασίες...
Δυο βήματα μπρος, τρία βήματα πίσω
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί 90 προστατευόμενες περιοχές
Το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί στη χώρα μας απειλεί μια τεράστιας έκτασης θαλάσσια περιοχή περίπου 60.000 τ.χλμ. που καλύπτει σχεδόν το...
Η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί 90 προστατευόμενες περιοχές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα πλαστικά πνίγουν τη Μεσόγειο
Σε μια επικίνδυνη «πλαστική παγίδα», με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρύπανσης, εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια είδη αλλά και την ανθρώπινη υγεία, μετατρέπεται με γοργούς...
Τα πλαστικά πνίγουν τη Μεσόγειο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένα ναυάγιο που πέρασε στα «ψιλά»
Την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιων ατυχημάτων στη χώρα υπενθυμίζει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με αφορμή την προσάραξη του φορτηγού...
Ένα ναυάγιο που πέρασε στα «ψιλά»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας
Για ακόμα μία φορά ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας και ο πρόεδρός του επιχειρεί να καταστήσει ισόβια τη δέσμευση του θαλάσσιου μετώπου της Ελευσίνας, «νομιμοποιώντας» την υπάρχουσα κατάσταση και αγνοώντας τις...
Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοχύρωτη η Ελλάδα στον κίνδυνο ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα
Αν κάτι διαφάνηκε ξεκάθαρα από το ναυάγιο που προκάλεσε τη ρύπανση του Σαρωνικού με πετρελαιοειδή ήταν η παντελής έλλειψη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης θαλάσσιων ατυχημάτων σε μια χώρα υψηλής...
Ανοχύρωτη η Ελλάδα στον κίνδυνο ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας