• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 7.3°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 1.3°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.6°C / 5.7°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 7.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 3.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 4.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  53%

Από την εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Ραφήνας

«Φουσκώνει» το κίνημα για το Μεγάλο Ρέμα

 • A-
 • A+

Σε κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/1 η εκδήλωση-διεπιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας σε ξενοδοχείο της πόλης, γεγονός που κατέδειξε το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής για το μέλλον του ρέματος και για αξιόπιστη επιστημονική ενημέρωση.

Οι ομιλητές κατέδειξαν, ο καθένας από τη σκοπιά της επιστημονικής του ιδιότητας, την ακαταλληλότητα των έργων που σχεδιάζονται στο Μεγάλο Ρέμα ως προς την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης ανέδειξαν τις εναλλακτικές «πράσινες» λύσεις που πλέον εφαρμόζονται διεθνώς στα ρέματα και την ανάγκη «πραγματικής» οριοθέτησης του ρέματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και η προστασία του οικοσυστήματος.

Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, μελετητής ιστορικού δικτύου ρεμάτων Αττικής (Σύλλογος ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων), μεταξύ άλλων τόνισε: «Εχουμε χρέος να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Εχουμε την ικανότητα και τα εργαλεία. Χρειάζεται οριοθέτηση στις γραμμές πλημμύρας, ειδικές χρήσεις γης στις παραρεμάτιες περιοχές. Να ενεργοποιηθεί η τράπεζα γης για απομάκρυνση και αποζημίωση όσων κατοικιών βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης και κινδυνεύουν».

Ο Δημήτρης Ζαρρής, MSc, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ-υδρολόγος, εξήγησε ότι «η οδηγία 2000/60/ΕΚ δίνει έμφαση στην πρόληψη παρά στα κατασκευαστικά έργα και εισηγείται τρόπους για την προώθηση των αειφόρων συστημάτων αποστράγγισης». Επίσης, ότι η οδηγία 2007/60/ΕΚ ορίζει ως πρόληψη «τη μετεγκατάσταση κατοίκων από τη ζώνη πλημμυρικού κινδύνου και την αποφυγή εγκατάστασης νέων στη ζώνη αυτή».

Ζωντανό οικοσύστημα

Ο Αντώνης Λαζαρής, βιολόγος, εκπαιδευτικός, υπογράμμισε ότι το ίδιο το ποτάμι, που είναι γνωστό στην Παλαιοντολογία λόγω της ανεύρεσης των πρώτων ευρημάτων της Πικερμικής Πανίδας, καθώς και το ζωντανό οικοσύστημά του, που περιλαμβάνει 100 είδη πουλιών, απειλούνται σήμερα από ολική εξαφάνιση με τα έργα που ανήγγειλε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

«Η αποψίλωση που σχεδιάζουν και το μεγάλο κατασκευαστικό έργο από συρματοκιβώτια με πέτρες όχι μόνο δεν προσφέρουν αντιπλημμυρική προστασία, αντίθετα θα ακυρώσουν την κατείσδυση των επιφανειακών νερών στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρών», ανέφερε.

Η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, γεωλόγος μηχανικός-ωκεανογράφος, περιβαλλοντολόγος (Δίκτυο για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης), μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί τα συρματοκιβώτια δεν είναι οικολογική λύση και δεν δίνουν τη δυνατότητα στο οικοσύστημα να επανακάμψει.

Η ίδια αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες του εγκιβωτισμού των ρεμάτων στον άνθρωπο, στο κλίμα, στη ρύπανση και στον υπόγειο υδροφορέα.

Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, χημικός (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας), αντιτάχθηκε στα απαρχαιωμένης αντίληψης καταστρεπτικά και δαπανηρά έργα (104 εκατ. μόνο για την πρώτη φάση).

Αντιπρότεινε παρεμβάσεις σύγχρονης ολιστικής φιλοπεριβαλλοντικής λογικής, όπως: έργα ορεινής υδρονομίας- αναδασώσεις-λίμνες συγκράτησης στα ορεινά, διάνοιξη φυσικών χωμάτινων διατομών και σταθεροποίηση των πρανών με φυτεύσεις, μελέτη ολόκληρης της λεκάνης απορροής, δημιουργία παραρεμάτιων πάρκων ασφαλούς εκτόνωσης των υδάτων, απαλλοτριώσεις εντός των οριογραμμών με αποζημίωση των δικαιούχων και ανάκτηση του δέλτα της εκβολής.

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να δώσει το «παρών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου το επόμενο διάστημα θα κριθεί η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει τα σχεδιαζόμενα έργα του υπουργείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Να μη γίνει το Μεγάλο Ρέμα η νέα Μάνδρα
Ενώνοντας και συντονίζοντας τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 14 περιβαλλοντικοί-τοπικοί φορείς/κινήσεις ζητούν από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου...
Να μη γίνει το Μεγάλο Ρέμα η νέα Μάνδρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μνημείο προχειρότητας ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός Ραφήνας
Τα έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο χαρακτηρισμένο ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας που εκβάλλει στην παραλία της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, προϊδεάζουν για την...
Μνημείο προχειρότητας ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης
Πηγάζει από τον Υμηττό, στην περιοχή του Καρέα, διέρχεται μέσα από τέσσερις και εκβάλλει στη θάλασσα, εντός των ορίων του Δήμου Αλίμου. Πρόκειται για το τελευταίο ρέμα στα νότια προάστια που παραμένει στη...
Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα ρέματα, οι.. γυρίνοι και η χαμένη αλήθεια
Με ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου, η Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που αφορούσε τη μέθοδο που επέλεξε για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Αττικής, όπως...
Τα ρέματα, οι.. γυρίνοι και η χαμένη αλήθεια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες
Σύμφωνα με καταγγελίες, η μεθοδολογία βάσει της οποίας η Περιφέρεια αποφάσισε να καθαρίσει τις κοίτες των ρεμάτων -προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες- είναι προβληματική και ενδέχεται να πλήξει τα...
Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας