• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%

Το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Προστατεύει περισσότερες, νομιμοποιεί παρανομίες!

 • A-
 • A+

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκχερσώσεις δημοσίων εκτάσεων και σε ζώνες Natura προβλέπει το νομοσχέδιο για προστατευόμενες περιοχές που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι μόνοι περιορισμοί είναι να μην έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή και η επίμαχη έκταση να αξιοποιείται μόνον σε αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις, όπως είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση γίνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης με όσους έχουν εκχερσώσει δασικές εκτάσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Υπενθύμισε ότι η δυνατότητα εξαγοράς έχει θεσπιστεί με τους νόμους 998/1979 και 4280/2014, ενώ η σημερινή κυβέρνηση μείωσε το ποσό της εξαγοράς και θέσπισε την καταβολή του σε δόσεις.

Με διατάξεις που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, προβλέπεται επίσης η νομιμοποίηση εγκαταστάσεων σε χιονοδρομικά κέντρα που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν σε περιοχές Natura, καθώς και όλων των κάμπινγκ που λειτουργούσαν έως το 2003 σε δασικές εκτάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενδεχόμενα ατυχήματα σε γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, ο Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή και την περίπτωση του «Αγία Ζώνη», έχει ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

 Αύξηση των προστατευόμενων περιοχών από 419 σε 446. Οι χερσαίες εκτάσεις παραμένουν στην ουσία στα γνωστά επίπεδα και καλύπτουν το 27,9% της χώρας. Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, που αυξάνονται από 6,12% σε 22,3% και για πρώτη φορά περιλαμβάνουν ολόκληρο τον Κορινθιακό και τη βορειοδυτική Κρήτη. Προβλέπεται συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς και θα γνωμοδοτεί πριν από την οριστικοποίηση των προγραμμάτων διαχείρισης μιας προστατευόμενης περιοχής. Η αρχή θα γίνει από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

 Αναδιάρθρωση των φορέων διαχείρισης, που αυξάνονται από 28 σε 36 και θα καλύπτουν το 99,8% των προστατευόμενων περιοχών. Εξαιρείται η χερσαία περιοχή του Αγίου Ορους, που διέπεται από ειδικό καθεστώς και θα εκδοθεί χωριστή απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Οι νέες διοικήσεις θα είναι επταμελείς, με το υπουργείο να ορίζει τα τρία μέλη, ενώ τα υπόλοιπα θα εκπροσωπούν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν κονδύλια για να προχωρήσουν οι μελέτες σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα, με εξαίρεση την Πάρνηθα και τις Πρέσπες.

Διαβεβαίωσε ότι μέσα στο τρέχον έτος θα προωθηθούν διατάγματα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Ολυμπο, την Παμβώτιδα και το Δέλτα Αξιού - Αλιάκμονα - Λουδία.

«Θέλουμε να δώσουμε αναπτυξιακή διάσταση στις προστατευόμενες περιοχές», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Οι εργαζόμενοι

Σχετικά με τους εργαζομένους στους φορείς διαχείρισης, που υπολογίζονται σε 350-360 και από το 2002 πληρώνονται μέσω προγραμμάτων, έχει ήδη παραταθεί η θητεία τους έως το τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα υπογράψουν οκτάμηνες συμβάσεις, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Μέσα στο τρέχον έτος, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη μόνιμων θέσεων, για τις οποίες θα εξασφαλιστεί κονδύλι από τον προϋπολογισμό του 2019.

Οι νέες υπηρεσίες των φορέων διαχείρισης στο μέλλον θα έχουν και δικαιώματα ελέγχου στις προστατευόμενες περιοχές. Θα μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις, όπως πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, αλλά και να συνεργάζονται με άλλους φορείς σε προγράμματα οικοτουρισμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων
Με πολεοδομικά «εργαλεία» που ισχύουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς θα αντιμετωπιστούν οι οικισμοί αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες...
Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δασικοί χάρτες, μείωση προστίμων, υδατικοί πόροι και οικολογικές παρεμβάσεις οι βασικές τομές
Η κύρωση των δασικών χαρτών και η κατακόρυφη μείωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, είναι μεταξύ άλλων, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στον τομέα του περιβάλλοντος από το 2015.
Δασικοί χάρτες, μείωση προστίμων, υδατικοί πόροι και οικολογικές παρεμβάσεις οι βασικές τομές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
«Λίφτινγκ», μικρών ή και μεγαλύτερων διαστάσεων, θα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που...
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλαστικές σακούλες υπό εξαφάνιση
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα την πρώτη χρονιά εφαρμογής της μείωσης στη χρήση της πλαστικής σακούλας  Η χώρα μας δείχνει ότι θα πιάσει και ίσως και να ξεπεράσει τους στόχους  Περίπου 13 εκατ. ευρώ στον...
Πλαστικές σακούλες υπό εξαφάνιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις
Το περίγραμμα του σχεδίου νόμου για την περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών με οικιστικές πυκνώσεις παρουσίασαν σήμερα τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● Τι προβλέπει...
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας