Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SOS για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη

SOS για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη

  • A-
  • A+

Μπορεί το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα να αυξήθηκε σημαντικά, με την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων, ωστόσο ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Παρ’ όλο που για την Εύβοια προβλέπεται η ίδρυση φορέα διαχείρισης περιοχών Natura.

Ο Κολοβρέχτης, ο μεγαλύτερος υγρότοπος στην Εύβοια και ένας από τους μεγαλύτερους στο νησιωτικό Αιγαίο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Εχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων με το όνομα «Ελος Ψαχνά ή Λιβάδι ή Κολοβρέχτης» και περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους του Αιγαίου.

Προστατευόμενα είδη

Εκεί έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες), που απειλούνται με εξαφάνιση σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Από αυτά, τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη του Κολοβρέχτη και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού της χαλκόκοτας. Εξάλλου φιλοξενεί και αξιόλογα είδη χλωρίδας.

Βρισκόμενος στο πέρασμα των πουλιών στα ανατολικά παράκτια της ηπειρωτικής χώρας, ο Κολοβρέχτης αποτελεί σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης κυρίως για τα αποδημητικά πουλιά επειδή βρίσκεται επάνω στον μεταναστευτικό άξονα Βορρά-Νότου.

Ο υγροβιότοπος έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστασίας της φύσης με βάση τον νόμο 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» και προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1989 (ΦΕΚ 642) με βάση το οποίο κατοχυρώθηκε το καθεστώς προστασίας της περιοχής, οριοθετήθηκαν η α΄ και η β΄ ζώνη προστασίας, καθορίστηκε ζώνη οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), προβλέφθηκαν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και η δημιουργία φορέα διαχείρισης, που όμως δεν συγκροτήθηκε ποτέ.

Η μη ένταξη του Κολοβρέχτη στο δίκτυο Nartura θα επιδεινώσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία 30ετία, καθώς η κερδοσκοπία σε βάρος της φύσης και η συστηματική αδιαφορία πολιτείας και αυτοδιοίκησης πλήττουν θανάσιμα τον υγροβιότοπο – υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά και μειώνεται η έκτασή του.

Σωρεία παραβάσεων τόσο του Προεδρικού Διατάγματος όσο και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν καταγραφεί κατά καιρούς.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η καύση και η εκχέρσωση του καλαμιώνα σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, η ρίψη αποβλήτων από γειτονικές επιχειρήσεις και από την πλημμελή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, οι απορρίψεις σκουπιδιών, μπάζων και υπολειμμάτων από καύση τοξικών υλικών και άλλων χημικών.

Πέραν αυτών, πραγματοποιείται εκβάθυνση των παλαιών και διάνοιξη νέων καναλιών απορροής του νερού προς τη θάλασσα, πράξη που συντελεί στην τάχιστη αποστράγγιση και αποξήρανση, η ρίψη φυτοφαρμάκων από γειτονικές καλλιέργειες, ενώ διανοίχτηκε δρόμος μήκους περίπου 2.000 μέτρων εντός του πυρήνα του υγροβιότοπου με μπάζωμα από επικίνδυνα ορυκτά που περιέχουν νικέλιο, κάδμιο, χρώμιο, διάφορα οξείδια και σύμπλοκα βαρέων μετάλλων (υλικά από τα ορυχεία της εταιρείας ΛΑΡΚΟ), κάτι που καταστρέφει ολοσχερώς την ανασύσταση της χλωρίδας και πανίδας.

Πώς σώζεται

Ωστόσο, ο Κολοβρέχτης θα μπορούσε να διασωθεί αφού, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την «Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» (περιοχές Natura) (άρθρο 3), «δύναται να τροποποιούνται τα όρια χωρικής αρμοδιότητας των ΦΔΠΠ ή να υπάγονται στη διοίκηση και διαχείρισή τους και άλλες περιοχές ανάλογα με τα προστατευτέα αντικείμενα».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση και Ανάδειξη του Κολοβρέχτη ζητά την ένταξη του υγροβιότοπου στις αρμοδιότητες του υπό σύσταση φορέα διαχείρισης των περιοχών υπό καθεστώς προστασίας NATURA του νομού Εύβοιας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η νότια Εύβοια δεν αντέχει να γίνει η «μπαταρία της Ελλάδας»
209 νέες ανεμογεννήτριες φιλοξοδούν να «φυτέψουν» 46 εταιρείες αιολικών στη νότια Καρυστία Ευβοίας, μια περιοχή που ήδη υποφέρει από την υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών -σήμερα ανέρχονται σε 352- οι οποίες δεν...
Η νότια Εύβοια δεν αντέχει να γίνει η «μπαταρία της Ελλάδας»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κολοβρέχτη
Eάν o υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια διασωθεί από τις συστηματικές καταπατήσεις και τη ρύπανση, μπορεί να αποτελέσει όαση ζωής και πολιτισμού, τόπο ελεύθερης πρόσβασης όλων, συνύπαρξης ανθρώπων και...
Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κολοβρέχτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια
Τα τελευταία 30 χρόνια ο υγρότοπος των Ψαχνών στην Εύβοια, βρίσκεται στο στόχαστρο της αστικής ανάπτυξης και καταπατητών, ενώ υποβαθμίζεται συνεχώς περιβαλλοντικά με τη ρίψη κάθε λογής λυμάτων. Παρ’ όλες τις...
Οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με τη συνδρομή 50 προσφυγόπουλων
Λίγο πριν από την τυπική λήξη της φετινής εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ολοκληρώνει τους κεντρικούς καθαρισμούς με τη διοργάνωση μιας δράσης με αυξημένη κοινωνική και συμβολική...
«Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με τη συνδρομή 50 προσφυγόπουλων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
Πέραν των ορίων του νόμου και χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι εργασίες της Περιφέρειας Αττικής στις αυθαίρετες κατασκευές πάνω στην κοίτη του πολύπαθου ρέματος.
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τέσσερις αργυροπελεκάνοι, ένας βουβόκυκνος και ένα φοινικόπτερο εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα νεκρά κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος.
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας