• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.8°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  49%

Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας

 • A-
 • A+

Για ακόμα μία φορά ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) και ο πρόεδρός του επιχειρεί να καταστήσει ισόβια τη δέσμευση του θαλάσσιου μετώπου της Ελευσίνας, «νομιμοποιώντας» την υπάρχουσα κατάσταση και αγνοώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που ζητά την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Αυτή τη φορά με μια πρόσφατη απόφασή του (21/11), που φέρει και την υπογραφή του δημάρχου Ελευσίνας, με την οποία προκηρύσσει με διαδικασίες συνοπτικού διαγωνισμού την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Επικαιροποίηση-Αναμόρφωση Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) Λιμένος Ελευσίνας 2014-2018».

Παρ’ όλο που το αντικείμενο, δηλαδή η επικαιροποίηση της μελέτης, έχει ήδη απορριφθεί από το ίδιο το υπουργείο Ναυτιλίας, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί αύριο, μόλις 14 ημέρες από τη διακήρυξή του!

Ειδική μελέτη

Η ενέργεια αυτή του ΟΛΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μελετητικής Ομάδας που, σε εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου (ν. 4277/ 2014), εκπόνησε τη «Στρατηγική Μελέτη Χωροταξικής Οργάνωσης του Θριάσιου Πεδίου», με στόχο την εξειδίκευση των χωρικών παραμέτρων σε περιοχές με ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα.

Πρόκειται για μελέτη που εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ (τέως ΟΡΣΑ) τον Απρίλιο του 2015.

Από τα πλέον σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις της μελέτης είναι η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του λιμανιού της Ελευσίνας από τη σημερινή του θέση, ώστε να απελευθερωθεί το παραλιακό μέτωπο της πόλης που προορίζεται να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και να αναδειχθεί η πολιτιστική όψη του ιερού χώρου της Δήμητρας και Κόρης.

Στη μελέτη προτείνεται να αναζητηθεί άλλη θέση για το λιμάνι της Ελευσίνας, είτε ανατολικότερα έως και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είτε δυτικότερα έως και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αντί της σημερινής πρόβλεψης για τη μετακίνησή του λίγα μέτρα δυτικότερα από την υπάρχουσα θέση του.

Με επείγουσα επιστολή της στις 29/11 προς τον πρόεδρο του ΟΛΕ Σταύρο Δρακονταειδή, την οποία κοινοποιεί σε συναρμόδια υπουργεία και φορείς, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Με έκπληξη λάβαμε γνώση της προκήρυξης από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας Μελέτης Επικαιροποίησης-Αναμόρφωσης του Master Plan, αντί να προκηρυχθεί η μελέτη επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του λιμανιού, με ολοκληρωμένη θεώρηση. Η μελέτη που προκηρύξατε δεν μπορεί να καλύψει το θέμα, έστω και εάν φραστικά αναφέρεται σε αυτό. Οι προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη οδηγούν στη βεβαιότητα ότι η σχετική διερεύνηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο επιπόλαια ή προσχηματικά και όχι για ουσιαστική αναζήτηση λύσης».

Η απόφαση για επικαιροποίηση του master plan από τον ΟΛΕ, αντί για την προκήρυξη «μελέτης επιλογής» της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του λιμανιού στον Κόλπο της Ελευσίνας, έρχεται να προστεθεί στην απόπειρα του Οργανισμού να διευκολύνει την παράνομη επανεγκατάσταση ναυπηγείου-διαλυτήριου πλοίων στο Καλυμπάκι, στην άρνηση παραχώρησης τμήματος του Ορμου της Βλύχας στην πόλη με σκοπό την περιβαλλοντική εξυγίανση, στην άρνηση παραχώρησης κρίσιμων τμημάτων της χερσαίας ζώνης, όπως του χώρου μπροστά στο Ελαιουργείο, με σκοπό τη διευκόλυνση μελλοντικής επαναλειτουργίας των δεξαμενών της πρώην ΣΙΝΤΡΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παγώνει» η εκφόρτωση χημικών στην Ελευσίνα
Παρέμβαση Δρίτσα που απαιτούσε από τον Στ. Δρακονταειδή να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη, όπερ και εγένετο. Η νομιμοποίηση της παράνομης εκφόρτωσης χημικών απετράπη προσωρινά, οι κάτοικοι δηλώνουν...
«Παγώνει» η εκφόρτωση χημικών στην Ελευσίνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελευσίνια μυστήρια...
Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι...
Ελευσίνια μυστήρια...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα και παρά την αντίθεση με τις χρήσεις γης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί...
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
Το παραμορφωμένο κουφάρι του εγκαταλειμμένου δεξαμενόπλοιου «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα...
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων
Tην οργή των κατοίκων της Ελευσίνας έχει προκαλέσει η πρόθεση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, Σταύρου Δρακονταειδή, να παραχωρήσει στην Εταιρεία Λιπασμάτων BFS ΑΕΒΕ Χημικών τη χρήση χερσαίου...
Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας