• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  3 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  96%

Ολλανδοί εμπειρογνώμονες και ο Γιώργος Καμίνης περνούν μπροστά από λουόμενο στην Α' πλαζ Αλίμου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολλανδοί ειδικοί επαινούν τους καθαριστές των ακτών

 • A-
 • A+

Εξήραν τη δουλειά που γίνεται από εργαζόμενους και εθελοντές στο παραλιακό μέτωπο που έχει πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» οι εμπειρογνώμονες-αξιωματούχοι από το λιμάνι του Ρότερνταμ, που βρίσκονται στην Ελλάδα από την Κυριακή, μετά από αίτημα του δημάρχου Αθηναίων προς τον δήμαρχο της ολλανδικής πόλης.

Το κλιμάκιο των αξιωματούχων που δραστηριοποιείται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου, το Ρότερνταμ, διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, ενώ εφαρμόζει και καινοτόμα προγράμματα.

Στην ενημέρωση που έγινε χθες στην Α’ πλαζ Αλίμου, παρουσία των δημάρχων Αθήνας, Αλίμου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, οι Ολλανδοί εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ωστόσο τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά και ειδικά μέσα για τις περιοχές που έχουν πληγεί, ανάλογα με το εάν αυτές είναι βραχώδεις επιφάνειες ή καλυμμένες με άμμο.

«Θα μπορούσε η συγκεκριμένη παραλία με πολλή δουλειά να καθαρίσει σε μισή μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους εμπειρογνώμονες, ο Ερικ Λάνερ, ενώ εξήγησε ότι σε μερικές εβδομάδες μπορεί να εμφανιστεί πάλι πετρέλαιο αν η θάλασσα είναι πιο άγρια. Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες παρέδωσαν την αναφορά τους μαζί με τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην αναφορά τους προτείνουν τη χρήση συγκεκριμένου και εξειδικευμένου εξοπλισμού, ειδικών αντιρρυπαντικών σκαφών, περισσότερων και ειδικών φραγμάτων, δίνοντας οδηγίες πώς είναι σωστό να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα φράγματα, φορητού ραντάρ πετρελαίου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει πετρέλαιο ακόμα και όταν αυτό δεν είναι ορατό ή και στο σκοτάδι. Επίσης, δίνουν οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καθαριστούν οι παραλίες, σημειώνοντας πως όταν πλέον δεν βγαίνει άλλο πετρέλαιο στην ακτή, οι παραλίες θα πρέπει να καθαριστούν σε βάθος 50 cm.

Στο μεταξύ, σαφή βελτίωση παρουσίαζε χθες η εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, εκτός από τα Αστέρια Γλυφάδας, όπου η κατάσταση παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, που επιθεώρησε τις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Σε αυτές, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχουν και το ΕΛΚΕΘΕ και το Τμήμα Βιοχημικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εμπλοκή στην απάντληση

Ωστόσο η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το ναυάγιο σταμάτησε χθες περίπου στις 12 το μεσημέρι, καθώς το δεξαμενόπλοιο «Lassea», 42 ετών, στο οποίο αποθηκεύονταν τα καύσιμα που αντλούνταν από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», αποχώρησε από την περιοχή του ναυαγίου αφού έληξε η ισχύς των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του. Η νομική σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Αγία Ζώνη ΙΙ Ν.Ε.», Χριστίνα Σφαέλου, ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι η εταιρεία έχει βρει και ναυλώσει άλλο πλοίο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πάει στον τόπο του ναυαγίου σήμερα το πρωί, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Φατσέας της εταιρείας Spanopoulos Group, στην οποία έχει ανατεθεί η επιχείρηση της απορρύπανσης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσε την αποχώρηση του δεξαμενόπλοιου, ωστόσο υποστήριξε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση στην οποία γίνονται ταυτόχρονα πολλά πράγματα.

Οπως είπε, το σημαντικό είναι να αδειάσουν οι μεγάλες δεξαμενές που περιέχουν την κυριότερη ποσότητα καυσίμων και έπειτα να ξεκινήσει η διαδικασία για τις μικρές. Υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς γίνεται πολύ συντονισμένη δουλειά και δεν τίθεται πλέον θέμα διαρροής. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν απαντληθεί από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» 1.550 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του πλοίου και τον θαλάσσιο χώρο γύρω από το ναυάγιο.

Αυτοψία στο ναυάγιο

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν την περιοχή του ναυαγίου, καθώς και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού κόλπου, μετά από πρόσκληση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η επίσκεψη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”», η οποία συνεκλήθη μετά από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας.

Τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους 6 δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τη ρύπανση (Αλίμου, Βάρης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Π. Φαλήρου, Πειραιά), λέγοντας ότι είναι απορίας άξιον το γεγονός πώς, ενώ ορθώς έχουν κληθεί οι αντιπεριφερειάρχες Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Νήσων και η δήμαρχος Σαλαμίνας, δεν έχει κληθεί κανένας άλλος δήμαρχος των περιοχών που έχουν άμεσα πληγεί από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. «Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα, αλλά και τη συνεργασία την οποία θέλει τελικά να έχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» συμπλήρωσαν.

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα -αλλαγή καιρού και διάφορα άλλα που δεν μπορούν να υπολογιστούν-, η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με...
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
Ενα κουβάρι χωρίς μέση και τέλος, που όσο περνούν οι μέρες ξετυλίγεται μεν, μπερδεύεται δε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Εκεί που φαίνεται να κλείνει...
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
Δεκάδες είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που έχουν προκύψει μετά το ξαφνικό ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», προκαλώντας μια πρωτόγνωρη θαλάσσια ρύπανση. Δικαιολογημένα, ειδικά όσοι επλήγησαν από τη...
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής φέρνει την υπόθεση της ρύπανσης από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με γραπτό αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η...
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας