Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αδειάζουν βόθρους στην Πικροδάφνη!

Αγωγός που φέρνει βοθρολύματα στην Πικροδάφνη, 10 μέτρα από την ΕΥΔΑΠ

Αδειάζουν βόθρους στην Πικροδάφνη!

  • A-
  • A+

Τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία περιοίκων και κολυμβητών από την παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων, είτε αυτοτελώς είτε μέσω αγωγών ομβρίων της ΕΥΔΑΠ, στο ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο έχει ετήσια, μόνιμη ροή, καταγγέλλουν το «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης», η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης και ο Σύλλογος «Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων-Ροή».

Σε σχετικό φάκελο που συνοδεύει την καταγγελία, που έχει αποσταλεί στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος, περιλαμβάνονται φωτογραφικά ντοκουμέντα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η απόρριψη βοθρολυμάτων γίνεται με τρεις βασικούς τρόπους.

Αυτοτελώς, δηλαδή με απευθείας διάθεση από παραρεμάτιες κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο της οδού, με συνέπεια να απαιτούνται αντλίες για την απόρριψη των λυμάτων τους στο δίκτυο αποχέτευσης της πόλης. Μέσω παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ και απευθείας με εκτόνωση λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

Οπως επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες φορείς, στις φωτογραφίες απεικονίζεται ενδεικτικά ελάχιστος αριθμός αγωγών και κτισμάτων που απορρίπτουν τα λύματά τους στο ποτάμι, καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες τέτοιες συνδέσεις που λειτουργούν παράνομα στα όρια των Δήμων Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου και Αλίμου.

Στον φάκελο εμπεριέχονται και τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων σε δύο δείγματα νερού που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο τόσο στην Πικροδάφνη όσο και στο ρέμα Καλογήρων (παραπόταμος της Πικροδάφνης), πλησίον του σημείου συμβολής τους στο Παλαιό Φάληρο, που δείχνουν επιβάρυνση σε οργανικό φορτίο και κολοβακτηρίδια, ειδικά στο ρέμα Καλογήρων που είναι σκεπασμένο και μόνο 250 μέτρα παραμένουν σε φυσική μορφή.

Απειλή για την υγεία περιοίκων, λουομένων

Η ανεξέλεγκτη ρύπανση του ρέματος της Πικροδάφνης, οι αιτίες της οποίας αποδεικνύονται με το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.», αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, με τα φαινόμενα δυσοσμίας και ρύπανσης των νερών να είναι εντονότατα, ειδικά το καλοκαίρι. Και απειλεί την υγεία περιοίκων και λουομένων στην παραλία του Εδεμ όπου εκβάλλει ο ποταμός και όπου σημαντικός αριθμός λουομένων εκφράζει παράπονα για δυσοσμία και δερματικά νοσήματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2016 μέλη του «Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης» και του Συλλόγου «Ροή» διαπίστωσαν επεισόδια εκτεταμένης ρύπανσης στο ρέμα της Πικροδάφνης μέσα σε ένα διήμερο. Την πρώτη μέρα ένα περιστατικό οργανικής ρύπανσης με μακροσκοπικώς εμφανή σημάδια ευτροφισμού, καθώς και σκούρου χρωματισμού του νερού και της κοίτης του ποταμού, που εκτεινόταν σε όλη την έκταση του μέσου και κάτω ρου του ώς τις εκβολές του, καθώς και του ανοιχτού τμήματος του ρέματος Καλογήρων.

Την επομένη επισκέφθηκαν ξανά το ρέμα από τον Αγιο Δημήτριο ώς τις εκβολές του, οπότε και διαπιστώθηκε πάλι εκτεταμένη οργανική ρύπανση σε όλο το μήκος του. Η κοίτη του ρέματος είχε νερά με έντονη μαύρη απόχρωση και σε πολλά σημεία του παρατηρήθηκαν φυσαλίδες, αφροί και πράσινα φύκια, κυρίως στην επιφάνεια των υδάτων, στα σημεία με αργή ροή.

Οι δυο φορείς γνωστοποίησαν και κατήγγειλαν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τα επεισόδια της εκτεταμένης ρύπανσης και ενημέρωσαν ότι υπάρχουν πολλές και συνεχείς αναφορές/καταγγελίες, ότι χύνονται εκεί βοθρολύματα από κατοικίες, καθώς και από γήπεδα και εργοστάσια/βιοτεχνίες που δεν διαθέτουν σύνδεση με το δίκτυο ακαθάρτων της πόλης επειδή είναι κατασκευασμένα σε καταπατημένες εκτάσεις.

Τα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ

Κι ακόμη, ότι στα πρανή του Ρέματος Πικροδάφνης λειτουργούν δύο αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ, ένα στον Αλιμο και ένα στον Αγιο Δημήτριο, για τα οποία έχουν γίνει επίσης πολλές καταγγελίες από κατοίκους που μένουν στις παρυφές του ρέματος ότι ανοίγουν τα κλαπέτα των φρεατίων τους και εκφορτώνουν λύματα, κυρίως κατά τη διάρκεια ή μετά από βροχή. Και ότι από αυτήν την καθ’ όλα παράνομη δραστηριότητα οι περίοικοι υποβάλλονται σε έντονα φαινόμενα δυσοσμίας με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, επιβαρύνεται σημαντικά το οικοσύστημα του ρέματος με οργανικό φορτίο, που προκαλεί εξόντωση πολλών ειδών πανίδας.

Καθώς κάποιες απ’ αυτές τις καταγγελίες των κατοίκων είχαν γίνει και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει και σχετικές επιθεωρήσεις, οι δύο περιβαλλοντικοί φορείς ζήτησαν στο πλαίσιο της εφαρμογής της Διεθνούς Συνθήκης του Ααρχους, που αφορά την περιβαλλοντική πληροφόρηση των πολιτών, να τους κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των αυτοψιών. Κι όμως, εννέα και πλέον μήνες μετά, τα αποτελέσματα αυτά δεν τους έχουν κοινοποιηθεί ακόμα.

Και να φανταστεί κανείς ότι το Ρέμα της Πικροδάφνης έχει χαρακτηριστεί με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Και ότι με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας κατατάσσεται στα «κύρια υδατορέματα Α’ προτεραιότητας» του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ όσον αφορά την προστασία των υγροσκοπικών χαρακτηριστικών των υγροτόπων και της λεκάνης απορροής τους κατατάσσεται στους υγροτόπους «Β’ προτεραιότητας». Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης βοθρολυμάτων! Λόγος για τον οποίο οι καταγγέλλοντες φορείς απαιτούν την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να ελεγχθούν και να καταργηθούν οι παράνομες συνδέσεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
Στα σοβαρά τραύματά της υπέκυψε η 15χρονη, αδελφή του 21χρονου που βρήκε ακαριαίο θάνατο την Κυριακή σε τροχαίο στην Αταλάντη. Οι κηδείες των δύο παιδιών θα γίνει αύριο στο Καλαπόδι.
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
ΕΛΛΑΔΑ
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
Μετά από δέκα διαδοχικές μέρες με καταιγίδες, και σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις όπου γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και ύστερα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
«Αποτελεί πρόκληση ένας εργοδότης που απασχολεί αδήλωτη εργαζόμενη, παρεμποδίζει έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε., υβρίζει και επιτίθεται σε Επιθεωρητή Εργασίας, να έχει την απαίτηση να είναι υπεράνω του νόμου και επιπλέον...
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 964ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός. Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της...
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που είχε τραυματιστεί πού σοβαρά σε τροχαίο στην Αταλάντη την Κυριακή. Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του ο αδελφός της, που οδηγούσε το αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με τις...
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας