Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η καρέτα καρέτα και οι φονιάδες φονιάδες

Η καρέτα καρέτα και οι φονιάδες φονιάδες

  • A-
  • A+

Από ξηρά και θάλασσα οι θαλάσσιες χελώνες στη χώρα μας βρίσκονται στο στόχαστρο της ανθρώπινης ανοησίας, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν με τη ζωή τους είτε πρόκειται για ενήλικα ζώα είτε για χελωνάκια που μόλις εγκαταλείπουν τις φωλιές τους με προορισμό τη θάλασσα.

Στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, αναρίθμητα σκάφη αναψυχής παραβιάζουν συνεχώς το όριο ταχύτητας, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τα προστατευόμενα ζώα τα οποία, επιπλέον, αντιμετωπίζονται σαν να ήταν κατοικίδια και ταΐζονται με φρούτα και λαχανικά.

Και στις παραλίες ωοτοκίας της καρέτα καρέτα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, τροχοφόρα οχήματα μεγάλου κυβισμού κινούνται εντός του αιγιαλού συμπιέζοντας την άμμο.

Με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό εντοπισμού νεκρής χελώνας στις 15 Αυγούστου στον κόλπο του Λαγανά από ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον, κατά τα λοιπά, προστατευόμενο κόλπο.

Ο θάνατος του «Αχιλλέα»

Επρόκειτο για ένα νεαρό αρσενικό ζώο το οποίο έφερε σοβαρότατα χτυπήματα στο καβούκι και το κεφάλι από προπέλα σκάφους. Βάσει φωτογραφικού αρχείου, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τη συγκεκριμένη νεκρή χελώνα.

Επρόκειτο για τον αποκαλούμενο «Αχιλλέα», μια από τις λίγες αρσενικές χελώνες που διαβιούσαν μόνιμα στον κόλπο του Λαγανά, δηλαδή δεν μεταναστεύουν τους χειμερινούς μήνες σε άλλες περιοχές της Μεσογείου για διαχείμαση ή εύρεση τροφής.

Η συνεχής παρουσία του «Αχιλλέα» στον κόλπο του Λαγανά είχε τεκμηριωθεί από το 2012, καθώς οι ουλές που είχε στο καβούκι από παλαιότερη σύγκρουση με προπέλα έκαναν πολύ εύκολη την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου ζώου.

Μάλιστα, το 2016, το ίδιο ζώο είχε εντοπιστεί με τραύματα από αγκίστρι και αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον. Ομως, αυτή τη φορά ο «Αχιλλέας» στάθηκε άτυχος.

Οπως επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο θάνατος του «Αχιλλέα» αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο του Λαγανά.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής, η συνεχής παραβίαση του ορίου ταχύτητας των σκαφών (6 κόμβοι) το οποίο θέτει το προεδρικό διάταγμα και ισχύει για την περιοχή (ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 150 παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας την τρέχουσα θερινή περίοδο), η κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Ορθής Παρατήρησης θαλάσσιων χελωνών που έχει εκδώσει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και η έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών από τους κυβερνήτες των σκαφών δημιουργούν ένα σκηνικό σοβαρότατης όχλησης του προστατευόμενου ζώου.

Και, δυστυχώς, από τον περασμένο Μάιο πάνω από 20 περιστατικά νεκρών χελωνών έχουν καταγραφεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, εκ των οποίων τα 11 στον θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Ακατάλληλες τροφές

Σε όλα τα παραπάνω έχει τους τελευταίους μήνες προστεθεί και το ανησυχητικό φαινόμενο ταΐσματος των θαλάσσιων χελωνών με φρούτα και λαχανικά στον κόλπο του Λαγανά που αποτελεί τη φετινή θερινή περίοδο μια σημαντική όχληση και απειλή για το προστατευόμενο είδος.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ φέτος έχει δυστυχώς παρατηρηθεί ότι γίνεται σε μεγάλο βαθμό τόσο από πλοιάρια οικοπαρατήρησης όσο και από νοικιασμένα σκάφη. Τουρίστες και εργαζόμενοι στα πλοιάρια, προκειμένου να προσελκύσουν τα άγρια ζώα και να πετύχουν καλές φωτογραφικές λήψεις, ρίχνουν φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες και ροδάκινα.

Εν τούτοις, οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικό είδος και επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Ζάκυνθο για να αναπαραχθούν και να κάνουν τις φωλιές τους.

Οταν οι άνθρωποι παρέχουν στο άγριο ζώο ακατάλληλη τροφή, επηρεάζεται σημαντικά η συμπεριφορά του.

Με τέτοιου είδους κακές πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, γεγονός που μπορεί να τις κάνει επιθετικές προς τον άνθρωπο. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πιο επιθετική συμπεριφορά και μεταξύ των ζώων, καθώς ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για τη νέα αυτή πηγή τροφής.

Για φωτογράφηση

Και ο «Αχιλλέας» ήταν μια από τις χελώνες που τόσο τουρίστες όσο και εργαζόμενοι στα πλοιάρια τάιζαν, προκειμένου να πετύχουν καλές φωτογραφικές λήψεις.

Δυστυχώς αυτή η πρακτική σίτισης έκανε το άγριο ζώο ανεκτικό στα σκάφη και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μειωμένα αντανακλαστικά αποφυγής των σκαφών.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ τονίζει ότι η πρακτική ταΐσματος των θαλάσσιων χελωνών πρέπει άμεσα να σταματήσει γιατί τα άγρια ζώα δεν είναι ούτε μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν κατοικίδια.

Εξάλλου, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι ένας χώρος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και του περιβάλλοντος και όχι ένας ζωολογικός κήπος για να ταΐζουμε ή ακόμα και να ακουμπάμε το άγριο ζώο. Μια τέτοια επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στη φυσιολογική συμπεριφορά και υγεία του ζώου καθώς και στην ασφάλεια των λουομένων.

Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, επιθετικής παρατήρησης και σίτισης του άγριου ζώου, είναι θέμα χρόνου να έχουμε κάποιον τραυματισμό, επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Μάλιστα, για να σταματήσει άμεσα αυτή η κακή πρακτική που δυσφημεί το νησί της Ζακύνθου παρακαλεί τους επισκέπτες να αποφεύγουν πλοιάρια με τα οποία ταΐζουν τις θαλάσσιες χελώνες και εφόσον παρατηρήσουν τέτοιου είδους περιστατικά να ειδοποιήσουν άμεσα τους φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και το Λιμεναρχείο.

Τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η περίοδος εκκόλαψης για φέτος και τα πρώτα χελωνάκια (νεοσσοί) έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς εγκαταλείποντας τις φωλιές τους, αναρριχώμενα μαζικά προς την επιφάνεια της άμμου με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα, καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά με τροχοφόρα οχήματα μεγάλου κυβισμού (τζιπ, αγροτικά 4x4) να κινούνται εντός του αιγιαλού, συμπιέζοντας την άμμο και αλλοιώνοντας παράλληλα την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος των αμμοθινών.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΡΧΕΛΩΝ και του Φορέα Διαχείρισης, καθώς η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα αλλά και άλλων ειδών της προστατευόμενης περιοχής (θαλασσοσφυριχτές, κρινάκια της άμμου κ.λπ.).

Λόγος για τον οποίο ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων κατά μήκος παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και απευθύνουν έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συνδράμουν το έργο των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

 Info

Σε περίπτωση που οι πολίτες παρατηρούν παράνομη κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στις παραλίες μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (26220 26231) και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ιστορική η 13η Μαρτίου για το φιλοζωικό κίνημα της χώρας
Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προτείνει η αναστολή της άδειας λειτουργίας του «Δελφινάριου» στο Αττικό Πάρκο να γιορταστεί, στο Σύνταγμα, «μετά τη λήξη της δοκιμασίας που περνάμε σήμερα σαν...
Ιστορική η 13η Μαρτίου για το φιλοζωικό κίνημα της χώρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ταχύπλοα και τουρίστες απειλούν θανάσιμα τις θαλάσσιες χελώνες
Η ασυδοσία που διακατέχει πολλούς ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών που διαπλέουν τον Κόλπο του Λαγανά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έχει συνέπεια όχι μόνο την όχληση, αλλά και τον τραυματισμό των θαλάσσιων...
Ταχύπλοα και τουρίστες απειλούν θανάσιμα τις θαλάσσιες χελώνες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστατευόμενη περιοχή η Γυάρος
Με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 4 Ιουλίου από την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, λαμβάνονται μια σειρά μέτρα για την προστασία του νησιού και της θαλάσσιας ζώνης που το περιβάλλει.
Προστατευόμενη περιοχή η Γυάρος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόπλους για τα περιβαλλοντικά hot spots της Μεσογείου
Mε κεντρικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές το καράβι του WWF «Blue Panda» ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Απόπλους για τα περιβαλλοντικά hot spots της Μεσογείου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μαθητές παρέδωσαν στον πρωθυπουργό υπογραφές για τη γούνα
Περισσότερες από 30.000 υπογραφές και έργα παιδιών σχετικά με την προστασία των γουνοφόρων ζώων παρέδωσαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου αντιπροσωπεία από μέλη της Ομάδας Δράσης Μαθητών για την...
Μαθητές παρέδωσαν στον πρωθυπουργό υπογραφές για τη γούνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν ματαίωση νέας εισαγωγής δελφινιών από το Αττικό Πάρκο
Την κάθετη αντίθεσή τους στην εισαγωγή τριών δελφινιών από τη Βαρκελώνη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ζητούν έξι φιλοζωικοί φορείς, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Ζητούν ματαίωση νέας εισαγωγής δελφινιών από το Αττικό Πάρκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας