• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 34.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 31.3°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 32.6°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 31.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.6°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.6°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 30.1°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 33.6°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 30.0°C
  2 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  37%

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος

«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»

 • A-
 • A+

Την πλήρη ικανοποίηση των κυνηγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ολική απογοήτευση των οικολόγων προκάλεσε η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση του κυνηγιού που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα υπουργική απόφαση δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά σε τίποτα από την περσινή, αγνοώντας παντελώς τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις σχεδόν του συνόλου των φορέων που ασχολούνται με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και που κατατέθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του Εθνικού Διάλογου για το κυνήγι που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ίδιου του ΥΠΕΝ.

Το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στους κυνηγούς ολόκληρης της χώρας είναι εμφανές στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ):

«Η υπογραφείσα από τον υπουργό αναπληρωτή κ. Φάμελλο ρυθμιστική απόφαση για την περίοδο 2017-2018 με την οποία επαναλαμβάνεται η ρυθμιστική της προηγούμενης περιόδου, πέρα από ορισμένες ειδικές ρυθμίσεις για τον αγριόχοιρο, αποδεικνύει κατά τρόπο σαφή ότι ο κ. Φάμελλος δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζητούν σε κάθε ευκαιρία οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ, πράγμα για το οποίο οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό».

Η ικανοποίηση των κυνηγών και οι ευχαριστίες προς τον κ. Φάμελλο πήραν κι έδωσαν από ανάλογες ανακοινώσεις των κατά τόπους κυνηγετικών ομοσπονδιών και εκφράστηκαν ακόμη και σε τίτλους επαρχιακών εφημερίδων σε περιοχές όπου το κυνήγι ανθεί. «Πυρ κατά βούληση…», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, ενώ η ασχολούμενη με αγροτικά θέματα «Υπαιθρος Χώρα» είχε τίτλο σε σχετικό ρεπορτάζ «Στο πλευρό Φάμελλου η κυνηγετική Θεσσαλίας».

Τα «δώρα» προς τους κυνηγούς δεν αφορούσαν μόνο το γεγονός ότι δεν έγινε καμία περικοπή τόσο στον αριθμό των ειδών που θηρεύονται όσο και στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια υπογράφτηκε τόσο νωρίς η ρυθμιστική διάταξη θήρας, γεγονός που γλίτωσε χιλιάδες κυνηγούς από απίστευτη ταλαιπωρία.

Επιπλέον, η διάρκεια της θήρας του αγριογούρουνου παρατείνεται για μία ημέρα, την 21η Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η... παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι η απόφαση του κ. Φάμελλου αγνόησε παντελώς και στην ουσία πέταξε στα σκουπίδια τη διαδικασία του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι, καθώς και το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συστάθηκε με αντικείμενο την αξιολόγηση των απόψεων που κατατέθηκαν σε αυτόν.

Η διαδικασία του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 με πρωτοβουλία τού τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, και ολοκληρώθηκε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, με την υποβολή προτάσεων.

Σε αυτόν συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι 10 Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, 8 κυνηγετικές οργανώσεις οι οποίες αποχώρησαν πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, 11 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 4 επαγγελματικά σωματεία, ένα ερευνητικό ίδρυμα, ένα Πανεπιστήμιο, 2 Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και 4 δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το πόρισμα της ομάδας εργασίας είχε παρουσιαστεί από τον κ. Τσιρώνη, ο οποίος είχε αναγγείλει ότι οι αλλαγές που προέκυψαν από τα συμπεράσματα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι θα είχαν οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο του 2016, ότι πρακτικά θα είχαν αντίκτυπο από την επόμενη κυνηγετική περίοδο, δηλαδή αυτήν που διανύουμε, και ότι έως το τέλος της χρονιάς αναμενόταν να έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την προστασία της φύσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονταν και ρυθμίσεις για τη θήρα.

Ο κ. Τσιρώνης είχε δεσμευτεί ότι θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα θέματα θηρευτικής νομοθεσίας και ότι τη ρυθμιστική θα προτείνει η Εθνική Επιτροπή για τη Διαχείριση της Aγριας Πανίδας που θα ιδρυθεί ως ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο θα βοηθά τις υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το υπουργείο ήταν αποφασισμένο να βάλει τάξη στους πόρους από το κυνήγι, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε μια αντιστοίχιση μεταξύ κυνηγετικών όπλων και αδειών θήρας, καθώς, όπως είχε πει, «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άδειες κυνηγετικών όπλων που ανήκουν σε ανθρώπους που δεν έχουν άδεια κυνηγού».

Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου του 2016, ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για το κυνήγι, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, αδιαφόρησε παντελώς για τις δεσμεύσεις του προκατόχου του, σαν να επρόκειτο για υπουργό άλλης κυβέρνησης, και μετέτρεψε σε φιάσκο τον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι, αγνοώντας τον πλήρως.

Σκληρές αντιδράσεις

BIRDS.NATUREGUIDE.GR / ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

«Συνεχίζεται η θήρα ειδών όπως η Ψαλίδα, παρ' όλο που τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν την πληθυσμιακή κατάρρευση του είδους στην Ελλάδα. Σημειώνεται επιπλέον ότι όχι μόνο η Ψαλίδα αλλά και άλλα είδη πάπιας για τα οποία το ΥΠΕΝ επιτρέπει τη θήρευση, όπως η Σαρσέλα, το Γκισάρι και το Σφυριχτάρι, έχουν ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένδειξη “Τρωτό”, ενώ η πληθυσμιακή τους τάση βαίνει μειούμενη στη χώρα μας», επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Απο αριστερά πρός τα δεξιά ΣΦΥΡΙΧΤΑΡΙ, ΓΚΙΣΑΡΙ και ΨΑΛΙΔΑ. Κάτω ΣΑΡΣΕΛΑ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η στάση του κ. Φάμελλου προκάλεσε την οργή των οικολόγων: «Μέχρι πότε, άραγε, θα συνεχίσει ο αρμόδιος υπουργός να μην ανταποκρίνεται στον θεσμικό του ρόλο, αγνοώντας έγκριτα επιστημονικά στοιχεία και αψηφώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την προστασία της βιοποικιλότητας;», αναρωτιέται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Με αγανάκτηση για άλλη μία χρονιά παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές τις πολιτικές πιέσεις και τα κυνηγετικά συμφέροντα, αναφορικά με την άσκηση θήρας στην Ελλάδα, καθώς και η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση της θήρας αποτελεί μια επανάληψη παρελθουσών, αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών», αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Παροιμιώδης είναι πια η επιμονή του υπουργείου στη διατήρηση του συστήματος των κλιμακωτών ημερομηνιών, επιτρέποντας έτσι την άσκηση της θήρας πέραν της 31ης Ιανουαρίου, κατά την περίοδο που ορισμένα είδη έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τους τόπους αναπαραγωγής, ορισμένα, δε, όπως ο κότσυφας, έχουν ήδη προχωρήσει στην αναπαραγωγή. Παράλληλα, η άσκηση του κυνηγιού τον Φεβρουάριο προκαλεί σημαντική όχληση και σε άλλα, μη θηρεύσιμα είδη, που συνυπάρχουν στον ίδιο βιότοπο».

«Συνεχίζεται η θήρα ειδών όπως η Ψαλίδα, παρ' όλο που τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν την πληθυσμιακή κατάρρευση του είδους στην Ελλάδα. Σημειώνεται επιπλέον ότι όχι μόνο η Ψαλίδα αλλά και άλλα είδη πάπιας για τα οποία το ΥΠΕΝ επιτρέπει τη θήρευση, όπως η Σαρσέλα, το Γκισάρι και το Σφυριχτάρι, έχουν ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένδειξη "Τρωτό", ενώ η πληθυσμιακή τους τάση βαίνει μειούμενη στη χώρα μας», επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Από την πλευρά του το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει «τη φανερά φιλοκυνηγετική στάση του υπουργού». «Το ότι το υπουργείο αναφέρθηκε σε "ικανοποιητικούς αριθμούς θηραμάτων" δήθεν συλλέγοντας και αναλύοντας μέσα σε 24 ώρες στοιχεία από όλη τη χώρα, ενώ οφείλει να είναι ουδέτερο και σχολαστικό, αποτελεί όχι μόνο απλή υιοθέτηση της κυνηγετικής προπαγάνδας, αλλά απόλυτο λαϊκισμό, επίδειξη άγνοιας και απαξίωση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των υπηρεσιών του υπουργείου», αναφέρουν.

«Η έκδοση της νέας ρυθμιστικής θήρας από το ΥΠΕΝ είναι άκρως απογοητευτική», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και καταγγέλλουν «το γεγονός ότι το πόρισμα της ομάδας εργασίας αξιολόγησης απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι έμεινε στο "ψυγείο" αν και είχε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2017-18.

»Σύμφωνα με το πόρισμα κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση, ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου για τη θήρα σε ενιαίο νόμο εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος».

Επιπλέον, επαναλαμβάνουν ότι «η ρυθμιστική για το κυνήγι θα πρέπει να εφαρμόζει τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διαφορετικές ημερομηνίες λήξης της κυνηγετικής περιόδου μπορούν να καθορίζονται μόνο αν έχουν υπάρξει επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όχλησης των υπόλοιπων ειδών αλλά και σύγχυσης μεταξύ ομοειδών» και ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη, χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς, η σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Τέλος, εν αναμονή της κήρυξης απαγόρευσης της θήρας στις καμένες περιοχές, απευθύνουν έκκληση για επέκταση της απαγόρευσης στις περιβάλλουσες ακέραιες εκτάσεις στις οποίες έχουν καταφύγει τα ζώα, ενώ υπενθυμίζουν τη θέση τους για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Και λίγα... θετικά

Πάντως, από τα λίγα θετικά για τη νέα κυνηγετική περίοδο είναι η απόφαση του υπουργείου να απαγορεύσει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, μέτρο που, όμως, μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό μόνο με την ουσιαστική πάταξη της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή.

Εξάλλου, συνεχίζεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έκδοση υπουργικής απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στη Ζώνη Α' του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, ενός υγροτόπου διεθνούς σημασίας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υγροτόπων Ραμσάρ. Και, ίσως, η πρωτοβουλία του υπουργείου για την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα.

«Οι κυνηγοί», αναφέρει το ΥΠΕΝ, πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγιού». Ωστόσο το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων δεν έδειξε να πείθεται γι' αυτή την πρωτοβουλία:

«Το οικολογικό κίνημα δεν αποπροσανατολίζεται με τις εξαγγελίες περί ανακύκλωσης φυσιγγίων, καθ' υπόδειξιν των ίδιων των κυνηγών, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού προφίλ ή μάλλον άλλοθι σε μια δραστηριότητα όπως το κυνήγι, το οποίο, ενώ αποδεδειγμένα αποτελεί απειλή για την άγρια φύση, ασκείται με ολοένα και πιο αδύναμο κρατικό έλεγχο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
Οι ρυθμίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, μοιάζουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του λόμπι των κυνηγών, αφού συνεχίζεται...
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι φέρνει τις τσούχτρες στον Κορινθιακό;
Οι τσούχτρες έκαναν και πάλι επιδρομή στις ακτές του Κορινθιακού, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους ήθελαν να κάνουν μια δροσιστική βουτιά στα γαλάζια νερά του και οδηγώντας σε απόγνωση τους παράκτιους ψαράδες...
Τι φέρνει τις τσούχτρες στον Κορινθιακό;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
​Νέες διευκολύνσεις εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην επικύρωση των δασικών χαρτών. Μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»,...
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου
Ισχυρό ράπισμα στην εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου.
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας