• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  91%

Πρόστιμο 1 εκατ. καλείται να καταβάλει η εταιρεία που κατασκεύαζε εμπορικό κέντρο τύπου mall στη γνωστή παραλία της Μυκόνου

Στης Ψαρρούς την αυθαίρετη ράχη

 • A-
 • A+

Οι μεγάλες παραβάσεις και οι αυθαίρετες κατασκευές οδήγησαν τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, στην επιβολή συνολικού προστίμου 1 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που τις πραγματοποίησε θεωρώντας ως ιδιοκτησία της ακόμα και μέρος του αιγιαλού.

Κι εκεί που νομίζαμε ότι η παραλία Ψαρρού στη Μύκονο είναι διάσημη για τα γαλανά νερά, τις πανάκριβες ομπρέλες και τα ακριβά πάρτι επωνύμων, ακόμα και εκείνων οι οποίοι έχουν πάρει αναστολή ποινής για αδικήματα που έχουν διαπράξει, μαθαίνουμε τώρα ότι εξαιτίας σκανδαλωδών πολεοδομικών παραβάσεων έπεσαν γερά πρόστιμα σε επιχειρηματία που συμμετέχει στην εκμετάλλευσή της.

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες παραλιακές παραβάσεις, π.χ. παράνομες καντίνες, επιχωματώσεις, πέργκολες, καταπάτηση αιγιαλού κ.λπ., στην Ψαρρού διαπιστώθηκε, από εκ των υστέρων αυτοψία και μετά από αίτημα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ότι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα υπόγειου χώρου στάθμευσης κατασκευάζονται εκεί χωρίς άδεια δόμησης.

Το ερώτημα για το αν διενεργήθηκε αυτοψία στη διάρκεια κατασκευής του χώρου στάθμευσης υποβλήθηκε στον δήμο στις 7.6.2017 μετά από δημοσίευμα με καταγγελίες.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 11.7.2017, δηλαδή μετά το έγγραφο της γενικής επιθεωρήτριας προς τον δήμαρχο Μυκόνου.

Διαπιστώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες ότι έχουν γίνει, εκτός από την παράνομη κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, μεγάλες υπέργειες παραβάσεις σε κατασκευές και αλλαγή χρήσης γης σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα από τη συγκεκριμένη εταιρεία σε «φερόμενη ως ιδιοκτησία της».

Απόλυτη αυθαιρεσία

Συγκεκριμένα: «Κατασκευή υπόγειου γκαράζ και ριζική ανακαίνιση και διαρρύθμιση υπέργειων κτιρίων και αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε καταστήματα και κατασκευή στεγάστρου εντός ζώνης αιγιαλού όπου αρμόδιο είναι το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Σύρου (πρώην Κτηματική Υπηρεσία) ενώ το στάδιο εργασιών είναι ήδη αποπερατωμένο»!

Η έκταση των υπερβάσεων και των αυθαιρεσιών υπερβαίνει κατά πολύ τα χίλια τ.μ. και είναι πραγματικά παράξενο το πώς σε όλη τη διάρκεια των κατασκευών και μέχρι την «αποπεράτωση» δεν το πήρε είδηση καμία υπηρεσία του δήμου ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική, ακόμα και διωκτική αρχή, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται για άλλη μία φορά ότι ζούμε στη χώρα της απόλυτης αυθαιρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση η Μαρία Παπασπύρου ζητά από τον Δήμο Μυκόνου, με δεύτερο έγγραφο της υπηρεσίας και αφού παρέλαβε την αυτοψία να διακόψει άμεσα τις συνεχιζόμενες εργασίες στην περιοχή, να παρακολουθήσει την τήρηση της διακοπής, να ερευνήσει και να ενημερώσει τη ΓΕΔΔ μέσα σε 30 ημέρες για την ορθότητα των στοιχείων της έκθεσης αυτοψίας.

Η Υπηρεσία Δόμησης Μυκόνου απέστειλε στη συνέχεια έγγραφο προς το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου ώστε να διακοπούν οι εργασίες, ενώ η έκθεση αυτοψίας εστάλη και προς το ΙΚΑ Μυκόνου για αναζήτηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και προς τη ΔΟΥ Μυκόνου για τις δικές της ενέργειες.

Στο μεταξύ με βάση τα στοιχεία και σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον νόμο, για τις συγκεκριμένες υπερβάσεις και παραβάσεις το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 807.308 ευρώ για τις παράνομες ανεγέρσεις και για το κάθε έτος διατήρησης μέχρι και την κατεδάφιση του αυθαιρέτου, 134.615 ευρώ. Η συνολική αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται στα 2.692.000 ευρώ.

Παρακολουθεί το θέμα

Η γεΔΔ, Μαρία Παπασπύρου, δηλώνει εγγράφως ότι θα παρακολουθεί το θέμα όσον αφορά τυχόν ενστάσεις κατά της έκθεσης αυτοψίας, την πορεία εκδίκασης αυτών και τη βεβαίωση των προστίμων στην αρμόδια υπηρεσία ΔΟΥ του ιδιοκτήτη.

Η συγκεκριμένη έκθεση αυτοψίας τοιχοκολλήθηκε στον Δήμο Μυκόνου και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής στις 11 Ιουλίου, οπότε τώρα ο κάθε πολίτης του νησιού αλλά και ο κάθε τουρίστας θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει αν και κατά πόσο τηρείται στην Ελλάδα ο νόμος ή αν απλά θα πληρώνει ακριβότερα μία θέση παράνομου πάρκινγκ, μία ομπρέλα ή ένα τοστ, ώστε από τη γεμάτη τσέπη του να αποπληρωθεί και η «ζημία» του ιδιοκτήτη που, άκουσον άκουσον, καλείται ξαφνικά να πληρώνει πρόστιμα και να κατεδαφίσει την κερδοφόρα παράνομη κατασκευή του.

Αλλο ένα κάπως διαφορετικό, αλλά πάντα επώνυμο πάρτι στην Ψαρρού μόλις άρχισε...

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
Με drones θα σαρώνονται 50 παραλίες στα Ιόνια νησιά για να διαπιστωθεί η διάβρωση των ακτών, που αποτελεί μια από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Η συγκεκριμένη περιφέρεια διαθέτει 1.056 χλμ. ακτογραμμής,...
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνέταξαν Πράξη Βεβαίωσης για σωρεία παραβάσεων στο έργο του πεντάστερου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου. Το αμφιλεγόμενο αυτό έργο της εταιρείας...
Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
Η Ίος είναι το πρώτο νησί όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά, από τα χέρια των κατοίκων, σχεδόν μονοπωλιακά στα χέρια ανώνυμων εταιρειών.
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας