• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 7.4°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.1°C / 7.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 9.3°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.9°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  79%

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών «ΟΛΟΙ στον ΟΛΕ» διοργανώνει σήμερα στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στο δημαρχείο Ελευσίνας για την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών και φορέων

Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες

 • A-
 • A+

Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα, αλλά και παρά την αντίθεση με τις χρήσεις γης της περιοχής, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) διά του προέδρου του, Σταύρου Δρακονταειδή, επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες να επανεγκαταστήσει ένα ναυπηγείο και διαλυτήριο πλοίων σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρχει για τη δραστηριότητα αυτή καμιά άδεια από οποιαδήποτε Αρχή, στις 29 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΟΛΕ επιχείρησε να λάβει το Δ.Σ. του ΟΛΕ απόφαση παραχώρησης 10 και πλέον στρεμμάτων για το ναυπηγείο-διαλυτήριο.

Ωστόσο, η αυθόρμητη και έγκαιρη κινητοποίηση και παρέμβαση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΛΟΙ στον ΟΛΕ» και η συνακόλουθη παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, οδήγησαν στην αναβολή του θέματος.

Δύο συσκέψεις

Επακολούθησαν δύο συσκέψεις την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (17/7) υπό τον γ.γ. Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη, ο οποίος δεν έλαβε θέση για το ζήτημα, ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΕ δεν μετέβαλε τη θέση του.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια (21/7), χωρίς ο κ. Δρακονταειδής και πάλι να μεταβάλει τη θέση του, επισημαίνοντας με νόημα ότι είναι εκτελεστικό όργανο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ακτογραμμή της Ελευσίνας επί χρόνια παρέμενε κατειλημμένη από διάφορες ρυπαίνουσες δραστηριότητες, καθώς και από τη λιμενική εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να στερούν την πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπό της.

Χάρη στους αγώνες της αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων, δύο τριτοκοσμικά διαλυτήρια έπαυσαν τη λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια, ενώ πέρυσι αποφεύχθηκε η επαναλειτουργία εταιρείας αποθήκευσης διαλυτών και χημικών ουσιών.

Από το 2006 εκπονείται κατ’ εντολή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ελευσίνας Πολεοδομική Μελέτη ένταξης της ευρύτερης περιοχής από την ακτογραμμή (500 τετρ. στρέμματα) στο σχέδιο με χρήση Βιομηχανικού-Βιοτεχνικού Πάρκου προς εξυγίανση, για την οποία ο Δήμος Ελευσίνας έχει δαπανήσει άνω των 500.000 ευρώ και βρίσκεται πλέον σε ολοκληρωμένο στάδιο.

Ετσι, η αναβίωση μιας ανυπόστατης πλέον άδειας λειτουργίας ναυπηγείου-διαλυτήριου στο Καλυμπάκι, σε άμεση επαφή με τον οικισμό και υπό το νέο πολεοδομικό καθεστώς του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δεν είναι δυνατή.

Οχι μόνο γιατί ο βαθμός όχλησής του θα είναι απαγορευτικός, αλλά και διότι δεν προβλέπεται από την κατατεθειμένη πολεοδομική μελέτη.

Κινητοποίηση

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών «ΟΛΟΙ στον ΟΛΕ» διοργανώνει σήμερα στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στο Δημαρχείο Ελευσίνας για την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών και φορέων. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν ενεργά η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS και η Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη και οφείλει να διακόψει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή κάθε ενέργεια του ΟΛΕ, οφείλει να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Ελευσίνας, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων της πόλης», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η επανεγκατάσταση του ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στο Καλυμπάκι βρίσκει αντίθετους όλους τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπόλοιπο Αττικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελευσίνια μυστήρια...
Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι...
Ελευσίνια μυστήρια...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
Το παραμορφωμένο κουφάρι του εγκαταλειμμένου δεξαμενόπλοιου «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα...
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων
Tην οργή των κατοίκων της Ελευσίνας έχει προκαλέσει η πρόθεση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, Σταύρου Δρακονταειδή, να παραχωρήσει στην Εταιρεία Λιπασμάτων BFS ΑΕΒΕ Χημικών τη χρήση χερσαίου...
Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας