• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  97%

Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων

 • A-
 • A+

«Ανάσα» για περίπου 600 εργοστάσια και επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκανε αποδεκτό αίτημα προσωρινής διαταγής της ΕΥΑΘ για συνέχιση λειτουργίας της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων στην περιοχή.

Στις 2 μετά το μεσημέρι χθες, το δικαστήριο απεφάνθη ότι προσωρινώς και ώς την κύρια συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η μονάδα μπορεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία υπό τους όρους του τακτικού ελέγχου και της εξασφάλισης εύρυθμης λειτουργίας της που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, στην ασφάλεια των εργαζομένων και στους περιοίκους.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με προσωρινή διαταγή, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση σφράγισης της Μονάδας κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕ Σίνδου που είχε λάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κύρια υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί σε ημερομηνία δικασίμου που θα προσδιοριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Το θέμα απασχολεί ΕΥΑΘ, Τράπεζα Πειραιώς (στην οποία ανήκει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) και περιφέρεια, εδώ και πολύ καιρό. Ηρθε όμως στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες με ανακοίνωση του ΣΒΒΕ που εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι «θα προκύψει το απόλυτο χάος» αν εφαρμοστεί η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σφράγιση της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου (ΒΙΠΕΘ) στη Θεσσαλονίκη.

Η όλη υπόθεση φαίνεται ότι κολλάει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της μετάθεσης ευθυνών, αφού τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αναβάθμισή της έχουν ολοκληρωθεί και οι μετρήσεις εμφανίζονται ικανοποιητικές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., η μονάδα δέχεται και επεξεργάζεται περίπου 15.000 κυβικά υγρών αποβλήτων καθημερινά, τα οποία διοχετεύονται σε αυτήν από σχεδόν 600 λειτουργούσες βιομηχανίες.

Τι στάση θα κρατήσει η ΕΥΑΘ

Μετά τη χθεσινή απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων η ΕΥΑΘ έβγαλε ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας τη στάση της:

►1. Θα παραλάβει και θα λειτουργήσει τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ), μετά την τεχνική της ανασυγκρότηση, μόνο εφόσον της παραδοθεί επισήμως το έργο (με βεβαίωση περαίωσης των εργασιών και τις σχετικές παραλαβές) και εφόσον επιβεβαιωθεί από τη δοκιμαστική της λειτουργία ότι πληροί τους βασικούς περιβαλλοντικούς όρους. Στοιχειώδης υπευθυνότητα έναντι των πολιτών και του περιβάλλοντος επιβάλλουν να μην παραληφθεί έργο χωρίς να έχει βεβαιωθεί η ολοκλήρωση των εργασιών και χωρίς να έχει προηγηθεί η δοκιμαστική λειτουργία του.

►2. Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και χωρίς γραφειοκρατικές εμμονές, να μην πληγεί στο ελάχιστο η τοπική επιχειρηματικότητα από τη λειτουργία της μονάδας. Για την ΕΥΑΘ η εναλλακτική της σφράγισης της μονάδας -είτε με by pass αγωγό που θα χύνει ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό βιομηχανικά λύματα είτε με κλείσιμο των τοπικών βιομηχανιών- ήταν και είναι μη παραδεκτή λύση.

►3. Η ΕΥΑΘ ανέλαβε τη λειτουργία μιας εγκατάστασης κυριότητας και συμφερόντων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΘ Α.Ε. χωρίς κανένα κέρδος. Θα συνηγορήσει να παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο μόνον εφόσον οι εκροές της είναι σύμφωνες με την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, διαφυλάσσοντας σε κάθε περίπτωση το δημόσιο συμφέρον.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το περιβάλλον στο απόσπασμα!
Τρεις διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε μία μόνο ημέρα καταγράφηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας -αν μη τι άλλο- την προχειρότητα έως και την αυθαιρεσία που...
Το περιβάλλον στο απόσπασμα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
Το «σκάνδαλο» του «Πόρτο Καρράς» επιστρέφει δριμύτερο; Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την απόπειρα του επιχειρηματία Κ. Στέγγου να χτίσει 586 βίλες σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, αλλά -παρά τα...
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
Κι άλλος εφοριακός πλούτιζε με... φακελάκια! Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων Θεσσαλονίκης πρώην προϊστάμενος ΔΟΥ παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομο πλουτισμό. Σύμφωνα με το...
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
Μόλυνση του χειμάρρου Μπογδάνα, στον Λαγκαδά, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητά «να χυθεί...
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας