• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 11.6°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.2°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.5°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.3°C / 12.6°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 11.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  91%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μετά τη ΒΙΠΕΘ, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης - Πήρε φόρα και «σφραγίζει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 • A-
 • A+

Νέο μέτωπο άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -πριν καν κλείσει αυτό με την ΕΥΑΘ σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ)- αυτή τη φορά με τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑ), αφού αποφάσισε το σφράγισμα του ΧΥΤΑ Κατερίνης, παρά το αίτημα για εξάμηνη παράταση που είχε καταθέσει ο ΦοΔΣΑ.

Σε ό,τι αφορά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΥΑΘ κατά της απόφασης σφραγίσματος της ΜΚΑ, ακόμη και το δικαστήριο ζήτησε… παράταση μιας μέρας προκειμένου να μελετήσει την πολυπλόκαμη υπόθεση, τα βασικά στοιχεία της οποίας παρουσιάσαμε στη χθεσινή έκδοση.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και χαρακτηριστικό της δικασίμου ήταν πως στο δικαστήριο δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της περιφέρειας διότι, όπως έλεγαν πηγές της, η υπόθεση πρέπει να πάει στο… ΣτΕ και όχι στο συγκεκριμένο δικαστήριο.

Η δικηγόρος της ΕΥΑΘ υποστήριξε ότι ουσιαστικά η απόφαση σφράγισης παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού σκοπός της Μονάδας είναι να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Και ο δικηγόρος της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ πρόσθεσε ότι έχουν δίκιο και οι… δύο, αφού η περιφέρεια δρα υπέρ του περιβάλλοντος ενώ η ΕΥΑΘ θέλει να διαπιστώσει αν όλα έγιναν όπως πρέπει. Το νέο μέτωπο της περιφέρειας αφορά το σφράγισμα του ΧΥΤΑ Κατερίνης, που είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία.

Το σφράγισμα ανακοίνωσε χθες η περιφέρεια καθώς «σύμφωνα με αυτοψία κλιμακίου εμπειρογνωμόνων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, παρά την παράταση που έχει ήδη δοθεί, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εκτελεστούν τα έργα επέκτασης στον ΧΥΤΑ Κατερίνης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και τυχόν κατολίσθησης».

Μάλιστα ο κ. Γιουτίκας δήλωνε ότι «στο πλαίσιο του τελευταίου ελέγχου διαπιστώθηκε μεγάλη υπέρβαση στις ποσότητες απορριμμάτων που έχουν αποτεθεί στον χώρο του ΧΥΤΑ Κατερίνης, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής ταφής, τα απορρίμματα δεν καλύπτονται με χώμα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ τα πρανή του απορριμματικού μετώπου είναι πολύ απότομα, με κίνδυνο κατολίσθησης και πρόκλησης ατυχήματος».

Οταν άνοιγε το μέτωπο ο κ. Γιουτίκας με την ΕΥΑΘ πολλοί είχαν συνδέσει την υπόθεση με τις ιδεολογικές διαφορές του αντιπεριφερειάρχη και του προέδρου της ΕΥΑΘ Γιάννη Κρεστενίτη.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, όμως, τότε είναι απολύτως ανερμήνευτο το γεγονός ότι στην υπόθεση της Κατερίνης έρχεται σε αντιπαράθεση με έναν ομοϊδεάτη του όπως ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΦοΔΣΑ, αφού υποστηρίζει ότι παρά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ η διάθεση των απορριμμάτων της πόλης γίνεται κανονικά, θυμίζει ότι 1) «το πρόβλημα με τον κορεσμό του δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό και έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως», 2) «ο ΦοΔΣΑ Κ.Μ. παρέλαβε τον ΧΥΤΑ Κατερίνης πριν από περίπου έναν χρόνο», 3) «με προσωπική εποπτεία του προέδρου του Μ. Γεράνη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση και επέκταση του χώρου υποδοχής απορριμμάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης από την περιφέρεια».

Τελευταίο και καλύτερο, βάλλει κατά της περιφέρειας, λέγοντας ότι «από τον Αύγουστο του 2016 που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης ο ΦοΔΣΑ, ζητείται με συντονισμένες ενέργειες του ΦοΔΣΑ και του Δήμου Κατερίνης η έγκριση της μελέτης επέκτασης του ΧΥΤΑ, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα, ενώ, πρόσφατα, ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας επιπλέον μελέτη για την οριοθέτηση ενός παράπλευρου ρέματος με την ονομασία «Μπουφόλακκας», καθυστερώντας έτσι ακόμη περισσότερο τη δημοπράτηση του έργου».

Ο κ. Γεράνης ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» σχετικά και αρκέστηκε μόνο σε διευκρινίσεις: «Τα απορρίμματα της Κατερίνης θα έρχονται για τρεις μήνες στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ακολούθως και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πάνε στην Κοζάνη καθώς χρειάζονται 2 με 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα για νέα «κυψέλη» στην Κατερίνη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρίζουν το ρέμα... αναρμοδίως
«Καθαρίζει» το ρέμα στον Δενδροπόταμο με δικά της έξοδα και... λερώνει την αξιοπιστία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η ΕΥΑΘ! Περίπου δύο μήνες θα χρειαστούν για τον καθαρισμό του ρέματος και την...
Καθαρίζουν το ρέμα... αναρμοδίως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
Ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων για ένα έργο που έχει καθυστερήσει 14 χρόνια, την επέκταση δηλαδή της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, που εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετακύλιση ευθυνών από την Περιφέρεια στην ΕΥΑΘ
Για τα ακατέργαστα αστικά λύματα που χύνονται στην κοίτη του Δενδροπόταμου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας... φιλοδώρησε με τσουχτερό πρόστιμο την Εταιρεία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Στην...
Μετακύλιση ευθυνών από την Περιφέρεια στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γόρδιος δεσμός απειλεί να «πνίξει» 300 εργοστάσια
Πώς η Μονάδα Κατεργασίας υγρών Αποβλήτων, που δεν κάνει ολοκληρωμένη δουλειά, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης! Στην υπόθεση εμπλέκονται ΕΤΒΑ, ΕΥΑΘ και...
Γόρδιος δεσμός απειλεί να «πνίξει» 300 εργοστάσια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Διπλή και συντονισμένη παρέμβαση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας, όσο και ενάντια στους σχεδιασμούς για την καύση...
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας