Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη

Συμβασιούχος οδηγός, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, χαροπαλεύει καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μεταφοράς κοντέινερ και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη

  • A-
  • A+

Χαροπαλεύει ένας 44χρονος πατέρας δύο παιδιών (6 και 10 ετών), συμβασιούχος οδηγός στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας ατυχήματος το βράδυ της Κυριακής στον χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για το οποίο υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα πέραν των αδιευκρίνιστων συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν δήμαρχοι που απολύουν παρατασιούχους, παρά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Ο δυσοίωνος αυτός κύκλος άνοιξε με 35 απολύσεις από τον «πράσινο» δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ενώ είχε προηγηθεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Το ατύχημα έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια μεταφοράς κοντέινερ απορριμμάτων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε χθες ότι πρόκειται για «δυσάρεστη είδηση» και πως «περιμένουμε να μάθουμε νέα για τον άνθρωπο· ελπίζουμε να πάνε όλα καλά».

Ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, είπε ότι «δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τον οδηγό», αν και κατά κοινή ομολογία ήταν έμπειρος.

Από τον ΧΥΤΑ ήταν «λιγομίλητοι», ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι αν -παρότι συνηθίζεται να αφήνονται γεμάτοι τράκτορες βράδυ, σε αφώτιστο σημείο έξω από τις εγκαταστάσεις του- αυτό είναι εντός ή εκτός πλαισίου του κανονισμού λειτουργίας του.

Ο ΧΥΤΑ έχει εκφράσει ενστάσεις γι’ αυτή την πρακτική στον Δήμο Θεσσαλονίκης ή σε όποιον άλλο δήμο την ακολουθεί ή την έχει αποδεχτεί σιωπηλά; Ο συμβασιούχος οδηγός ήταν μόνος ή υπήρχε μαζί του συνοδηγός; Ποιος ειδοποίησε για το ατύχημα; Ο χώρος στον οποίο αφήνονται οι τράκτορες των 15 τόνων σε ποιον ανήκει;

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ - δυνάμεις του ΠΑΜΕ), «επειδή οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες, απαιτούμε να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν πέρασε μία μέρα από τον θάνατο της εργάτριας καθαριότητας στον Δήμο Ζωγράφου, το Σάββατο, και έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα σοβαρό ατύχημα που αποδεικνύει τις ελλείψεις προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων κάτω από ακατάλληλες συνθήκες».

Ο άτυχος Α.Π. νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος «η κατάσταση του ασθενή, ο οποίος είναι πολυτραυματίας, χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς ως εξαιρετικά κρίσιμη».

Καθαρή πόλη

Τρεις μέρες πάντως μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, η Θεσσαλονίκη ήταν ξανά καθαρή από το πρωί της Κυριακής, αφού οι εργαζόμενοι εργάστηκαν συνεχώς και με επιτυχία.

Ο κ. Μπουτάρης χθες ήταν τόσο ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, που έδωσε τριήμερο ρεπό σε μόνιμους και συμβασιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου, την Παρασκευή μαζεύτηκαν 850 τόνοι σκουπιδιών, το Σάββατο 570 και την Κυριακή 490 τόνοι.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της διαχείρισης της καθαριότητας από τους δήμους και όχι το κράτος και σημείωσε ότι η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατάργησε και το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τη συμμετοχή ιδιωτών στην καθαριότητα, δήλωσε πως «το σύστημα που ισχύει με τα οκτάμηνα δεν είναι καλό. Η οριζόντια απόφαση για τους δήμους επίσης δεν είναι καλή, διότι άλλες ανάγκες έχει η Θεσσαλονίκη, άλλες η Ρόδος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφύγει σε ιδιωτική εταιρεία μόνο αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Εξετάζουμε να προσελκύσουμε ΚΟΙΝΣΕΠ για τα σκουπίδια».

Υπερβάλλων ζήλος

Στον δρόμο είναι στο μεταξύ από 1ης Ιουλίου οι 35 συμβασιούχοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών καθώς με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια λύθηκε η σύμβαση εργασίας τους.

Η δημοτική παράταξη «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» (ΑυΡΑ) χαρακτηρίζει τον Σ. Δανιηλίδη «πρωτοπόρο» κυρίως «όταν πρόκειται να απολύσει και να στείλει στην ανεργία εργαζόμενους» και μάλιστα «πριν καν εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών, με την έκδοση απόφασής του που έστειλε το Σάββατο 1/7 με κούριερ στα σπίτια των εργαζομένων!»

Οπως τονίζει η ΑυΡΑ, ο δήμαρχος κ. Δανιηλίδης είναι «φανατικός υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών, προνομιακός συνομιλητής του Φούχτελ και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων, ανήκει στην κλίκα των πρασινογάλαζων δημάρχων που καθοδηγούμενοι από πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα πολέμησαν και πολεμούν με λύσσα κάθε προσπάθεια για μόνιμη και σταθερή εργασία [...]».

Η ΑυΡΑ ζητεί από τον δήμαρχο «να αξιοποιήσει πλήρως την πρόσφατα ψηφισμένη νομοθετική ρύθμιση» και τον καταγγέλλει ότι «απουσιάζει παταγωδώς από τη λίστα των 2.576 ήδη εγκεκριμένων θέσεων που θα προκηρυχθούν από τον ΑΣΕΠ».

Τέλος, τον καλεί να επαναπροσλάβει «όλους τους εργαζόμενους που παρείχαν υπηρεσία μέχρι την 7/6/17 με την υπογραφή νέας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό άρθρο και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών».

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδύνη στην κηδεία του συμβασιούχου
Σε κλίμα οργής, πένθους και αγανάκτησης κηδεύτηκε ο 44χρονος πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, εργαζόμενος στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που τραυματίστηκε θανάσιμα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στάση...
Οδύνη στην κηδεία του συμβασιούχου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το τέλος(;) της εικοσαετούς εγκατάλειψης
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει βρεθεί η φόρμουλα απόδοσης του πρώην στρατοπέδου “Κόδρα”, αφού βούληση όλων των υπουργείων είναι να αποδώσουν ό,τι τους...
Το τέλος(;) της εικοσαετούς εγκατάλειψης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
Στραπάτσο άνευ προηγουμένου για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την υπογειοποίηση των 16.000 κάδων σκουπιδιών αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις,...
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Από ιστορικό μνημείο... σουπερμάρκετ
«Να σώσουμε τα “Ηλύσια”». Το σύνθημα μοιάζει με πρόσκληση σε όλα τα ραντεβού που έχουμε δώσει στη ζωή μας μπροστά στον πάλαι ποτέ κινηματογράφο. Είναι όμως κάτι παραπάνω από νοσταλγική ή αισθητική…...
Από ιστορικό μνημείο... σουπερμάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγε για στήριξη ο Στ. Θεοδωράκης και τ’ άκουσε!
Κεντροαριστερά για όλα τα γούστα, όλες τις θέσεις, όλα τα χρώματα, όλες τις φιλοδοξίες -και με το Μακεδονικό να παραφυλάει- θα έχουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Την ώρα που Ποτάμι και –σύμφωνα με όλες τις...
Πήγε για στήριξη ο Στ. Θεοδωράκης και τ’ άκουσε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας