• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.1°C / 14.7°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.7°C / 9.3°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 8.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 13.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.6°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 13.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.0°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  42%

Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας

 • A-
 • A+

Το παραμορφωμένο κουφάρι του εγκαταλειμμένου δεξαμενόπλοιου «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Πολίτες της Ελευσίνας προσέφυγαν στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ζητώντας τη συνδρομή της για την αποτροπή των επαπειλούμενων βλαβών.

Φορτωμένο με ένα βαρύ παρελθόν, το δεξαμενόπλοιο «SLOPS» οδηγήθηκε το 2007 στο διαλυτήριο πλοίων της εταιρείας «Αφοί Σάββα ΕΠΕ», έπειτα από έκρηξη που είχε εκδηλωθεί σε αυτό το 2000, οπότε και ξεκίνησε η διάλυσή του με την αποκοπή των ελασμάτων του περιβλήματος της πλώρης, όπως επίσης και των υπερκατασκευών και των καταστρωμάτων.

Ωστόσο, το 2011 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή του κατά τη διεξαγωγή εργασιών, με συνέπεια την αναστολή της άδειας διάλυσης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή συνέχιση των εργασιών.

Δέκα χρόνια μετά την προσάραξή του για διάλυση και αφού εν τω μεταξύ ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του διαλυτηρίου, το πλοίο παραμένει μέσα στη θάλασσα παντελώς διαβρωμένο, ημιδιαλυμένο, με άμεσο κίνδυνο να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν τα πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά στο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Πέραν της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει ήδη συντελεστεί με τη ρύπανση της ακτής και τη διαρκή έκλυση δυσοσμίας, το ασκεπές κουφάρι του πλοίου κινδυνεύει -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- με υπερχείλιση από το μείγμα πετρελαιοειδών καταλοίπων και βρόχινων νερών.

Το εναπομείναν τμήμα του κύτους του δεξαμενόπλοιου «SLOPS» περιέχει άγνωστη ποσότητα βαρέων πετρελαιοειδών καταλοίπων, τα οποία έχουν εισρεύσει στις δεξαμενές και σε άλλους χώρους του.

Εκτιμάται ότι οι ρυπαντές είναι περίπου 800 τόνοι λάσπης πετρελαιοειδών (στερεό/ημιστερεό απόβλητο) και περίπου 500 κυβικά μέτρα slops (κατάλοιπα πλοίων) που πρέπει να αντληθούν σε υγρή μορφή.

Ανευθυνοϋπεύθυνοι...

Παρόλο τον κίνδυνο που ελλοχεύει, όλοι οι εμπλεκόμενοι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Τηλέμαχος Αλεξίου, δεν συμμορφώνεται με τις συνεχείς οχλήσεις του Λιμεναρχείου Ελευσίνας και, παρά τα συνεχή πρόστιμα, δεν προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση των καταλοίπων και στη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Παρ’ ότι το πλοίο παραμένει εντός της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) αποφεύγει διαχρονικά να λάβει μέτρα προστασίας, μη αναλαμβάνοντας όλα αυτά τα χρόνια καμία πρωτοβουλία, είτε για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, είτε για την απάντληση των επικίνδυνων αποβλήτων, είτε για τον καθαρισμό της ακτής.

Και παρόλο που με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού (30/1/2017) το δεξαμενόπλοιο «SLOPS» χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και επιβλαβές, μεταξύ άλλων 22 πλοίων που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στον κόλπο της Ελευσίνας, 4 μήνες μετά δεν έχει προβεί σε καμία άλλη ενέργεια.

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αρμόδια Αρχή για την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών στο έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα παράκτια ύδατα, δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα.

Ετσι, η Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας της Ελευσίνας και η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, ζητώντας να διενεργηθεί κατεπειγόντως κάθε νόμιμη πράξη, με την κατεπείγουσα κλήση όλων των υπευθύνων των αρμόδιων Αρχών και σε κάθε περίπτωση να διερευνηθεί το ζήτημα για κάθε τυχόν ποινική ευθύνη σε βάρος όσων με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους θέτουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές του όρμου της Βλύχας.

Στην αναφορά υπάρχουν και στοιχεία για τα ελλιμενισμένα πλοία στον κόλπο της Ελευσίνας:

«27 εγκαταλειμμένα ναυάγια, 22 χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα, 30 και πλέον παροπλισμένα πλοία δημιουργούν περιβαλλοντικές ζημιές, το κόστος της αποκατάστασης των οποίων δεν αναλαμβάνεται από κανέναν! Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γίνει γνωστό με αναφορά μας και στις Ευρωπαϊκές Αρχές», επισημαίνουν ο Μελέτης Καββαδίας εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων Παραλίας και ο Χρήστος Χρηστάκης εκ μέρους της ΕCOELEUSIS.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα και παρά την αντίθεση με τις χρήσεις γης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί...
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελευσίνια μυστήρια...
Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι...
Ελευσίνια μυστήρια...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων
Tην οργή των κατοίκων της Ελευσίνας έχει προκαλέσει η πρόθεση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, Σταύρου Δρακονταειδή, να παραχωρήσει στην Εταιρεία Λιπασμάτων BFS ΑΕΒΕ Χημικών τη χρήση χερσαίου...
Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής φέρνει την υπόθεση της ρύπανσης από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με γραπτό αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η...
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εθελοντές μετρούν την ποιότητα του αέρα στις πυρόπληκτες περιοχές
Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων της ποιότητας του αέρα στις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε η εθελοντική ομάδα RPSOS.gr, που έχει εγκαταστήσει τέσσερις σταθμούς μέτρησης (δύο στην Αστυνομία Ραφήνας και δύο...
Εθελοντές μετρούν την ποιότητα του αέρα στις πυρόπληκτες περιοχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας