• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.5°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.3°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%

Tα όρια του πυρήνα και της περιμετρικής ζώνης του Κωλοβρέχτη με εμφανείς τις καταπατήσεις

Οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια

 • A-
 • A+

Τα τελευταία 30 χρόνια ο υγρότοπος των Ψαχνών στην Εύβοια, που ονομάζεται και Λιβάδι, ή αλλιώς Κωλοβρέχτης, όπως τον διέσωσε η λαϊκή ονοματολογία, βρίσκεται στο στόχαστρο της αστικής ανάπτυξης και καταπατητών, ενώ υποβαθμίζεται συνεχώς περιβαλλοντικά με τη ρίψη κάθε λογής λυμάτων.

Παρ’ όλες τις παράνομες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καμιά αρμόδια υπηρεσία της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης δεν παρενέβη προκειμένου να ανακόψει την καταστροφική πορεία του υγροβιοτόπου.

Αυτή η αδράνεια, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση ευθυνών, εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα, παρ’ ότι ο Κωλοβρέχτης δέχεται νέες, ασφυκτικές πιέσεις από αυτούς που επιχειρούν την περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμισή του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΦΡΩΝΗΣ

Στα σύνορα των Δήμων Μεσσαπίων-Διρφύων και Χαλκιδέων, ο Κωλοβρέχτης τροφοδοτείται από τον ομώνυμο ποταμό που χύνεται στον Β. Ευβοϊκό κόλπο έχοντας ιδιαίτερη φυσική, οικολογική και επιστημονική αξία. Συγκεντρώνοντας 49 προστατευόμενα είδη πτηνών, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνια.

Το οικοσύστημα προστατεύεται από διεθνείς Συνθήκες (Βέρνης και Ραμσάρ) και με δύο προεδρικά διατάγματα. Ενα από τα πρόσφατα πλήγματα που δέχτηκε ο Κωλοβρέχτης ήταν το κόψιμό του στα δύο από την κυκλοφοριακά φορτισμένη εθνική οδό Χαλκίδας-Β. Ευβοίας, μήκους 2 χλμ., που κατάτμησε περαιτέρω τον υγρότοπο, με τα μικρά θηλαστικά και τα ερπετά που επιχειρούν να τον διασχίσουν, σπάνια να επιβιώνουν.

Το 1999 άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά και σπίτια, κυρίως στο μέτωπο του υγροτόπου προς τη θάλασσα. Το 2000, έπειτα από μακροχρόνια ξηρασία, μια πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλη έκταση ολοσχερώς.

Στη δεκαετία που ακολούθησε προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση με εναπόθεση σκουπιδιών, ενώ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του υγροτόπου εκρέουν οι βιολογικοί καθαρισμοί παρακείμενων δήμων με λύματα αμφισβητούμενης επεξεργασίας.

Καταπατήσεις, απόβλητα, μπάζα...

Οι ξηρασίες που ακολούθησαν ευνόησαν τις καταπατήσεις μεγάλων εκτάσεων περιμετρικά, αλλά και εσωτερικά του υγροβιοτόπου, λόγω της φυσικής αποξήρανσης.

Ακολούθησαν νέες πυρκαγιές και εκχέρσωση του καλαμιώνα του με αποτέλεσμα από τα περίπου 1.200 αρχικά του στρέμματα να έχουν καταπατηθεί μέχρι σήμερα τα 300 με 400.

Σήμερα η ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρτάκης, οι απορρίψεις σκουπιδιών και μπάζων, τα αστικά λύματα, οι παράνομες εκχερσώσεις και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, η παράνομη κατασκευή καναλιών απορροής, τα φυτοφάρμακα και τα αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα υποβαθμίζουν περισσότερο τον Κωλοβρέχτη.

Μην έχοντας χορτάσει από την αρπαγή της γης και την επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών, οι καταπατητές εξακολουθούν το καταστροφικό τους έργο.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον υγροβιότοπο ξέσπασαν 2 πυρκαγιές μέσα σε 9 μέρες τον περασμένο Οκτώβριο και ακόμη 4 μέσα σε 6 μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καούν περισσότερα από 30 στρέμματα καλαμιώνων και χορτολιβαδικής έκτασης.

Τα τελευταία περιστατικά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της «Ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» που κατήγγειλε για πλήρη αδράνεια τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (εκτός της Πυροσβεστικής), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων-Διρφύων στους οποίους ανήκει διοικητικά ο υδροβιότοπος.

Ετσι, έστω και ετεροχρονισμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε κάψιµο των καλαµιών και της αυτοφυούς βλάστησης εντός του πυρήνα του υγροβιοτόπου, κοπή δένδρων, απόρριψη μπάζων, και καταστροφή των πινακίδων οριοθέτησης των περιοχών προστασίας του υγροβιοτόπου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε την ομάδα των πολιτών ότι «αναφορικά µε τα καταγγελλόμενα περί καταπατήσεων, ρύπανση από τα λύµατα του βιολογικού της Ν. Αρτάκης και από αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα» πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί συναρμοδιότητα πολλών περιφερειακών και δηµοτικών υπηρεσιών. Και ότι, επιπλέον, «εκφεύγει των δυνατοτήτων και αρµοδιοτήτων µας η εκτίµηση τυχόν περιβαλλοντικής ζηµίας»!

Τρεις μήνες μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, ο δήμαρχος Μεσσαπίων–Διρφύων, Γιώργος Ψαθάς, με έγγραφό του προς τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό προτείνει τη σύνταξη σχεδίου διαχείρισης του υγροβιοτόπου υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο δήμος είχε υποβάλει πρόταση για να ενταχθεί η περιοχή στο 3ο ΚΠΣ, κάτι που δεν έγινε.

Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» μαζί του, ο κ. Ψαθάς δήλωσε ότι «θεσμικά δεν φαίνεται να έχει ο δήμος αρμοδιότητα και πως ουσιαστικά την ευθύνη την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό, ο οποίος δήλωσε γνώστης της κατάστασης.

«Αυτό που δεν γνωρίζει η υπηρεσία μας και χρειάζεται η συνδρομή μιας αστυνομικού τύπου αρχής είναι όχι το τι γίνεται, αλλά ποιος το κάνει. Την υπόθεση παρακολουθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ψαθά δήλωσε: «Την ακούμε με πολύ ενδιαφέρον. Θα τη συνδράμουμε και εμείς και υπηρεσιακά με την τεχνογνωσία των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και με τη συμμετοχή μας σε έναν τυχόν φορέα και αν χρειαστεί και οικονομικά. Είναι ευθύνη διαχείρισης δήμου».

Νέες καταγγελίες

Στο μεταξύ, η «Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» προχώρησε σε νέα καταγγελία, έπειτα από πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε:

«Στο τμήμα του πυρήνα του υγροτόπου, που βρίσκεται στην περιοχή Μπαριάμ Αγά της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης του Δήμου Χαλκιδέων, δεκάδες στρέμματα καλαμιώνων έχουν εκχερσωθεί και καταστραφεί και μετατραπεί σε καλλιέργειες.

»Συγχρόνως, στην ίδια περιοχή διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας τεράστιας χαβούζας από υγρά και στερεά απόβλητα τα οποία -το πιθανότερο- προέρχονται από το πτηνοσφαγείο της ΑΓΡΟΖΩΗΣ (θυγατρική της εταιρείας ΠΙΝΔΟΣ), εντός της προστατευόμενης περιοχής του πυρήνα του υγροτόπου».

«Αυτό που κάνουν είναι να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Κάνουν το θέμα μπαλάκι, επειδή στην ουσία δεν ενδιαφέρονται. Τόσα χρόνια κανείς δεν έχει κάνει τίποτα για τον υγρότοπο.

»Οταν γίνεται ένα έγκλημα, πρέπει να αναζητηθούν οι εγκληματίες. Αυτοί που έχουν καταπατήσει τον υγρότοπο έχουν ονοματεπώνυμο και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να τους εντοπίσουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αποστόλης Σέλινας, μέλος της ομάδας διάσωσης.

«Πρέπει να δημιουργηθεί έστω ένας άτυπος φορέας ώστε να υπάρξει μια επιτήρηση της περιοχής και να φύγουν άμεσα οι καταπατητές από τον πυρήνα του υγροτόπου. Επιπλέον, να γίνεται έλεγχος στις απορροές των λυμάτων και να εκπονηθεί περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή. Εχει ανοίξει φάκελος στην Εισαγγελία, αλλά δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει» επισημαίνει ο ίδιος.

■ Δημόσια συζήτηση για τον Κωλοβρέχτη διοργανώνει σήμερα Παρασκευή (7/4) η «Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου», στις 8 το απόγευμα, στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κολοβρέχτη
Eάν o υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια διασωθεί από τις συστηματικές καταπατήσεις και τη ρύπανση, μπορεί να αποτελέσει όαση ζωής και πολιτισμού, τόπο ελεύθερης πρόσβασης όλων, συνύπαρξης ανθρώπων και...
Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κολοβρέχτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυο βήματα μπρος, τρία βήματα πίσω
Σε δυσμενή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα για τo 2017. Στα αρνητικά της 14ης ετήσια έκθεση του WWF, μεταξύ άλλων, οι αδιαφανείς και ευνοιοκρατικές διαδικασίες...
Δυο βήματα μπρος, τρία βήματα πίσω
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πνίγουν με τσιμέντο τα τελευταία ρέματα
Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την τραγωδία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, 25 «Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων» παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, σκιαγραφώντας την υπάρχουσα κατάσταση και...
Πνίγουν με τσιμέντο τα τελευταία ρέματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη
Μπορεί το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα να αυξήθηκε σημαντικά, με την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων, ωστόσο ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια δεν...
SOS για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μυστηριώδης δυσοσμία «πνίγει» Κερατσίνι και Δραπετσώνα
Οι έντονες και δυσάρεστες οσμές που αναδίδονται κατά περιόδους τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου,...
Μυστηριώδης δυσοσμία «πνίγει» Κερατσίνι και Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας