• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.1°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  63%

Η εικόνα παρακμής που παρουσίαζε ο «πνεύμονας» πρασίνου αρχίζει να αντιστρέφεται με την κοινή υπουργική απόφαση του Π. Σκουρλέτη και συναρμόδιων υπουργών, που εξασφαλίζει μηνιαία πρόσοδο ύψους 58.000 ευρώ στον Φορέα Διαχείρισης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανθοφορία... χρηματοδότησης στο Πάρκο Τρίτση

 • A-
 • A+

Σε περίοδο... ανθοφορίας εισέρχεται το Πάρκο Τρίτση. Ο μεγαλύτερος οργανωμένος «πνεύμονας» πρασίνου στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, διασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του μόνιμους πόρους.

Με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τους συναρμόδιους υπουργούς, καθορίζεται η μηνιαία πρόσοδος στον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ύψους 58.000 ευρώ (696.000 ευρώ ετησίως).

Τα χρήματα θα παρακρατούνται αναλογικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των 66 δήμων της Αττικής.

Ηδη η εικόνα παρακμής που παρουσίαζε το πάρκο λόγω παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης έχει αρχίσει και αντιστρέφεται.

Οι επισκέπτες αυξάνονται και αντικρίζουν ένα πιο περιποιημένο πράσινο περιβάλλον, ενώ διευθετούνται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση χώρων. Οι ανάγκες, ωστόσο, παραμένουν μεγάλες.

Τα πρώτα χρήματα, σύμφωνα με μέλη του Φορέα Διαχείρισης, θα κατευθυνθούν προς την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, όπως η μισθοδοσία των τριών εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για 13-14 μήνες -οι υποχρεώσεις του νεοσύστατου Φορέα προς τους εργαζόμενους ξεκινούν από τον Οκτώβρη- και τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα.

Οι υπολογισμοί για τη βιώσιμη λειτουργία του πάρκου απαιτούν πόρους 1.000.000 ευρώ ετησίως, κάτι που μοιάζει να επιτυγχάνεται καθώς -πέραν των 696.000 ευρώ των ΚΑΠ- έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, έχουν προϋπολογιστεί 700.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα υποδομής, ενώ υπολογίζεται ότι το πάρκο μπορεί να διασφαλίσει δικούς του μόνιμους πόρους περί τα 120.000-130.000 ευρώ από τη μίσθωση χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στους άμεσους στόχους είναι η πλήρης αποκατάσταση του φωτισμού και η επέκτασή του μέσω αυτόνομων φωτοβολταϊκών μονάδων, η υλοποίηση έργων για την ύδρευση και την ανακύκλωση των υδάτων των λιμνών, η προστασία των υγροβιότοπων, η τοποθέτηση συστήματος πυρασφάλειας κ.ά.

Ως προς την 24ωρη φύλαξη του πάρκου, ο Φορέας προκρίνει την ανάθεσή της σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ.).

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συχνότερες περιπολίες από την Αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως κλοπές ή άλλα περιστατικά παραβατικότητας – χαρακτηριστικό είναι ότι προσφάτως πιάστηκε... στα πράσα λαθροϋλοτόμος που έκοβε δέντρα με αλυσοπρίονο!

Παράπονα από τους δημάρχους

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Το στοίχημα είναι το Πάρκο Τρίτση να λειτουργήσει ως “προηγούμενο” και για άλλους μητροπολιτικούς χώρους πρασίνου, όπως το Πάρκο Γουδή, το Αττικό Αλσος ή το Κτήμα Συγγρού», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Πολύζος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με τον καθορισμό της μηνιαίας προσόδου «καλύπτεται μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του πάρκου και την ένταξή του σε ένα δίκτυο μεγάλων χώρων πρασίνου που μπορεί να απαντήσει στη σημερινή περιβαλλοντική πρόκληση», συμπληρώνει.

«Αν προχωρήσουμε στα έργα που δρομολογούμε για την ύδρευση και τα ύδατα των υγροβιότοπων, αλλά και για τον φωτισμό, θα έχουμε γρήγορα μια καλύτερη εικόνα, κάτι που εν μέρει έχουμε ήδη», διαβεβαιώνει ο Ν. Μπελαβίλας, μέλος του Φορέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπ. Τζόκας, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας ότι «με τις επιχορηγήσεις για τα έργα υποδομών, η ανάταξη του πάρκου θα είναι σύντομη και θεαματική».

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, η παρακράτηση πόρων από την κρατική επιχορήγηση των δήμων συναντά αντιδράσεις.

Παρότι ο δήμαρχος Ιλίου -στα όρια του οποίου βρίσκεται το πάρκο- Ν. Ζενέτος συμφωνεί ότι η διασφάλιση τακτικής χρηματοδότησης αποτελεί μια θετική εξέλιξη, υποστηρίζει ότι «έπρεπε να δοθούν χρήματα, ακόμη περισσότερα, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να αφαιρούνται από τους δήμους».

Εχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα και, όπως δηλώνει, «νιώθω δυστυχώς δικαιωμένος, καθώς το πάρκο, αν εξαιρέσουμε την εύνοια της άνοιξης, είναι στην ίδια κατάσταση».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια
Η ανάγκη για μια ολιστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, με συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των συναρμόδιων δημόσιων φορέων, προτάχθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που...
Παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα ρέματα δεν αντέχουν άλλη καταστροφή
Συναγερμό για τα ρέματα της Αττικής χτυπούν η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» και οι συλλογικότητες «Ροή» και «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», προτείνοντας ως απαραίτητες ριζικές αλλαγές.
Τα ρέματα δεν αντέχουν άλλη καταστροφή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν κάτοικοι Δυτικής Αθήνας και Αττικής για τη ρυπασμένη χωματερή της Φυλής, όπου εξακολουθεί να θάβεται σχεδόν το σύνολο του όγκου απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου ● Η περιφερειάρχης Ρένα...
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) με τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής...
Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η αναθεώρησή του φέρνει κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής
Με μια δέσμευση για τη Φυλή από τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής και διαδοχικές επαφές της περιφερειακής αρχής με τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη και -αναπληρωτή-...
Η αναθεώρησή του φέρνει κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας