Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανθοφορία... χρηματοδότησης στο Πάρκο Τρίτση

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανθοφορία... χρηματοδότησης στο Πάρκο Τρίτση

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε περίοδο... ανθοφορίας εισέρχεται το Πάρκο Τρίτση. Ο μεγαλύτερος οργανωμένος «πνεύμονας» πρασίνου στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, διασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του μόνιμους πόρους.

Με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τους συναρμόδιους υπουργούς, καθορίζεται η μηνιαία πρόσοδος στον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ύψους 58.000 ευρώ (696.000 ευρώ ετησίως).

Τα χρήματα θα παρακρατούνται αναλογικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των 66 δήμων της Αττικής.

Ηδη η εικόνα παρακμής που παρουσίαζε το πάρκο λόγω παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης έχει αρχίσει και αντιστρέφεται.

Οι επισκέπτες αυξάνονται και αντικρίζουν ένα πιο περιποιημένο πράσινο περιβάλλον, ενώ διευθετούνται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση χώρων. Οι ανάγκες, ωστόσο, παραμένουν μεγάλες.

Τα πρώτα χρήματα, σύμφωνα με μέλη του Φορέα Διαχείρισης, θα κατευθυνθούν προς την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, όπως η μισθοδοσία των τριών εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για 13-14 μήνες -οι υποχρεώσεις του νεοσύστατου Φορέα προς τους εργαζόμενους ξεκινούν από τον Οκτώβρη- και τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα.

Οι υπολογισμοί για τη βιώσιμη λειτουργία του πάρκου απαιτούν πόρους 1.000.000 ευρώ ετησίως, κάτι που μοιάζει να επιτυγχάνεται καθώς -πέραν των 696.000 ευρώ των ΚΑΠ- έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, έχουν προϋπολογιστεί 700.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα υποδομής, ενώ υπολογίζεται ότι το πάρκο μπορεί να διασφαλίσει δικούς του μόνιμους πόρους περί τα 120.000-130.000 ευρώ από τη μίσθωση χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στους άμεσους στόχους είναι η πλήρης αποκατάσταση του φωτισμού και η επέκτασή του μέσω αυτόνομων φωτοβολταϊκών μονάδων, η υλοποίηση έργων για την ύδρευση και την ανακύκλωση των υδάτων των λιμνών, η προστασία των υγροβιότοπων, η τοποθέτηση συστήματος πυρασφάλειας κ.ά.

Ως προς την 24ωρη φύλαξη του πάρκου, ο Φορέας προκρίνει την ανάθεσή της σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ.).

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συχνότερες περιπολίες από την Αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως κλοπές ή άλλα περιστατικά παραβατικότητας – χαρακτηριστικό είναι ότι προσφάτως πιάστηκε... στα πράσα λαθροϋλοτόμος που έκοβε δέντρα με αλυσοπρίονο!

Παράπονα από τους δημάρχους

«Το στοίχημα είναι το Πάρκο Τρίτση να λειτουργήσει ως “προηγούμενο” και για άλλους μητροπολιτικούς χώρους πρασίνου, όπως το Πάρκο Γουδή, το Αττικό Αλσος ή το Κτήμα Συγγρού», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Πολύζος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με τον καθορισμό της μηνιαίας προσόδου «καλύπτεται μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του πάρκου και την ένταξή του σε ένα δίκτυο μεγάλων χώρων πρασίνου που μπορεί να απαντήσει στη σημερινή περιβαλλοντική πρόκληση», συμπληρώνει.

«Αν προχωρήσουμε στα έργα που δρομολογούμε για την ύδρευση και τα ύδατα των υγροβιότοπων, αλλά και για τον φωτισμό, θα έχουμε γρήγορα μια καλύτερη εικόνα, κάτι που εν μέρει έχουμε ήδη», διαβεβαιώνει ο Ν. Μπελαβίλας, μέλος του Φορέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπ. Τζόκας, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας ότι «με τις επιχορηγήσεις για τα έργα υποδομών, η ανάταξη του πάρκου θα είναι σύντομη και θεαματική».

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, η παρακράτηση πόρων από την κρατική επιχορήγηση των δήμων συναντά αντιδράσεις.

Παρότι ο δήμαρχος Ιλίου -στα όρια του οποίου βρίσκεται το πάρκο- Ν. Ζενέτος συμφωνεί ότι η διασφάλιση τακτικής χρηματοδότησης αποτελεί μια θετική εξέλιξη, υποστηρίζει ότι «έπρεπε να δοθούν χρήματα, ακόμη περισσότερα, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να αφαιρούνται από τους δήμους».

Εχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα και, όπως δηλώνει, «νιώθω δυστυχώς δικαιωμένος, καθώς το πάρκο, αν εξαιρέσουμε την εύνοια της άνοιξης, είναι στην ίδια κατάσταση».

  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια
Η ανάγκη για μια ολιστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, με συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των συναρμόδιων δημόσιων...
Παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν κάτοικοι Δυτικής Αθήνας και Αττικής για τη ρυπασμένη χωματερή της Φυλής, όπου εξακολουθεί να θάβεται σχεδόν το σύνολο του...
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Περιφέρεια «ξεγλιστρά» από τις διαδικασίες για το ρέμα της Πικροδάφνης
Με συνοπτικές διαδικασίες η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να προχωρήσει στη «νομιμοποίηση» της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου...
Η Περιφέρεια «ξεγλιστρά» από τις διαδικασίες για το ρέμα της Πικροδάφνης