• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.8°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  86%

Η Διαδημοτική Επιτροπή ζητά την ενίσχυση των μέτρων προστασίας του βουνού

Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό

 • A-
 • A+

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το διάταγμα προστασίας του Υμηττού, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Θεσμοθετήθηκε το 2011 και καλύπτει ολόκληρο τον «πνεύμονα» των 105.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 78.000 εντάσσονται στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όμως, αποδέχθηκε εισήγηση νομικών συμβούλων σύμφωνα με την οποία δεν χρειαζόταν να προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Την παράλειψη εντόπισε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο με βιομηχανία προσφυγών ανέλαβε να το αποδομήσει για λογαριασμό διαφορετικών συμφερόντων που επιβουλεύονται «φιλέτα» του ορεινού όγκου.

Εχουν ήδη πετύχει τη συνηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε πετάξει το «μπαλάκι» το ΣτΕ παρ’ όλο που είχε αποφανθεί θετικά για τη συνταγματικότητά του!

Μεγάλες ευθύνες έχει το υπουργείο γιατί από το φθινόπωρο του 2015 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη μελέτη με την οποία θα θωρακίσει και θα διευρύνει τα μέτρα προστασίας του Υμηττού.

Το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Υμηττό είχε έρθει στην επιφάνεια το 2008, όταν καταμετρήθηκαν πάνω από 7.000 «αναψυκτήρια», που στην ουσία ήταν βίλες επωνύμων και είχαν ξεφυτρώσει στις πλαγιές του βουνού χάρη σε ένα «παραθυράκι» του αρχικού διατάγματος του 1978.

Μαζί αποκαλύφθηκαν offshore που είχαν σπεύσει να επενδύσουν σε χιλιάδες στρέμματα αμφισβητούμενης γης, «κληρονόμοι» μεγάλων εκτάσεων και διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας, ενώ δεν δίνουν το καλύτερο παράδειγμα Εκκλησία, δήμοι και δημόσιοι φορείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες του Υμηττού έχουν εκπονηθεί από το 1981, αλλά δεν έχουν αναρτηθεί ώς σήμερα!

Το αποκορύφωμα ήρθε με διάταξη του νόμου 4178/2013, με την οποία δύο χρόνια μετά το διάταγμα εξασφαλίστηκε 10ετής παράταση για όλα τα αυθαίρετα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης!

Καταπατήσεις

Το «μυστικό» βρίσκεται στο γεγονός ότι 40.822 στρέμματα δημόσιας γης, κυρίως δασικής, έχουν καταπατηθεί ή διεκδικούνται από διάφορες πλευρές:

■ Στο Κορωπί δημόσιο δάσος 12.250 στρεμμάτων διακατέχεται από τον δήμο, ενώ άλλα 5.600 στρέμματα έχουν καταληφθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ).

■ Στη Γλυφάδα το Δημόσιο βρίσκεται σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες με τους κληρονόμους του κτήματος Καραπάνου και τον Ερυθρό Σταυρό που διεκδικούν 13.530 στρέμματα. Αλλα 5.500 στρέμματα έχει οικειοποιηθεί ο ΟΔΕΠ.

■ Στην ευρύτερη περιοχή Ηλιούπολης και Αργυρούπολης οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις, τμήματα των οποίων έχουν πουλήσει από χρόνια σε υποψιασμένους και ανυποψίαστους πολίτες. Αλλά και οι δύο δημοτικές αρχές έχουν προσαρτήσει στην επικράτειά τους περισσότερα από 340 στρέμματα δημόσιας γης.

■ Στη δυτική πλευρά του βουνού υπάρχουν καταπατήσεις δασικών εκτάσεων από δήμους όπως της Αγίας Παρασκευής (3,2 στρέμματα), του Ζωγράφου (60,5 στρ.), της Καισαριανής (14,3 στρ.) και του Βύρωνα (περίπου 400 στρ.).

■ Με τον νόμο 2516/1997 καταστρατηγήθηκε το διάταγμα του 1978 και κατασκευάστηκε μέσα στη Β´ ζώνη Υμηττού το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Αργυρούπολη, ενώ τα καλώδια μεταφοράς ενέργειας διέρχονται μέσα από τη ζώνη απόλυτης προστασίας και από περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Η πράξη κρίθηκε αντισυνταγματική με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες όμως έμειναν στα χαρτιά αφού το ΚΥΤ εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς νόμιμη αδειοδότηση και να στεγάζεται σε αυθαίρετο!

■ Μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας εξακολουθούν να λειτουργούν υποδομές ανεφοδιασμού καυσίμων, ενώ κατά καιρούς διαρρέουν σχέδια για αλλαγή χρήσης των παλιών στρατοπέδων Σακέτα στον Βύρωνα και στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταπέσει το διάταγμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία του ορεινού όγκου», προειδοποιεί ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας από τη Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, η οποία καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει το ταχύτερο στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να σπεύσει να λάβει μέτρα ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε περίπτωση που ακυρωθεί το διάταγμα.

Η Διαδημοτική Επιτροπή δίνει έμφαση στο νέο διάταγμα, το οποίο προτείνει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας του βουνού. Ζητά να διατηρηθούν τα όρια της ζώνης απόλυτης προστασίας με κάποιες διορθώσεις στα σημεία όπου διεισδύουν σε υφιστάμενα σχέδια πόλης.

Να απαγορευτεί η δόμηση σε όλη την έκταση του βουνού και να απαγορευτούν οι κοινωφελείς χρήσεις στη Β´ ζώνη προστασίας.

Να προχωρήσει η καταγραφή των αυθαίρετων οικισμών που προβλέπεται από το διάταγμα αλλά δεν έχει ξεκινήσει και να αναζητηθούν λύσεις με βάση τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Να οριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα σπήλαια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οικοπεδοφάγοι καραδοκούν στον Υμηττό
Εκκληση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνουν 28 συλλογικότητες και δημοτικοί σχηματισμοί, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του Υμηττού. «Να μην επιτρέψουμε τη λεηλασία του βουνού στο...
Οικοπεδοφάγοι καραδοκούν στον Υμηττό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
Οι κάτοικοι των Αγράφων αντιστέκονται στην ισοπέδωση των κορυφών από εγκατάσταση αιολικών πάρκων απαιτούν «την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις» και απαντούν στις σχετικές απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
Σε μια προστατευόμενη περιοχή σε υψόμετρο 1.600-2.000 μέτρων πρόκειται να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα. Θα απαιτηθεί διάνοιξη δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης που θα διασχίζουν πυκνά...
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δρομολογούν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη
Με όχημα την ανακατασκευή και τη λειτουργία ενός εγκαταλειμμένου γηπέδου, που είχε δημιουργηθεί πάνω σε μια μπαζωμένη λίμνη, ο Δήμος Πεντέλης επιχειρεί τη νομιμοποίηση περισσότερων από 40 οικοπέδων που...
Δρομολογούν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Είναι κακό στο πάρκο να χτίζεις ουρανοξύστες
Σε κείμενο 100 σελίδων από ομάδα ειδικών της Επιτροπής Αγώνα δείχνει ότι το μητροπολιτικό πάρκο θα αποτελεί ένα είδος αυλής έξι κτιρίων με ύψος 200 μέτρων και απροσδιόριστου αριθμού άλλων από 50 έως 70 μέτρα,...
Είναι κακό στο πάρκο να χτίζεις ουρανοξύστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας