Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκαίνια-υπερπαραγωγή στον «φαραωνικό» ΣΜΑ

«Δεν συνδέεται με άλλα έργα που θα ήταν επιβαρυντικά για το περιβάλλον» λέει για τον ΣΜΑ ο Σωκράτης Φάμελλος που θα παρευρεθεί στα εγκαίνια

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εγκαίνια-υπερπαραγωγή στον «φαραωνικό» ΣΜΑ

  • A-
  • A+

Αποκλήθηκε «φαραωνικός» λόγω του μεγέθους του και μοιάζει ειρωνική επιβεβαίωση ότι για την τελετή των εγκαινίων του εγκρίθηκαν 20.000 ευρώ.

Ο γνωστός -από την πολυετή ένταση των αντιδράσεων για την κατασκευή του- Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 6 Μαρτίου με μια… υπερπαραγωγή που περιλαμβάνει φωτογραφίσεις, βιντεολήψεις, εξέδρες εγκαινίων, γιγαντοοθόνες, ραδιοφωνική διαφήμιση -σε τρεις επιλεγμένους (!) σταθμούς-, ακόμη και drone το οποίο θα καλύπτει την τελετή με εναέριες λήψεις.

Η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ (Μ. Γεράνης, Γ. Μπουτάρης, Β. Κυρίτσης, Γ. Στάμκος, Δ. Ντούρος, Β. Παπαδόπουλος, Ν. Μουρατίδης) αποφάσισε στις 16 Φεβρουαρίου να διαθέσει 19.200 ευρώ με απευθείας ανάθεση.

Ηδη το Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης, που εναντιώθηκε στην κατασκευή του ΣΜΑ, ετοιμάζεται για συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη μέρα των εγκαινίων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο ΦΟΔΣΑ δεν έκανε τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί.

«Ισοπέδωσαν 100 στρέμματα για να κάνουν ένα τσαντίρι σε πέντε στρέμματα», λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος του κινήματος Μιχάλης Σπάσιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΜΑ δεν έχει καν άδεια λειτουργίας, ο ΦΟΔΣΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να κάνουν μικρούς τοπικούς ΣΜΑ, όπως υπόσχονταν, κι όχι αυτό το έργο-παρωδία, παλιάς σχεδίασης, τεράστιο και αχρείαστο. Να ακούσουν την τοπική κοινωνία και να υλοποιήσουν τον Εθνικό Σχεδιασμό.

»Αλλά προτιμούν να δίνουν 20.000 ευρώ για τις τελετές και ταυτοχρόνως απολύουν τους συμβασιούχους. Λένε ότι έπεισαν τον κόσμο. Πώς; Με τις διμοιρίες των ΜΑΤ; Με τις δικαστικές διώξεις δεκάδων πολιτών; Λένε ότι θα έρχονται λιγότερα σκουπίδια, άρα τζάμπα κατασκευάστηκε ο τερατώδης ΣΜΑ».

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το έργο έχει όλες τις άδειες για τη λειτουργία του», απαντά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος σχετικά με τη δαπάνη των εγκαινίων λέει ότι «για ένα έργο που κόστισε περίπου 15 εκατομμύρια δεν είναι υπερβολικό να διατεθεί ένα ποσό για τη διαφήμισή του και την ενημέρωση του κόσμου. Μπορεί να εγκρίθηκε πίστωση 19.200, ωστόσο θα διατεθούν μόνο 14.500 ευρώ».

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που είχε σταθεί αλληλέγγυος σε όσους αντιδρούσαν, σκέφτονται τη διαχείριση του θέματος που είναι «αγκάθι» και η απάντηση στην οποία καταλήγουν είναι πως το έργο εγκαινιάζεται βέβαια, αλλά με τη δική τους ατζέντα. Θα χρειαστεί και μιαν εξήγηση για την ξενάγηση-φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη -που προηγήθηκε-, ο οποίος βρήκε το έργο ιδανικό…

Μπορεί λοιπόν τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προσκληθεί να αρνούνται να παραστούν στα εγκαίνια, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος θα πάρει μέρος στην τελετή.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι «ο ΣΜΑ είναι μικρότερης δυναμικότητας απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, γίνεται διαλογή στην πηγή και δεν συνδέεται με άλλα έργα που θα ήταν επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Επιπλέον, οφείλει να μειώσει το κόστος για όλους τους πολίτες της περιοχής, ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει και ως περιβαλλοντικό πάρκο. Και κυρίως θα υπάρχει κοινωνικός έλεγχος προκειμένου η λειτουργία του έργου να γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, δηλαδή εντάσσεται στη λογική του Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι η δικιά μας λογική».

«Αφού το έργο έχει πια ολοκληρωθεί, εμείς καταθέσαμε αιτήματα στον ΦΟΔΣΑ για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός», λέει ο Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΟΔΣΑ έχει αποδεχτεί «τη λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ανάπλαση του ρέματος του Μύλου, βιολογικό σταθμό για τα διασταλάζοντα, μείωση δυναμικότητας με κατασκευή ΣΜΑ στην Επανομή και τη Χαλκηδόνα και, τέλος, ανάπλαση 68 στρεμμάτων του ΣΜΑ για να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο».

  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη
Χαροπαλεύει ένας 44χρονος πατέρας δύο παιδιών, συμβασιούχος οδηγός στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας ατυχήματος το βράδυ της Κυριακής στον χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για το οποίο υπάρχουν...
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
Στραπάτσο άνευ προηγουμένου για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την υπογειοποίηση των 16.000 κάδων σκουπιδιών αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις,...
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν συμφωνούσαμε με τον φαραωνικό ΣΜΑ»
Επικριτικός απέναντι στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, που εγκαινιάζεται σήμερα, στέκεται με παρέμβασή του ο ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας ότι «όχι μόνο δεν συμμετείχε στη σύλληψη και τον σχεδιασμό του φαραωνικού ΣΜΑ,...
«Δεν συμφωνούσαμε με τον φαραωνικό ΣΜΑ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα παρέμβαση Κούνεβα για το ΚΔΑΥ
Σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας προκύπτουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τους χθεσινούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)...
Νέα παρέμβαση Κούνεβα για το ΚΔΑΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη
Ανάστατοι για ακόμη μια φορά είναι οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση αστικής λυματολάσπης ως υλικού καύσης στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν». Εχουν μάλιστα στο...
Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και επισήμανε την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από ΑΕΙ.
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας