• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  64%

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος

EUROKINISSI

Οι δασικοί χάρτες... καίνε τα αυθαίρετα

 • A-
 • A+

Πρόσκληση να υποβάλουν τις καταγραφές τους με τις «οικιστικές πυκνώσεις» απευθύνει ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος για να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Πρόκειται για διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο γιατί έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές στις αεροφωτογραφίες του 1945. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και οι αυθαίρετες οικοδομές.

Η προθεσμία που είχαν οι δήμοι να στείλουν τις προτάσεις τους λήγει στο τέλος του μήνα, αλλά έχει ανταποκριθεί λιγότερο από το 30% των δήμων.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι με εγκύκλιο που έστειλε στους αρμοδίους του Κτηματολογίου παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν και εκ των υστέρων οι προτάσεις των δήμων ώστε οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους χωρίς να επιβαρύνονται από το σχετικό τέλος, το οποίο μειώθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση για αμφισβητούμενες εκτάσεις έως 20 στρεμμάτων.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο σύνολο της χώρας εκτιμάται πως 216 «καλλικρατικοί» δήμοι έχουν στα όριά τους «οικιστικές πυκνώσεις».

Από αυτούς μόνον οι 46, ποσοστό 21,3%, έχουν παραδώσει τις εκθέσεις τους. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα σε δήμους που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται 143 δήμοι, από τους οποίους φρόντισαν να τακτοποιηθούν 38, ποσοστό 26,6%. Να σημειωθεί για τις πρώτες αναρτήσεις ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων λήγει στις 23 Μαρτίου και δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο κατηγορίες:

►Εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ύστερα από μεγάλες πυρκαγιές, όπως αυτές του 2007, και οι αποφάσεις καλύπτουν το σύνολο των εκτάσεων χωρίς να διαχωρίζονται τα χορτολιβαδικά τμήματα.

►Δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί από χρόνια και έχουν αποκτήσει αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η δυνατότητα εξαγοράς τους με την καταβολή του ενός τρίτου της αντικειμενικής τους αξίας ώστε οι χρήστες τους να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση τους, αλλά χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός έχει στείλει έγγραφο προς την Κεντρική Ενωση Δήμων, ενώ συναντήθηκε με τον Κ. Αγοραστό, πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών, ζητώντας τη συνεργασία τους για να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες, να μπουν ξεκάθαροι κανόνες για τις περιοχές δόμησης, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και να αποκατασταθούν οι «πληγές» του με τη διαδικασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δεν θα καταβάλλεται τέλος στις αντιρρήσεις ιδιοκτητών για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων
Χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους θα υποβάλλονται οι αντιρρήσεις ιδιοκτητών για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων που εντοπίζονται σε δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν ή πρόκειται να αναρτηθούν. Αυτό...
Δεν θα καταβάλλεται τέλος στις αντιρρήσεις ιδιοκτητών για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες. Είναι η σημαντικότερη από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται σε τροπολογία η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για...
Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράταση 2 μηνών για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες
Μικρή παράταση, που πιθανόν να φτάσει τούς δυο μήνες, στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και βελτιώσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα...
Παράταση 2 μηνών για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
​Νέες διευκολύνσεις εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην επικύρωση των δασικών χαρτών. Μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»,...
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταργείται η... αναδάσωση σε καμένες καλλιέργειες
Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται να αποκαταστήσει ένα λάθος της διοίκησης που έγινε το 2007 και επί μια δεκαετία το έκρυβαν «κάτω από το χαλί». Πρόκειται για εκτάσεις με καλλιέργειες...
Καταργείται η... αναδάσωση σε καμένες καλλιέργειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας