• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.9°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 17.8°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σκουπίδια: «Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση»

 • A-
 • A+

«Καμπανάκι» για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική χτυπά ο συντονισμός συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας και Αττικής «Δυτικό Μέτωπο», με τη σύνοψη των όσων είπαν τα μέλη του σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ να καταλήγει στο ότι ο νέος σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας όχι μόνο «είναι κατά βάση συγκεντρωτικός», αναπαράγοντας τις παθογένειες του υφιστάμενου, αλλά και «δεν αντιμετωπίζει την επερχόμενη κρίση».

Αντιθέτως, «επιταχύνει την έλευση της κρίσης, με την περιφέρεια και τους δήμους παντελώς απροετοίμαστους να την αντιμετωπίσουν».

Βάσει του νέου ΠΕΣΔΑ, εξήγησαν τα μέλη του συντονιστικού, η Δυτική Αττική θα εξακολουθήσει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του φορτίου διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας, με τη συνέχιση της λειτουργίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εγκατάστασης της Φυλής.

Προβλέπεται αύξηση της δυναμικότητας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στη Φυλή, από τους περίπου 140.000 τόνους που επεξεργάστηκε το 2015 στους 350.000 τόνους/έτος, συν 100.000 βιοαπόβλητα (σύνολο 450.000 τόνοι/έτος).

Χώροι ταφής στα χαρτιά

«Θεωρείται η πιο αποτυχημένη επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα» σχολίασε ο πρώην συνδικαλιστικής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπιζάς, για το ΕΜΑΚ, θυμίζοντας ότι η κατασκευή του απαίτησε 100 εκατ. ευρώ και σήμερα κοστίζει 12 εκατ. ετησίως, ενώ «η μόνη δουλειά που κάνει είναι να θάβει ό,τι υποδέχεται, να συντηρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας ιδιωτικής εταιρείας και να “βάζει μέσα” τον ΕΔΣΝΑ (σ.σ. φορέας διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής) και τους δήμους», σύμφωνα με το συντονιστικό.

Ολα αυτά με τη Φυλή να παραμένει ο μοναδικός ονοματισμένος χώρος ταφής απορριμμάτων στο ΠΕΣΔΑ, με το οριστικό της κλείσιμο να προβλέπεται «με την εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασής του και ενεργοποίησή του με την έναρξη λειτουργίας των νέων ΧΥΤΥ επαρκούς χωρητικότητας», σύμφωνα με το κείμενο του σχεδιασμού.

Το τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής υπολογίζεται να έχει γεμίσει μέχρι το τέλος του 2018, ενώ οι νέοι χώροι ταφής (ΧΥΤ) είναι ακόμη στα χαρτιά.

«Τι θα απογίνουν 1.367.000 τόνοι το 2019 και 1.226.000 τόνοι το 2020;» αναρωτήθηκαν τα μέλη του συντονιστικού. «Θα προλάβει ο ΕΔΣΝΑ σε λιγότερο από δύο χρόνια να αποφασίσει πού θα γίνουν οι νέοι ΧΥΤ και να ακολουθήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες; Πιο πιθανό να κερδίσω το τζόκερ» σχολίασε αιχμηρά ο κ. Μπιζάς.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες μονάδες επεξεργασίας, αυτή στο Γραμματικό κρίνεται, πέρα από λαθεμένη επιλογή ως προς τη χωροθέτηση, μικρή σε δυναμικότητα (60.000 τόνοι/έτος) για να συνεισφέρει στις συνολικότερες ανάγκες ταφής υπολειμματικών απορριμμάτων.

Για τη μονάδα στο Σχιστό ο Τ. Κεφαλάς, μέλος του «Δυτικού Μετώπου» και της συλλογικότητας ΠΡΩΣΥΝΑΤ, είπε ότι «είναι στην κόψη του ξυραφιού, καθώς πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Πειραιά είναι διστακτικοί στη δημιουργία της, βλέποντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση και μονάδες σε άλλες περιοχές της Αττικής».

Για τις υπόλοιπες 2-3 μονάδες, που αναφέρει αορίστως το ΠΕΣΔΑ, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Το ΠΕΣΔΑ Αττικής έχει ενσωματωμένους τους στόχους ανακύκλωσης που ορίζει το Εθνικό Σχέδιο. «

Οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν γιατί απουσιάζει και το κατάλληλο μοντέλο διαχείρισης και γιατί απουσιάζουν εντελώς τα αναγκαία εργαλεία» τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο», εκτιμώντας ότι «για πολλά χρόνια ακόμη το ουσιαστικό έργο της ανακύκλωσης θα εξακολουθήσουν να το κάνουν και να επωφελούνται τα ιδιωτικά συστήματα, ενώ οι δήμοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη συλλογή και τη μεταφορά και να επωμίζονται το κόστος».

Καπνίζει ακόμα ο Ασπρόπυργος

Τα βέλη του συντονιστικού δεν στρέφονται μόνο κατά της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και κατά των δήμων.

«Κανένα τοπικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει έστω ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ή Μονάδα Επεξεργασίας» σημείωσε ο κ. Κεφαλάς.

«Απαιτούνται εναλλακτικές λύσεις» υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Κ. Φωτεινάκης, από τους «Φίλους της Φύσης», τονίζοντας την ανάγκη «να επωμιστούν οι περιοχές της Αττικής το περιβαλλοντικό κόστος που τους αναλογεί. Να κατανοήσουν οι δήμαρχοι ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν όλα τα σκουπίδια στη Φυλή». Διαφορετικά, «οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση».

♦Είκοσι μήνες μετά την πυρκαγιά της 6ης Ιουνίου 2015 εξακολουθούν να καπνίζουν τα σκουπίδια στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο (συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Λαζόπουλου), εκλύοντας επικίνδυνες τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια η φωτιά είχε δημιουργήσει ένα τοξικό νέφος, που ήταν αισθητό εκείνες τις ημέρες σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, από την καύση 60.000 τόνων απορριμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το «Δυτικό Μέτωπο», το οποίο καταγγέλλει ότι στον χώρο γίνονται ακόμη συνεχείς απορρίψεις διαφόρων υλικών, ενώ ο ιδιοκτήτης του παραμένει ασύλληπτος.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Στα χέρια του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» βρίσκονται από χθες οι (κρυμμένες μέχρι πρότινος) μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκουπίδια ψάχνουν παραλήπτη
Οι αποφάσεις έρχονται, άγνωστο τι θα περιλαμβάνουν. Αυτό είναι λίγο-πολύ το σκηνικό που επανέρχεται γύρω από την υπόθεση των χωροθετήσεων μονάδων απορριμμάτων στην Αττική. Οι πληροφορίες για δημιουργία δύο...
Σκουπίδια ψάχνουν παραλήπτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και οι όμοροι...
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Δύο πρόστιμα από δύο διαφορετικές περιφερειακές αρχές και μία εισαγγελική κλήση φαίνεται ότι δεν... συνέτισαν τον Δήμο Αμαρουσίου από το να χρησιμοποιεί παρανόμως ως χωματερή οικόπεδο στην καρδιά του δήμου,...
Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής
Έκρυβαν έρευνα του 2015 για ρύπους και βαρέα μέταλλα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Εντοπίστηκαν ακόμη και ραδιενεργά στοιχεία! Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε έκταση 10.000...
Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας