• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.3°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης

AΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

«Αγροτική ανάπτυξη» σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+

Τι μπορεί να συμβεί, όταν κατά τη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής κυριαρχούν η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, ο ανορθολογισμός, η αναξιοκρατία και η ρουσφετολογία; Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη προκήρυξη 100 νέων θέσεων επιστημόνων από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, αυτό που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια «παραδοσιακή» για τα ελληνικά πράγματα συνταγή είναι η ερευνητική και παραγωγική υποβάθμιση και απαξίωση αρκετών νομών της χώρας, η περαιτέρω μετανάστευση στο εξωτερικό τού υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της και η υπονόμευση κάθε έννοιας βιώσιμης ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της καινοτομίας στην ελληνική γεωργία.

Τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την προκήρυξη 100 θέσεων ερευνητών για την πλαισίωση των δομών του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς αναδιοργάνωσης. Ο στόχος αυτών των προσλήψεων, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να δοθεί νέα πνοή στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας και νέα δυναμική στην ελληνική γεωργία.

Κατανομή θέσεων

Εν τούτοις, η κατανομή των θέσεων των προσληφθέντων επιστημόνων για τη στελέχωση του οργανισμού αντιβαίνει κατά πολύ τον εξαγγελλόμενο στόχο, αφού με μηδαμινή στελέχωση επιστημονικού δυναμικού μένουν οι νομοί του Βόρειου Αιγαίου και εξαιρετικά υποστελεχωμένοι όλοι οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας, παρ’ όλο που διακρίνονται για την αγροτική και αλιευτική τους παραγωγή.

Ετσι, αποκλείστηκαν κατ’ ουσία από την αγροτική έρευνα η Λέσβος, αλλά και ολόκληρο το Β. Αιγαίο, του οποίου τα νησιά είναι κατά κύριο λόγο αγροτικού χαρακτήρα, καθώς δεν προβλέφθηκε κανένα ινστιτούτο από τα 11, κανένα κέντρο αγροτικής ανάπτυξης από τα 5, καμία επαγγελματική σχολή από τις 6 και κυρίως καμία από τις 100 θέσεις ερευνητών που προβλέπονται για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κι αυτό αποφασίστηκε, μολονότι η Λέσβος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αν και διαθέτει Σταθμό Γεωργικής Ερευνας, αν και είναι ένα από τα σημαντικότερα νησιά ελαιοπαραγωγής με 11 εκατ. ελαιόδεντρα και φημίζεται σε όλο τον κόσμο για το λάδι της, αν και έχει αναπτυγμένη κτηνοτροφία, κατέχοντας την τρίτη θέση σε ζωικό κεφάλαιο πανελλαδικώς και παρ’ όλο που θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η ρήτρα της νησιωτικότητας. Το ίδιο αποκλεισμένα από τις θέσεις ερευνητών αγροτικής ανάπτυξης έμειναν και τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου, με την οινοπαραγωγή, τη μαστίχα της Χίου και τόσα άλλα αγροτικά προϊόντα.

Εισήγηση

Κατά πώς φαίνεται, οι αρμόδιοι του υπουργείου πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων την κατάθεση τεκμηριωμένης εισήγησης από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου που προτείνει την ίδρυση ινστιτούτου αγροτικής έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης στη Λέσβο που θα αφορά ολόκληρο το Β. Αιγαίο.

Η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων μέσω ενός τέτοιου ινστιτούτου θα βοηθούσε σημαντικά την οικονομία των νησιών, πόσο μάλλον δεδομένης της ύπαρξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Λέσβο, το οποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια, δεν ελήφθη καν υπόψη ότι, όπως αποδεικνύεται από σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου απαιτεί επένδυση στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού τους πλούτου.

Απαξίωση

Μεγάλοι χαμένοι και συνεπώς πλήρως υποβαθμισμένοι και απαξιωμένοι από τη στελέχωση επιστημονικού δυναμικού στον τομέα της αγροτικής έρευνας, έμειναν και οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας. Ετσι, από τους 100 ερευνητές τοποθετούνται μόλις ένας στην Πάτρα, ένας στην Καλαμάτα και συνολικά 4 σε όλη τη Δυτική Ελλάδα (Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, Ηπειρο). Παρ’ όλο που η περιοχή απασχολεί το 20% του πληθυσμού της στον αγροτικό τομέα και διαθέτει τους περισσότερους υδάτινους πόρους και παρ’ όλο που έχει ποικιλία δυναμικών καλλιεργειών (λάδι, ελιές, εσπεριδοειδή, σταφίδα, αμπέλια, κηπευτικά κ.ά.) άμεσα συνδεδεμένων με κατάλληλες υποδομές, δηλαδή, Πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ με τμήματα κατεύθυνσης στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών/ιχθυοκαλλιεργητικών προϊόντων.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων νομών της χώρας από τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας-παραγωγής με την αγροτική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα 2/3 των θέσεων που προκηρύχθηκαν, αφορούν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και -κυρίως- ότι σχεδόν το 10% εξ αυτών αφορά τον νομό Πέλλας, γενέτειρα και εκλογική περιφέρεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν καταμερίστηκαν ανορθολογικά, πόσο μάλλον τυχαία.

Τι κι αν με τέτοιες ενέργειες, μαζί με το ναυάγιο κάθε προοπτικής για την περιβόητη και πολυεξαγγελμένη ανάπτυξη, καταρρέουν οι εξαγγελίες και τα «μεγάλα λόγια» περί «συγκράτησης στη χώρα μας του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού σε επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας»; Τι κι αν ο αποκλεισμός συγκεκριμένων αγροτικών περιοχών από επιστήμονες που μπορούν να ωθήσουν την αγροτική ανάπτυξη, το μόνο που θα σημάνει θα είναι η μετανάστευση και άλλων νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που θα προστεθούν στους 140.000 που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία τετραετία;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
«Aπόβαση» στην Αθήνα έκαναν χθες εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κάνοντας αισθητή, σχεδόν σαν σόου, την παρουσία τους,...
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
Kλιμάκωση δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις των αγροτών. Οι αγρότες που παραμένουν στο κομβικό μπλόκο της Νίκαιας έχουν ήδη περάσει σε πολύμορφες δράσεις και, όπως είχαν ανακοινώσει από το συλλαλητήριο της...
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπήκαν στην πόλη τα τρακτέρ
«Οργωσαν» τη Θεσσαλονίκη. Με 25 τρακτέρ οι αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά, κατόπιν συνεννόησης με την Τροχαία, μπήκαν χθες στη συμπρωτεύουσα κι αφού διέσχισαν την παραλιακή λεωφόρο παρατάχθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ...
Μπήκαν στην πόλη τα τρακτέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά κατέστρεψε τους κόπους 20 ετών σε αγροτικό συνεταιρισμό της Λέσβου
Η πυρκαγιά ξέσπασε από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία στην πρότυπη αγροτική μονάδα του Μεσότοπου, στις 04.30 τα ξημερώματα, με τους συνεταιριστές να την αποδίδουν σε εμπρησμό.
Φωτιά κατέστρεψε τους κόπους 20 ετών σε αγροτικό συνεταιρισμό της Λέσβου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης
Ουδεμία σύγκλιση σημειώθηκε μεταξύ του κυβερνητικού κλιμακίου και της Επιτροπής των Μπλόκων ● Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα καθορίζονται από σήμερα στις κατά τόπους συνελεύσεις ● Εξι κυβερνητικές παρεμβάσεις...
Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας