Αναφορά στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές υπέβαλε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, για βίντεο σε ναζιστικό κανάλι στο youtube που χρησιμοποιεί ακραίες εικόνες από βίντεο του ISIS για να παρουσιάσει τα προσφυγόπουλα σαν εκπαιδευόμενους τζιχαντιστές που ονειρεύονται να «κόβουν κεφάλια απίστων», να τους πυροβολούν και να «στρατολογούν κορίτσια από το διαδίκτυο».
Το ακραίο βίντεο επιχειρεί να παρωδήσει το βίντεο του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας την ηχητική επένδυση και το μήνυμα πάνω σε εικόνες τζιχαντιστών, παρουσιάζοντας τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να αποφύγουν τον πόλεμο και την αγριότητα του ISIS σαν μαχητές του.
Ανέβηκε στις 26 Ιανουαρίου σε κανάλι στο youtube όπου παρελαύνουν βίντεο απροκάλυπτης ναζιστικής, ρατσιστικής, αντισημιτικής και αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, ενώ σε εξέχουσα θέση βρίσκονται βίντεο από ρατσιστικές εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής και παραπομπές στα κανάλια της ναζιστικής οργάνωσης. «Αδόλφος Χίτλερ: Ο Μεσσίας του 20ού αιώνα», «Α. Χίτλερ: ο αληθινός ηγέτης δικαιώνεται 70 χρόνια μετά» είναι μερικά από τα δεκάδες βίντεο της ενότητας «Εθνικοσοσιαλισμός», ενώ περιλαμβάνονται αντίστοιχες ενότητες για την «Επανάσταση της 21ης Απριλίου» και αντιισλαμικής και αντικομμουνιστικής ρητορικής μίσους, δίπλα σε βίντεο από ομιλίες Κασιδιάρη, Λαγού και άλλων χρυσαυγιτών, μαζί με ευχές «Καλά Χριστούγεννα από τη Χρυσή Αυγή».
Η ρητορική μίσους κυριαρχεί φυσικά και στα σχόλια κάτω από το βίντεο που στοχοποιεί τα προσφυγόπουλα: «Γαματη παρωδια με γαματη επεξημγηματικοτητα Για τα υποκριτικα πουστρακια που λεγανε τους γονεις των παιδιων ρατσιστες, επειδη βαζανε τα ζωα, προσφυγοπαιδα μεσα με ηπατιτιδες», «Θάνατος στους προδότες "Έλληνες" πολιτικούς», «ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ!!».
Στην αναφορά της, η κ. Γιαννακάκη κάνει λόγο «απαράδεκτη και μισάνθρωπη παραποίηση του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος για την ένταξη των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση» και ζητά από την αστυνομία και την εισαγγελία να διερευνήσουν τυχόν ποινικά αδικήματα. «Η Πολιτεία επιδεικνύει μηδενική ανοχή στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική μίσους, ιδιαίτερα όταν αυτή στρέφεται κατά παιδιών. Κάθε ρατσιστική ενέργεια προσβάλλει βάναυσα τις θεμελιώδεις Αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και τις αξίες του Ανθρωπισμού και θα βρίσκει απέναντί της την άμεση και συντεταγμένη απάντηση της Πολιτείας», σημειώνει.
To βίντεο του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας