Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησαν πέντε δήμαρχοι απ’ τον Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησαν πέντε δήμαρχοι απ’ τον Αλέξη Τσίπρα

  • A-
  • A+

Επιμένουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην άρνησή τους να δημιουργηθούν νέες προσφυγικές δομές στα νησιά, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που ανακύπτουν στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Σε μια «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, οι δήμαρχοι Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Μ. Βουρνούς, Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Κω Γ. Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, η Αστυνομία, το Λιμενικό και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε ως προς την άμεση αποσυμφόρηση, η οποία άλλωστε, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σκοντάφτει στην ευρωτουρκική διακήρυξη, επικύρωσε όμως ότι ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης έχει δρομολογήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες του κάθε νησιού.

Η κατάσταση στα νησιά συζητείται σήμερα σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΕΔΕ, μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, οι δήμαρχοι κατήγγειλαν την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική για την κατάσταση στα νησιά, χωρίς όμως να αμφισβητούν τον βασικό πυλώνα αυτής της πολιτικής, την ευρωτουρκική διακήρυξη, στην οποία αποδίδεται η μεγάλη μείωση της προσφυγικής ροής.

Στο ζήτημα του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αποτέλεσμα κι αυτό της εφαρμογής της διακήρυξης, όχι μόνο εξαιτίας της βούλησης των δύο συμβαλλόμενων μερών, της Ε.Ε. και της Τουρκίας, αλλά και εξαιτίας της βιαστικής εφαρμογής της χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές και τα μέσα, οι δήμαρχοι παρέθεσαν μάλλον ευχολόγια, χωρίς ένα συνεκτικό και πειστικό σχέδιο εφαρμογής, και έπεσαν σε αντιφάσεις.

Ενώ για παράδειγμα ο δήμαρχος Λέσβου ισχυρίστηκε πως βασίστηκε σε δικές του προτάσεις η ευρωτουρκική διακήρυξη, και μάλιστα σχεδόν κατά γράμμα, οι υπόλοιποι υπογράμμισαν πως δεν συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις ούτε είχαν ενημερωθεί, σε μια εμφανή προσπάθεια να κρατήσουν αποστάσεις από τα δύσκολα σημεία της διακήρυξης.

Αλλωστε, ο δήμαρχος Χίου αναφέρθηκε σε απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου πως δεν είναι νομικά δεσμευτική η διακήρυξη, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι δήμαρχοι Σάμου και Κω. Την ίδια ώρα βέβαια κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να την εφαρμόσει.

Δεν εξήγησαν άλλωστε πώς μπορεί να γίνει άμεση «επαναπροώθηση» των μεταναστών στην Τουρκία, όπως ζήτησαν μερικοί, τη στιγμή που πρέπει να προηγηθεί μια χρονοβόρα διαδικασία ασύλου, ενώ για την απέλαση προσφύγων εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

Ο δήμαρχος Λέσβου σημείωσε πάντως ότι προέχει η κοινωνική συνοχή των νησιών και ζήτησε να μεταφερθούν 7 χιλιάδες πρόσφυγες στην ενδοχώρα, ακόμα και αν χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν τους δεχτεί πίσω η Τουρκία.

«Μέχρι τον Μάρτιο, περάσαμε φουρτουνιασμένο πέλαγος. Από τον Μάρτιο και μετά, πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό», είπε, σημειώνοντας ότι είναι πια μικρή η προσφυγική ροή, αλλά λείπουν οι ορθολογικές λύσεις.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Κω, ο οποίος σημείωσε πως φέτος αναμένεται να επανέλθει πλήρως η τουριστική κίνηση στο νησί, ενώ πριν από λίγο καιρό προέβλεπε ότι θα καταστρεφόταν ολοσχερώς ο τουρισμός αν λειτουργούσε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Τελικά το Κέντρο λειτούργησε, οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, αλλά ο δήμαρχος αρνείται και πάλι να δημιουργηθεί άλλη δομή στο νησί, προβλέποντας πάλι οικονομική καταστροφή και επικαλούμενος αορίστως ζητήματα εθνικής ασφάλειας λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία.

«Κανένα νησί δεν μπορεί να επωφεληθεί από μεγάλο αριθμό προσφύγων, το όφελος είναι μόνο προσωρινό. Το στοίχημα είναι η μακροπρόθεσμη εικόνα των νησιών, όχι να αναπτυχθούμε με το προσφυγικό», είπε,

Συμφώνησε μαζί του ο δήμαρχος Χίου. «Αν ήταν όφελος οι πρόσφυγες, δείξτε μου έναν δήμαρχο που πήγε να ζητήσει να του φέρουν πρόσφυγες», είπε, παραγνωρίζοντας πως υπήρξαν δήμοι που έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

«Δεν εκλεχτήκαμε για να ασχολούμαστε κάθε μέρα με το προσφυγικό, αλλά με τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών μας», σημείωσε ο δήμαρχος Σάμου, ο οποίος στη συνέχεια αναγνώρισε το καθήκον των δήμων να συνεισφέρουν στην υποδοχή προσφύγων.

Εθεσαν, τέλος, το αίτημα να υπάρξει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα στα νησιά, όπως και να δοθούν στους δήμους αρμοδιότητες και χρηματοδότηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, αιτήματα στα οποία έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά η κυβέρνηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κώστας Μουτζούρης προειδοποιεί για νέα Κερατέα
Με το παράδειγμα του επιτυχημένου αγώνα των κατοίκων της Κερατέας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ, στα τέλη του 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011, προειδοποιεί την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,...
Ο Κώστας Μουτζούρης προειδοποιεί για νέα Κερατέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
Υπερψηφίστηκε σχετική διάταξη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης Ο τομεάρχης Μεταναστευτικού της Ν.Δ. υποστήριξε με σθένος ότι είναι σαν να λέμε στις τοπικές κοινωνίες να κρατούν τους πρόσφυγες σε...
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση στις αιτιάσεις Τίμερμανς για ανεπαρκή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Αναλυτικό κατάλογο των χρηματοδοτούμενων έργων στα νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας στις αιτιάσεις του αντιπροέδρου της...
Απάντηση στις αιτιάσεις Τίμερμανς για ανεπαρκή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή κατά του περιορισμού προσφύγων στα ελληνικά νησιά
Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που αμφισβητούν τον γεωγραφικό περιορισμό που επιβλήθηκε στους πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την υπογραφή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016. Τι...
Προσφυγή κατά του περιορισμού προσφύγων στα ελληνικά νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενεση μέσω Κοινωνικού Τουρισμού
Με απόφαση της αναπληρώτριας υπ. Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπ. Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, αυξάνεται η επιδότηση των...
Ενεση μέσω Κοινωνικού Τουρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται νέος χώρος φιλοξενίας
Δεν έχουν πού να μείνουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καστελόριζο. Παρότι είναι λιγότεροι σε αριθμό, αφού μειώθηκαν κάπως οι ροές, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα μετά την απόφαση του δημάρχου να κλείσει τον...
Ζητείται νέος χώρος φιλοξενίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας