Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μετάβασις» σε σκοτεινές διαδρομές

Η μη(;) κερδοσκοπική εταιρία πήρε δάνειο υποθηκεύοντας την μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, στην πορεία όμως ούτε το δάνειο εξυπηρετεί, ούτε το ΙΚΑ πληρώνει

«Μετάβασις» σε σκοτεινές διαδρομές

  • A-
  • A+

Στην αστική μη κερδοσκοπική (;) εταιρεία «Μετάβασις» όλα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους.

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να καταβάλλει χρήματα, αλλά συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία για τις αδιαφανείς διαδρομές τους.

Δύο μήνες πριν -στις 18/11- η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε σε ρεπορτάζ καταγγελίες των απλήρωτων εργαζομένων, στοιχεία που αποδεικνύουν αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση από τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης αυτής δομής ψυχικής υγείας στον Βύρωνα, μεγάλα χρέη στο ΙΚΑ (ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ), πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που «σβήστηκαν» ανεξήγητα και κυρίως αδιαφανή διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων και των συντάξεων που λαμβάνουν οι τρόφιμοι της δομής.

Από τότε μέχρι και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Aντίθετα, νέα ανησυχητικά στοιχεία προστίθενται για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού χρήματος που εισφέρεται στη δομή και στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενούς της.

Σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει η «Εφ.Συν.», ο ιδιοκτήτης της δομής Ν.Π. (ο οποίος διαθέτει και άλλη μία δομή στην Ιεράπετρα, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας) σύναψε δάνειο το 2010 ύψους 120.000 ευρώ στην Probank-νυν Εθνική Τράπεζα (υποκ/μα Ν. Σμύρνης) για τους σκοπούς της εταιρείας.

Ως εγγύηση του δανείου δόθηκαν οι μηνιαίες χρηματοδοτήσεις της δομής από το υπουργείο Υγείας.

Λόγω της κακής διαχείρισης και των χρεών που στο μεταξύ έφτασαν τους 13 μισθούς των εργαζομένων και τα 750.000 ευρώ στο ΙΚΑ κατέστη αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου που, σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για το καλό της δομής, με αποτέλεσμα την ενεχυρίαση του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας.

Οι καταγγελίες

Εξαιτίας της ενεχυρίασης τον Νοέμβριο, 20.000 ευρώ που προορίζονταν για τη μισθοδοσία παρακρατήθηκαν όπως άλλωστε συνέβη και με προηγούμενες μισθοδοσίες.

Μάλιστα η τράπεζα προχώρησε στη σύναψη ιδιωτικής σύμβασης με τον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την οποία σε κάθε πληρωμή του υπουργείου το 30% θα παρακρατείται για την αποπληρωμή του δανείου.

Αυτή η σύμβαση όμως δεν εστάλη ποτέ ως όφειλε προς τις αρμόδιες εφορίες, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου προκειμένου οι παραπάνω να έχουν γνώση για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που καταβάλλει για ορισμένο σκοπό το Δημόσιο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες εργαζομένων, ο ιδιοκτήτης της δομής έχει υπεύθυνα δηλώσει ότι δεν διαθέτει ενεχυριασμένο λογαριασμό.

Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν γίνει αποδέκτες όλων αυτών των καταγγελιών με έγγραφα, ενώ οι μηνιαίες καταβολές ύψους 53.000 ευρώ καταβάλλονται ανελλιπώς.

Από αυτό το ποσό, 32.500 ευρώ πηγαίνουν μηνιαίως για την εξόφληση των οφειλών τής «Μετάβασις» προς το ΙΚΑ, ενώ το 30% του ποσού πηγαίνει απευθείας στην τράπεζα λόγω του ενεχυριασμού.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτοι, με ανύπαρκτο χρονικό ορίζοντα καταβολής των δεδουλευμένων.

Ευθύνες υπουργείων

Επιπλέον, κι εδώ είναι το χειρότερο –αν υπάρχει χειρότερο–, εξακριβωμένα είναι τα στοιχεία παρακράτησης χρημάτων από τους ηλικιωμένους τρόφιμους με το πρόσχημα πληρωμής των εργαζομένων, διότι το υπουργείο δεν δίνει χρήματα.

Οι ηλικιωμένοι, για τους οποίους το υπουργείο καταβάλλει τα ποσά κάθε μήνα, παραχωρούν εξουσιοδοτήσεις, ακόμα και βιβλιάρια, μεταφέροντας ποσά από τις προσωπικές τους καταθέσεις χωρίς έλεγχο στον λογαριασμό της δομής με την… υπόσχεση τα ποσά να τους επιστραφούν.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεσα την ανάληψη ευθύνης από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας όπου υπάγονται οι δύο χρεοκοπημένες δομές του Ν. Π., τον έλεγχο τυχόν τραπεζικών στελεχών που διαιωνίζουν την κατάσταση αυτή και την αποκατάσταση πλήρους διαφάνειας στην πορεία των χρημάτων του Δημοσίου, όταν το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των φιλοξενουμένων ούτε των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σημασία έχει η βιωσιμότητα και όχι το ίδιο το χρέος»
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2012 ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε όγκο και σε ζημία των πιστωτών. Ομως, πέρα από τα εντυπωσιακά ιστορικά στοιχεία, αυτό που έχει σημασία, όπως μας λέει ο...
«Σημασία έχει η βιωσιμότητα και όχι το ίδιο το χρέος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο σφυρί ακίνητα της βασικής μετόχου της «Λεωνίδας»
Εκπλειστηριάστηκαν ακίνητα που ανήκαν στη βασική μέτοχο της εταιρείας σοκολατοποιίας «Λεωνίδας» για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζα. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τον πλειστηριασμό 8...
Στο σφυρί ακίνητα της βασικής μετόχου της «Λεωνίδας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι συμφώνησαν Ξανθός-θεσμοί για τα φάρμακα
Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τεχνικής συμφωνίας μπαίνει και το επίμαχο θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής, έπειτα από σχετική συμφωνία με τους θεσμούς. Ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε στους...
Τι συμφώνησαν Ξανθός-θεσμοί για τα φάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομικός εισαγγελέας για το «κίνημα της σεισάχθειας»
​Αργησε αλλά αντέδρασε τελικά η κυβέρνηση στο «κίνημα σεισάχθειας» του Αρτέμη Σώρρα, του νέου «μεσσία» για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έναντι εξουσιοδότησης προς τον εν λόγω κύριο έπαιρναν υποσχετική για ολική...
Οικονομικός εισαγγελέας για το «κίνημα της σεισάχθειας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Θανάσης Χελιώτης σταμάτησε την απεργία πείνας κι ευχαριστεί
Διέκοψε έπειτα από 10 μέρες την απεργία πείνας που έκανε στην πλατεία της Κερατέας για να λάβει τη σύνταξη του ΟΑΕΕ ο Θανάσης Χελιώτης. Οπως μας είπε, έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα ψηφιστεί μέσα στους...
Ο Θανάσης Χελιώτης σταμάτησε την απεργία πείνας κι ευχαριστεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κρίση του 2008-2010 και η προσφυγή σε Ε.Ε. και ΔΝΤ
Με την ευκαιρία της αυριανής εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου, η «Εφ.Συν.» προδημοσιεύει απόσπασμα από το 8ο κεφάλαιο του βιβλίου για την «Κρίση του 2008-2010», με υπότιτλο «Πρώιμη αξιολόγηση».
Η κρίση του 2008-2010 και η προσφυγή σε Ε.Ε. και ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας