• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 14.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.7°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.3°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 12.8°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 13.2°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 12.8°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Επιστροφή στα μπλόκα της αγανάκτησης

 • A-
 • A+

Ημέρα-αφετηρία των αγροτικών κινητοποιήσεων η σημερινή, με τους παραγωγούς να συγκεντρώνονται σε περιοχές της χώρας.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι, συνοπτικά, η εξής: οι αγρότες βγαίνουν από σήμερα με τρακτέρ και γεωργικά οχήματα σε όσα σημεία έχουν αποφασίσει οι κατά τόπους συνελεύσεις και το επιτρέπει ο καιρός, συνεχίζονται οι προετοιμασίες των αγωνιστικών δράσεων και από την Πέμπτη, οπότε υπολογίζεται να έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μπλόκων, γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης με επιδίωξη οι περαιτέρω αγωνιστικές δράσεις να κλιμακωθούν υπό πανελλαδικό συντονισμό.

«Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στα μπλόκα. Μόνο μέσα από τους αγώνες μπορούμε να σταματήσουμε τη νέα επίθεση της κυβέρνησης και τα μέτρα που ετοιμάζει, αλλά και να έχουμε αγωνιστικές κατακτήσεις ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αναστολή μέτρων όπως:

● Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά μέχρι το 2022.

● Ο σχεδόν διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 στο 22% το 2017) και τα τεκμήρια διαβίωσης.

● Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου.

Στις αιτίες για την περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων τους, οι αγρότες εντάσσουν τη νέα ΚΑΠ με την οποία «επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσουν στο 60%», καθώς και τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων «που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας».

«Αγώνας επιβίωσης»

«Είναι αγώνας επιβίωσης», τονίζει ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κ. Τζέλας, μέλος της Συντονιστικής των Μπλόκων, εκτιμώντας ότι στις φετινές κινητοποιήσεις «θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή διότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι ήδη μεγάλα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις και ευελπιστούμε μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή των αγροτών να έχουμε αποτελέσματα».

Στη Θεσσαλία τα τρακτέρ θα βγουν μαζικά σε χωριά και πόλεις. Λόγω καιρικών συνθηκών, η συγκέντρωση των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας, σημείο στο οποίο αναμένεται να στηθεί και το πιο κομβικό μπλόκο, αποφασίστηκε για την Πέμπτη 26 Γενάρη.

Ωστόσο, από σήμερα (12.00) αγρότες της Ελασσόνας και του Τυρνάβου θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση της Μελούνας, στήνοντας ένα από τα πρώτα μπλόκα.

Την Τρίτη (12.00), νέο μπλόκο προγραμματίζεται στην Αγιά Λάρισας στη διασταύρωση Γερακαρίου.

Οι αγρότες των Σερρών θα βγάλουν από σήμερα τα τρακτέρ στα χωριά της περιοχής και εντός της εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στο έτερο κομβικό μπλόκο, αυτό του Προμαχώνα, προγραμματίζοντας τον αποκλεισμό του τελωνείου.

Εχουν ένα πρόσθετο αίτημα: ασφυκτικός έλεγχος σε όλες τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων για την προστασία του καταναλωτή.

«Δεν είναι ο αγρότης απέναντι στον εργάτη, στον άνεργο, στον επιχειρηματία και στον συνταξιούχο. Βιώνουμε κοινά προβλήματα», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Τουρτούρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σερρών, τονίζοντας την ανάγκη να καμφθεί όποια προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού.

Συμπαράσταση

Στη Βέροια οι σημερινές κινητοποιήσεις θα έχουν πανεργατικά χαρακτηριστικά, με το τοπικό Εργατικό Κέντρο να στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των αγροτών, κηρύσσοντας για σήμερα 24ωρη απεργία.

Αγρότες και παραγωγικοί φορείς της πόλης θα συγκεντρωθούν στις 11.00 στην πλατεία Δημαρχείου. Μετά το συλλαλητήριο, θα ακολουθήσει πορεία με τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας.

Μεταξύ άλλων περιοχών, αγρότες καλούν στις 12.00 στη διασταύρωση Νάουσας και στην Πέλλα στο μπλόκο Γυψοχωρίου.

Στην Κρήτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων Ηρακλείου καλεί στον κόμβο Πραιτωρίων, στις 10.00.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στις 12.00, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στη διάρκεια συνάντησης στην Κατερίνη το Σάββατο, με εκπροσώπους από σημεία όλης της χώρας, αποφάσισε να διεξαχθούν συνελεύσεις αύριο, Τρίτη, στις κατά τόπους περιοχές και εκεί ο κόσμος να αποφασίσει τον τρόπο κινητοποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παίρνουν τα τρακτέρ για να... μείνουν στον τόπο τους
«Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ. Ζητάμε να μη μειωθεί και άλλο το εισόδημά μας». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται οι διεκδικήσεις των αγροτών, οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, βγαίνουν με τρακτέρ...
Παίρνουν τα τρακτέρ για να... μείνουν στον τόπο τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλιμακώνουμε τον μεγαλειώδη αγώνα»
«Κλιμάκωση!». Μονολεκτική και κατηγορηματική η απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων. Μετά τα συλλαλητήρια στην πρωτεύουσα, επέστρεψαν στα κατά...
«Κλιμακώνουμε τον μεγαλειώδη αγώνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πάμε να πάρουμε τσάι και συμπάθεια»
Προϋπόθεση διαλόγου η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό-φορολογικό των αγροτών, τόνισε από το βήμα της ΕΣΗΕΑ ο Β. Μπούτας, ενώ πρόσθεσε ότι «θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Ξέρουμε ότι όταν λήξουν οι...
«Δεν πάμε να πάρουμε τσάι και συμπάθεια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπέρνει Grexit, θερίζει... μπλόκα
Βλέποντας τις τάξεις των διαμαρτυρόμενων αγροτών να πυκνώνουν, η κυβέρνηση έβγαλε από τη φαρέτρα της το εκβιαστικό δίλημμα: Η απόσυρση του ασφαλιστικού θέτει θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά και στην...
Σπέρνει Grexit, θερίζει... μπλόκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους και οι αγρότες
Με τα πρώτα μπλόκα δείχνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας τις διαθέσεις τους. Την Πέμπτη, ανήμερα της έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λαρίσης...
Στους δρόμους και οι αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πείστηκαν οι αγρότες και βγαίνουν στους δρόμους
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους άμβλυνσης των επιπτώσεων για τους παραγωγούς, επικαλούμενη απέναντι στους δανειστές ακόμη και το φορολογικό μοντέλο που εφαρμόζει η Γερμανία, όμως οι αγρότες μιλούν για...
Δεν πείστηκαν οι αγρότες και βγαίνουν στους δρόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας