• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.6°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, όχι μόνο δεν υπάρχει ράμπα αλλά υπάρχουν και μεγάλες φθορές στο εσωτερικό

Μια τρώγλη «ειδικής αγωγής»

 • A-
 • A+

Σχολείο μόνο κατ' όνομα είναι το κτίριο στο οποίο φοιτούν σήμερα εξήντα παιδιά Γυμνασίου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα Πεύκα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Είναι λίγο να πει κανείς ότι οι τριάντα τρεις καθηγητές και το ειδικό προσωπικό που το στελεχώνουν δίνουν χρόνια τώρα αγώνα μέσα σε άθλιες συνθήκες για να κάνουν τη μαθησιακή διαδικασία ανθρώπινη.

Και μοιάζει με άγριο σαρκασμό ο βαρύγδουπος τίτλος που του έχει δοθεί επισήμως: «Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης Κατάρτισης - Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης Πεύκων». 

Κατ' αρχάς για σχολείο στο οποίο φοιτούν παιδιά με πολλές δυσκολίες, ακόμη και κινητικές, φαντάζει ως προθάλαμος στον «εφιάλτη στον δρόμο για τα… Πεύκα» το γεγονός ότι τα λεωφορεία σταθμεύουν διακόσια μέτρα μακριά και πρέπει να ανέβουν μια μεγάλη ανηφόρα μέχρι να φτάσουν στις αίθουσες. 

Τα κτίρια που έχουν διαμορφωθεί στοιχειωδώς είναι δύο και στο κεντρικό πρέπει να ανεβούν και καμιά δεκαπενταριά σιδερένια σκαλοπάτια, αφού δεν υπάρχει ράμπα, οπότε και τα παιδιά με αναπηρικό καροτσάκι φτάνουν κυριολεκτικά σηκωμένα στα χέρια.

Σε υπόμνημα που έχει υποβληθεί από καιρό προς τους αρμοδίους, και η «σκηνογραφία» παραπέμπει σε θρίλερ:

«Ενας στενός διάδρομος οδηγεί σε 3 αίθουσες (...) χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με κατεστραμμένες πόρτες (…), παράθυρα χωρίς κιγκλιδώματα (…), τουαλέτες σε κακή κατάσταση (...), στον χώρο της αυλής μεσολαβεί σκαλοπάτι όπου υπάρχουν 4 επιπλέον αίθουσες.

Οι 2 είναι ενωμένες εξωτερικά με το κτίριο. Η μια πολύ μικρή με ελλιπή φωτισμό. Η άλλη ανισόπεδη και υπάρχει σκαλοπάτι που χωρίζει την αίθουσα στα 2.

Οι άλλες 2 αίθουσες είναι kibo, η μια γυμναστήριο-αίθουσα εκδηλώσεων και η άλλη ως αίθουσα διδασκαλίας (...).

Το δεύτερο κτίριο (για μαθητές Λυκείου) όπου στεγάζονται 3 τμήματα του σχολείου απέχει 400 μέτρα από το κτίριο (...)

(Τις μέρες αυτές με τα χιόνια και τις βροχές το προαύλιο έχει μετατραπεί σε κανονικό βαλτότοπο)». 

Το σχολικό έτος 2011-2012 φοιτούσαν 36 μαθητές, τώρα έφτασαν τους 60 επειδή λείπουν τα ειδικά σχολεία στη δυτική Θεσσαλονίκη, οπότε για να μη μείνουν τα παιδιά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, διεύθυνση και καθηγητές αποφάσισαν –σωστά– να δεχτούν όλα τα παιδιά με το όποιο κόστος.

«Είναι σοκαριστικό να υπάρχει μια τρώγλη που λέγεται σχολείο, με τάξεις που μοιάζουν με αίθουσες βασανιστηρίων, ειλικρινά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν οι συνάδελφοι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης, Ακης Λουκάς. 

Το ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, στη… Σταυρούπολη, ο Δήμος Παύλου Μελά διαθέτει ένα καινούργιο σχολείο 1.600 τ.μ., αλλά δεν το θέλει η… γραφειοκρατία.

«Δεν δίνουν από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας έγκριση μετακίνησης», λέει ο κ. Λουκάς, «κάνουν δήθεν παρατηρήσεις στο νέο κτίριο, δεν έχει –λένε– γραφείο 30 τ.μ. για τον γυμναστή... Τους λέμε ότι στο άλλο "σχολείο" το γραφείο καθηγητών είναι… 6 τ.μ., τι είναι αυτά που μας λέτε τώρα, αδύνατον να καταλάβουν». 

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη: «Επειδή το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι κατάλληλο ούτε για εργοτάξιο σιδηροκατασκευών του δήμου, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους τα παιδιά και οι καθηγητές θα γλιτώσουν άμεσα από την αθλιότητα που ζουν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινός αγώνας δρόμου γονέων για ένα... λεωφορείο
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, ο γολγοθάς για επτά μαθητές από τον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης ● Τα παιδιά ξεκινούν το πρωί και φτάνουν στο σχολείο τους… έπειτα από δρομολόγιο 2,5 ωρών!
Καθημερινός αγώνας δρόμου γονέων για ένα... λεωφορείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, ακόμη δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτρια νοσηλεύτρια-συνοδός για μαθήτρια με επιληψία στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης.
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες για εκδικητική συμπεριφορά της διοικήτριας προς ανάδοχη οικογένεια
Νέες καταγγελίες προς τη διοικήτρια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για εκδικητική συμπεριφορά σε ανάδοχο οικογένεια από την οποία προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια παιδιού.
Καταγγελίες για εκδικητική συμπεριφορά της διοικήτριας προς ανάδοχη οικογένεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
Τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός τηλεκπαίδευσης καθώς αφ’ ενός δεν διαθέτουν τάμπλετ ή υπολογιστές, αλλά ακόμη και να είχαν, δεν υπάρχει ίντερνετ στις δομές όπου φιλοξενούνται.
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεία Κοινωνία... για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
Σε μια κίνηση εξευμενισμού και παύσης των αντιδράσεων, ο μητροπολίτης Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης Γεώργιος μετέβη στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις Λεπτοκαρυάς και κοινώνησε ο ίδιος ομάδα περίπου είκοσι...
Θεία Κοινωνία... για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαιολογεί τον ρατσιστή παπά ο μητροπολίτης
Στον «αιφνιδιασμό» και στην «απειρία» του ιερέα και όχι σε ρατσιστική πρόθεση αποδίδει ο μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος την αποπομπή παιδιών με πολλαπλή αναπηρία από τη Θεία Κοινωνία, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.».
Δικαιολογεί τον ρατσιστή παπά ο μητροπολίτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας