Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Χρειάζονται νέα Κέντρα Κράτησης στα νησιά σήμερα, όχι αύριο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Χρειάζονται νέα Κέντρα Κράτησης στα νησιά σήμερα, όχι αύριο»

  • A-
  • A+

Υπέρ της κατασκευής νέων χώρων για τους πρόσφυγες στα νησιά τάχθηκε με δηλώσεις του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Λέσβο.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, επισκέφθηκε το ακριτικό νησί, συνοδευόμενος από τον κ. Μουζάλα και τους δημάρχους Χίου, Λέσβου και Σάμου, περιοδεύοντας σε Μόρια και Καρά Τεπέ, τασσόμενος ευθέως στη γραμμή υπεράσπισης της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πρόσφυγες στο κρύο να αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του χειμώνα χωρίς να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Πρέπει να βρεθούν λύσεις σήμερα! Οχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα» τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι «τα Κέντρα Κράτησης θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση διότι θα διευκολύνουν τις διαδικασίες επιστροφής και τον έλεγχο των φαινομένων παραβατικότητας».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει και να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδοτική βοήθεια σε δύο χρόνια. Και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε περαιτέρω βοήθεια». 

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συνεχίσουν να αυξάνουν τον ρυθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και επισήμανε ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας «είναι αυτή που μας επέτρεψε να βάλουμε ένα τέλος στην τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο». 

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι 

Ικανοποιημένος από τις δηλώσεις Αβραμόπουλου εμφανίστηκε ο κ. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη αυτή «ουσιαστική».

«Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα νέων προσωρινών χώρων, κλειστών και ανοιχτών, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Για τα οικονομικά που είπε, εξηγώ ότι το ένα δισ. είναι προς διάθεση, έχουμε κάνει τεράστια απορρόφηση από τα έκτακτα και τα τακτικά κονδύλια. Χωρίς τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα από όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ως Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας πάρα πολύ καλά, παρά την αναζήτηση πολλών για το πού υπάρχει πρόβλημα. Μέσα στα οικονομικά υπάρχει το κομμάτι που έχει δοθεί στις ΜΚΟ. Αυτό το διάστημα έχουμε συζητήσεις με την Ε.Ε. και έχουμε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον οικονομικό έλεγχο, όμως είναι σίγουρο ότι με λιγότερα χρήματα από τις ΜΚΟ έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των αναγκών στα Κέντρα», ανέφερε.

Ενώ, ερωτώμενος για το πώς κρίνει τις κινήσεις των πέντε δημάρχων στα νησιά, δήλωσε:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικά όλα αυτά. Ακόμα και όταν διαφωνούμε πρέπει να βρούμε τρόπους να συμφωνούμε. Ετσι μεγαλουργήσαμε πέρσι». 

Αντίθετα, επιφυλακτικοί ήταν οι δήμαρχοι Χίου, Σάμου και Λέσβου, οι οποίοι στις δηλώσεις τους δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για νέες δομές όσο υπάρχει το πρόβλημα του συνωστισμού των προσφύγων στα νησιά.

«Πρώτα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση και μετά να γίνει η όποια συζήτηση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χίου, Μαν. Βουρνούς. 

«Κρατάμε τις δεσμεύσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα των Κέντρων και τη δέσμευση για άμεση αποσυμφόρηση. Χωρίς αυτή κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή και τίθενται σε αμφισβήτηση οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Στην πρωτεύουσα της Σάμου με 6.500 κατοίκους υπάρχουν 2.500 μετανάστες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας δομής στη Σάμο, η μοναδική περίπτωση είναι αυτή της αποσυμφόρησης. Η επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, όπως οι Αλγερινοί, αποτελεί τη βάση αυτής της αποσυμφόρησης» σημείωσε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. 

Από την πλευρά του, ο Σπ. Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου, δήλωσε τα εξής: «Η ελάφρυνση των νησιών και η αποσυμφόρηση είναι ο βασικός μας στόχος. Πρώτα θα προηγηθεί η συζήτηση στην Αθήνα κι εκεί θα πάρουμε τη σωστότερη απόφαση και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την ανακούφιση των πολιτών μας σε πρώτη φάση». 

Το ραντεβού των δημάρχων με τον κ. Αβραμόπουλο ανανεώθηκε για την Παρασκευή στην Αθήνα, αφού η προγραμματισμένη σύσκεψη αναβλήθηκε λόγω εσπευσμένης αναχώρησης του επιτρόπου από τη Λέσβο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε αντιπολιτευτικές κορόνες αναζητά στήριγμα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενόψει των εκλογών. Uυμήθηκε, έστω και τώρα, τις δραματικές διαστάσεις που έχει...
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βοήθεια 7 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. προς Ελλάδα για το προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι χορήγησε νέα οικονομική βοήθεια ύψους 7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών για στέγαση, τροφοδοσία, υγιεινή και καθαρισμού των χωρών υποδοχής των...
Βοήθεια 7 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. προς Ελλάδα για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη και στήριξη από την Κορίνα Κρέτσου
Με υποσχέσεις αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έφτασε στη Χίο η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου,με τους Αλέξη Χαρίτση και Νεκτάριο Σαντορινιό. Η κ....
Αλληλεγγύη και στήριξη από την Κορίνα Κρέτσου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκρούσεις και τραυματίες στη Χίο
Η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών απέτρεψε τα χειρότερα στη Χίο όταν σήμερα σε συνέχεια των χθεσινών επεισοδίων στη ΒΙΑΛ, ομάδα Αραβόφωνων προσφύγων από τη Σούδα επιχείρησε να μεταβεί εκεί αναζητώντας...
Συγκρούσεις και τραυματίες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Λέσβο ο επίτροπος Μετανάστευσης
Στη Λέσβο αναμένεται το πρωί της Τετάρτης ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μαζί με τον δήμαρχο θα επισκεφθούν τη Μόρια και το Καρά Τεπέ και θα ακολουθήσει...
Στη Λέσβο ο επίτροπος Μετανάστευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από τη ΒΙΑΛ και εν αναμονή στο λιμάνι της Χίου
Το δρόμο για το λιμάνι της Χίου πήραν περίπου 800 πρόσφυγες που έφυγαν από το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ, διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση 12 χιλιόμετρων, φορτωμένοι με όσες αποσκευές έχουν και με τα παιδιά...
Δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από τη ΒΙΑΛ και εν αναμονή στο λιμάνι της Χίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας