• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.4°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  0 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  0 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 17.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.7°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ξεναγήθηκε χθες στο Ιδρυμα και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως πρόθεσή του είναι το Γηροκομείο «να αποκτήσει ξανά την αίγλη του»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κάτι κινείται στο Γηροκομείο

 • A-
 • A+

«Πρέπει να γίνει κάτι. Υποφέρει πάρα πολύς κόσμος». Με την έκκληση αυτή χαιρέτησε τον δήμαρχο Αθηναίων στον υπαίθριο χώρο του Γηροκομείου Αθηνών ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής.

«Θα γίνει», απάντησε ο Γ. Καμίνης, ο οποίος ξεναγήθηκε χθες στο Ιδρυμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως πρόθεσή του είναι το Γηροκομείο «να αποκτήσει ξανά την αίγλη του».

Πέρα από τη σημερινή κατάσταση, ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τα ευρήματα της προσωρινής διοίκησης που τοποθέτησε ο δήμος στο Γηροκομείο -πριν από δυόμισι μήνες, έπειτα από την έκπτωση της προηγούμενης διοίκησης υπό τον υπόδικο σήμερα αρχιμανδρίτη Π. Μπούμπα, κατηγορούμενο για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος-, τα οποία επιβεβαιώνουν με αδιάψευστο τρόπο την αδιαφάνεια και την κατάχρηση χρημάτων εντός και εκτός των 55 στρεμμάτων της έκτασης του Ιδρύματος στη Λ. Κηφισίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μεταξύ άλλων:

◼ Βρέθηκε λογαριασμός με δικαιούχο τον έκπτωτο πρόεδρο με 534.000 ευρώ περιουσίας του Γηροκομείου.

◼ Βρέθηκαν παρανόμως κατειλημμένα ενοικιαζόμενα ακίνητα περιουσίας του Γηροκομείου, όπου έμεναν άνθρωποι χωρίς συμβόλαια ή μισθώσεις (μόνο το 30% των ενοικιαστών πλήρωνε, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις όπου σε 80 μήνες μίσθωσης, οφείλονταν 80 μισθώματα).

◼ Υπολογίστηκαν σε 30 εκατ. ευρώ οι συνολικές οφειλές του Ιδρύματος, «μέχρι να ανακαλυφθούν νέες», όπως σχολίασε μέλος της προσωρινής διοίκησης.

Για παράδειγμα, οι οφειλές του Γηροκομείου επί προηγούμενης διοίκησης έφτασαν τα 12 εκατ., αλλά καταγράφηκαν μόλις 6 εκατ. στα βιβλία (αναλυτικότερα για τα ευρήματα της σημερινής διοίκησης, βλ. «Εφ.Συν.»: «Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών»).

«Η ίδια η προϊσταμένη του λογιστηρίου δήλωσε ότι τίποτε δεν αποτυπωνόταν ορθά», υπογράμμισε η πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης Ενυ Πραστάκου.

Η συνολική περιουσία του Γηροκομείου υπολογίζεται σε κάποια δισ. ευρώ.

Συμπεριλαμβάνει 850 ακίνητα, εκ των οποίων 550 διαμερίσματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε Κολωνάκι και Ψυχικό.

Το Γηροκομείο έχει μπει στον δρόμο της κάθαρσης, παραμένουν όμως οι φωνές που λένε ότι «δεν αρκεί να σπάσεις το απόστημα, πρέπει να χτυπήσεις τη ρίζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τάξεις των εργαζομένων, σχεδόν τον ίδιο μήνα που ο δήμος έβγαλε την απόφαση για την προσωρινή διοίκηση, μέλος του διοικητικού προσωπικού προχώρησε σε κατάσχεση της διαθήκης του δωρητή Μ.Χ., περιορίζοντας έτσι τους ελάχιστους πόρους για το νέο ξεκίνημα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τέτοιες ενέργειες, γιατί μπλοκάρουν τη γενικότερη βούληση της προσωρινής διοίκησης για την εξυγίανση του Γηροκομείου.

Η διαθήκη αυτή, που δεν είχε ειδικό σκοπό, θα μπορούσε να προσφέρει μισθούς 2-3 μηνών», λέει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κληροδοτημάτων, πατάσσοντας φαινόμενα οικογενειοκρατίας στα σωματεία που τα διαχειρίζονται.

Οφειλές δεδουλευμένων

Σήμερα στο Γηροκομείο, με μόνο τις 3 από τις 12 πτέρυγες να λειτουργούν, φιλοξενούνται 104 ηλικιωμένοι, τους οποίους φροντίζουν 87 εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Ορισμένοι διεκδικούν δεδουλευμένα έως και 30 μηνών (ο χρόνος απληρωσιάς κυμαίνεται ανάλογα με το πότε κινήθηκε νομικά ο εργαζόμενος για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων).

Επειτα από δύο χρόνια, καταβλήθηκε δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους.

Υστερα από τρία χρόνια, λειτούργησαν τα μαγειρεία για την ετοιμασία του βραδινού φαγητού, ενώ με ενέργειες της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, υπήρξε χορηγία για τη μεσημεριανή σίτιση των ηλικιωμένων.

Παράλληλα θερμάνθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

Εχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μισθωμάτων.

Οι εισπράξεις του Γηροκομείου το τελευταίο 3μηνο έχουν αυξηθεί κατά 300%, ενώ κατακόρυφη είναι και η αύξηση των εισπράξεων των παγκαριών των εκκλησιών, από τα οποία σε δύο μήνες συγκεντρώθηκαν δωρεές που δηλώνονταν ότι συγκεντρώνονταν σε ένα έτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κεριά δουλεύουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις γειτονιές της Αθήνας
Με λάμπα υγραερίου και κεριά καλούνται να εργάζονται οι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων στο πόστο καθαριότητας στην Κυψέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Και πάλι ο δήμος δεν πλήρωσε το ρεύμα...
Με κεριά δουλεύουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις γειτονιές της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
Δεν πρόκειται να δείτε μια... «νέα Ομόνοια», αλλά μια ασφαλή πλατεία Ομόνοιας! Μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και συντήρησης ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Πρόκειται για...
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα και την υποδοχή του 2019 παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Μέσα σε 36 μέρες θα πραγματοποιηθούν 230 δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ βασικό στοιχείο...
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από τον Δήμο Αθηναίων που «δεν είναι συγκρουσιακός»! Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου -που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα- συζητήθηκε στο χθεσινό...
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα ζωής και πολιτισμού στην πλατεία Θεάτρου
Σε ένα ανοιχτό συλλογικό εργαστήρι πολιτισμού επιδιώκει να μετατρέψει μια υποβαθμισμένη γειτονιά στην καρδιά της πρωτεύουσας ο Δήμος Αθηναίων, με το πιλοτικό αλλά πρωτοποριακό πρόγραμμα «Κατάστημα στο Κέντρο»...
Ανάσα ζωής και πολιτισμού στην πλατεία Θεάτρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων με μια κάρτα
Με την «Κάρτα του Δημότη», που παρουσιάστηκε από τον Γ. Καμίνη, όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, όπως: Κοινωνικό...
Πρόσβαση σε 21 κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων με μια κάρτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας