Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλήρωτες, ενωμένες και περήφανες

Στο Σύνταγμα, εκτός από τη Ρόδα που δεν γύρισε ποτέ, Χριστούγεννα στον δρόμο έκαναν και οι απλήρωτες και απολυμένες καθαρίστριες. Εκεί βρίκονται ακόμα σχεδόν κάθε μέρα, μέχρι να δικαιωθούν

Απλήρωτες, ενωμένες και περήφανες

  • A-
  • A+

Eδώ και δύο μήνες οι απλήρωτες, και απολυμένες πλέον, καθαρίστριες των λεωφορείων της Αττικής βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε διαμαρτυρίες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και την απευθείας πρόσληψή τους με σύμβαση από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).

Αυτό ορίζει εξάλλου τροπολογία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και επιτρέπει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να εκδιώξει τους εργολάβους από τη φύλαξη και την καθαριότητα στις συγκοινωνίες.

Απλήρωτες από το καλοκαίρι είναι σχεδόν 100 καθαρίστριες, στις οποίες ο προηγούμενος εργοδότης τους, η Λινκ Απ, οφείλει δεδουλευμένα, δώρα και επιδόματα.

Τον Δεκέμβριο, όταν έληξε η σύμβαση του εργολάβου με την ΟΣΥ, οι καθαρίστριες βρέθηκαν στον δρόμο.

Το έργο καθαριότητας ανέλαβε η επιλαχούσα εταιρεία, η ΕΥΚ, η οποία αντί να κρατήσει τις ήδη εργαζόμενες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, έφερε νέο προσωπικό.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, που έχουν 10 και 20 χρόνια δουλειάς ως εργολαβικές στα λεωφορεία, η νέα εταιρεία έκανε επιλεκτικές προτάσεις πρόσληψης, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το κοινό τους μέτωπο.

«Εμείς είπαμε ή όλες ή καμία», απάντησαν μέσα από το κλαδικό σωματείο ΣΕΡΚΑ (Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα), στο οποίο συμμετέχουν οι 90 από τις 100.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καθαρίστριες των λεωφορείων αγωνίζονται για τα αυτονόητα.

Οπως το να πληρώνονται εγκαίρως το κουτσουρεμένο μεροκάματο των 17 ευρώ - 450 τον μήνα.

Σύμφωνα με τη νόμιμη σύμβαση, δικαιούνται τουλάχιστον 680 ευρώ μηνιαίως, καθώς εργάζονται νύχτα, αργίες και Κυριακές.

Τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε διαδοχικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας συνθήκες ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης, εκφοβισμό και σκανδαλώδη αδιαφάνεια, αφού ο εργολάβος τις άφηνε απλήρωτες, εισπράττοντας ωστόσο την αμοιβή του από την ΟΣΥ.

Υστερα από πολύμηνους αγώνες εξασφάλισαν τον περασμένο Μάρτιο τη μερική αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα εισπράττουν με το σταγονόμετρο, καθώς εμφανίζονται συνεχώς νομικά κωλύματα, με τελευταίο εμπόδιο τις οφειλές του εργολάβου στο ΙΚΑ.

Εχοντας ξεπεράσει τα όριά τους διεκδικούν πλέον πολιτική λύση στο οξύ πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Πολλές είναι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, συντηρούν νοικοκυριά με άνεργα μέλη, είναι μετανάστριες χωρίς καμία άλλη στήριξη.

«Επειτα από 7 μήνες απλήρωτες και απλήρωτοι αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα πείνας, εξώσεις, κομμένο ρεύμα... Για πολλές οικογένειες αυτός ο μισθός είναι τα μόνα χρήματα που έμπαιναν στο σπίτι. Και εδώ και 7 μήνες δεν μπαίνει τίποτα», σημείωνε η ανακοίνωση του ΣΕΡΚΑ πριν από τα Χριστούγεννα.

Εισαγγελική έρευνα

Υστερα από πιέσεις πληρώθηκαν μόλις ένα μηνιάτικο, ενώ η επαναπρόσληψή τους παραμένει ζητούμενο.

Επιπλέον ζητάνε να γίνει εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα του προηγούμενου εργολάβου και τις ευθύνες της διοίκησης και να εφαρμοστεί ο νόμος που επιτρέπει την απευθείας πρόσληψή τους με ατομικές συμβάσεις.

«Μέσα στα Χριστούγεννα δυστυχώς βρεθήκαμε στον δρόμο. Είμαι η μόνη που εργάζομαι στο σπίτι, ο γιος μου είναι άνεργος, ο άνδρας μου το ίδιο. Τώρα ξέμεινα κι εγώ από δουλειά, είναι πάρα πολύ δύσκολα... Καταφέραμε να πάρουμε έναν μισθό από τους 7 που μας χρωστάει, να περάσουμε κάπως τις γιορτές. Δεν μας κολλάει καν τα ένσημα για να μπούμε στο ταμείο ανεργίας», μας λέει η Γεωργία, 45 ετών, που εργάζεται σχεδόν 10 χρόνια στο αμαξοστάσιο των Λιοσίων.

Η Γεωργία ήταν παρούσα στην κινητοποίηση στο μέγαρο Μαξίμου, όπου αρχικά τα ΜΑΤ τούς απαγόρευσαν την είσοδο.

«Τελικά μας δέχθηκε η γραμματέας του πρωθυπουργού. Ηταν πολύ καλή μαζί μας. Είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί. Ολοι μας λένε ναι, αλλά από πράξεις τίποτα».

Η συναδέλφισσά της η Ντίνα ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες που τους έγινε πρόταση να εργαστεί στον νέο εργολάβο:

«Δεν προδίδω τους συναδέλφους μου. Είπαμε ή όλες ή κανένας. Καμία μας δεν πήγε. Τα αμαξοστάσια υπολειτουργούν. Εγώ δουλεύω στα αμαξοστάσια τριάμισι χρόνια, είμαι από τις “νεότερες” στη δουλειά. Εχουμε συναδέλφισσες με 20, 23, 25 χρόνια στα λεωφορεία, που θέλουν δύο χρόνια για τη σύνταξη. Αυτές πού θα βρουν δουλειά; Για όλες μας όμως είναι δύσκολα.

»Τι θα πω στο παιδί μου, δεν θα πας φροντιστήριο γιατί δεν με πληρώνει ο εργολάβος; Ομως δεν το βάζουμε κάτω. Παλεύουμε για τα δεδουλευμένα μας και τη δουλειά μας. Η διοίκηση, λέει, θα κάνει “τα νόμιμα”. Μόνο που από ό,τι φαίνεται ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τον εργολάβο, όχι για μας. Εμάς ήξερε να μας ελέγχει η ΟΣΥ αν δουλεύουμε σωστά. Αυτόν δεν ήξερε να τον ελέγχει αν μας πληρώνει;».

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με συμβολικούς αποκλεισμούς κάθε βράδυ σε αμαξοστάσια και διαμαρτυρίες στη Βουλή και τα αρμόδια υπουργεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαίτηση αυξήσεων και συλλογικών συμβάσεων
Δυναμική, πολυσυλλεκτική και σχετικά μαζική ήταν η χθεσινή διακλαδική απεργιακή κινητοποίηση που διοργάνωσαν οκτώ πρωτοβάθμια σωματεία, με αιχμή την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απαιτώντας αυξήσεις...
Απαίτηση αυξήσεων και συλλογικών συμβάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν λυγίζουν, συνεχίζουν
«Ολα για τους εργοδότες, τίποτα για τους εργαζόμενους».Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν φτάσει μετά από πέντε χρόνια αγώνα οι απολυμένοι και απολυμένες των καταστημάτων Metropolis, που παραμένουν πέντε χρόνια...
Δεν λυγίζουν, συνεχίζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους
Δουλεύουμε σε ένα άκρως εκφοβιστικό περιβάλλον, στο οποίο απειλείται με απόλυση όποιος εργαζόμενος προσφύγει στον ΟΑΕΔ, την Επιθεώρηση Εργασίας ή οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα λένε οι καθαρίστριες.
Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων
Ενάμιση μήνα μετά το λουκέτο που άφησε απλήρωτους πάνω από 100 εργαζομένους αλλά και το Δημόσιο και τους προμηθευτές, το e-shop γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky επανήλθε σε λειτουργία με σκιώδη τρόπο.
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία ενάντια στις ναρκομαφίες και τη βία στα Εξάρχεια
Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βιασμών η «Πρωτοβουλία συντροφισσών από τα Εξάρχεια» διαδηλώνει απόψε με σύνθημα «Στον δρόμο για το σπίτι θέλουμε να είμαστε ελεύθερες, όχι γενναίες».
Πορεία ενάντια στις ναρκομαφίες και τη βία στα Εξάρχεια
Συγκέντρωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΔΕΔΥ: 80% των δημοσίων υπαλλήλων έκανε αγωγή για αναδρομικά
Σε παναττική στάση εργασίας προχωράει την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, που ζητά τη χορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εκτιμά ότι στο 95% ή 98% θα φτάσει το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων...
ΑΔΕΔΥ: 80% των δημοσίων υπαλλήλων έκανε αγωγή για αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας