• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.2°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.1°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.9°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  0 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  70%

Προσφορές μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου περιμένει η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, προκειμένου να δρομολογήσει τρία σκάφη από Λέσβο, Χίο και Κω, τα οποία θα μεταφέρουν αλλοδαπούς σε λιμάνια της γείτονος

EYROKINISSI

Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων

 • A-
 • A+

Τρία πλοία ζητά να ναυλώσει η Frontex για τα επόμενα δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου, για να κάνουν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω σε λιμάνια της Τουρκίας.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού της Frontex γίνεται στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό, παρ’ όλο που είναι επισφαλής η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα και παρ’ όλο που εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της απόφασης να απελαθούν δύο Σύροι, οι οποίοι αμφισβητούν ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» γι’ αυτούς η Τουρκία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, πρέπει να υποβληθούν χωριστές προσφορές για τη ναύλωση τριών σκαφών, που θα πραγματοποιούν δρομολόγια απελάσεων μια φορά την εβδομάδα από τη Λέσβο στο Ντίκιλι και δύο φορές τον μήνα από τη Χίο στο Τσεσμέ και από την Κω στο Γκιουλούκ.

Το κόστος είναι δύο εκατομμύρια ευρώ για τη Λέσβο και από ένα εκατομμύριο ευρώ για τα άλλα δύο δρομολόγια και η σύμβαση ορίζεται στους 48 μήνες, με δυνατότητα παράτασης δύο φορές για συνολικά άλλον ένα χρόνο.

Τα σκάφη πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους, που θα δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους.

Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση της προκήρυξης πως «για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και της καθαριότητας του πλοίου, τα καθίσματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να καλύπτονται με προστατευτικά πλαστικά καλύμματα».

Γιατρός στο ταξίδι

Το σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με όλα τα κατάλληλα υλικά διάσωσης και να έχει γιατρό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο οποίος θα έχει μαζί του τα βασικά ιατρικά εργαλεία και φάρμακα γενικής χρήσης.

Προβλέπεται επίσης η παροχή ειδών κέτερινγκ τόσο σε όσους απελαύνονται όσο και στο συνοδευτικό προσωπικό: δύο σάντουιτς χωρίς χοιρινό, ένα κουτάκι αναψυκτικό και δύο μικρά μπουκάλια νερό.

Ζητείται επίσης η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας από το προσωπικό του πλοίου, που απαγορεύεται να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο ή να σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτιδήποτε συμβαίνει στο ταξίδι.

Παρ’ όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία και την αμφισβήτηση της δυνατότητας απέλασης προσφύγων και μεταναστών σε μια χώρα που, όπως ισχυρίζονται οργανώσεις δικαιωμάτων, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τηρεί την αρχή της μη επαναπροώθησης, ότι παρέχει στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που προβλέπει το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και ότι τους δίνει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εντείνει τις απελάσεις στην Τουρκία, αποφασισμένη να υλοποιήσει πάση θυσία την ευρωτουρκική διακήρυξη.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή εγκαινίασε τις λεγόμενες Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών, που αποτελούνται από 690 ειδικούς σε θέματα επιστροφής, συνοδών και παρατηρητών, οι οποίοι θα δρουν σε επείγουσες καταστάσεις, είτε αυτοβούλως είτε με πρόσκληση του κράτους-μέλους. Η απόφαση για το άσυλο και για τις απελάσεις παραμένει στα κράτη-μέλη.

«Η εξασφάλιση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου, παραμονής ή διαμονής στην Ε.Ε. και η μείωση των κινήτρων για την παράνομη μετανάστευση αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής για τη μετανάστευση και σημαντικό στόχο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου μας για τη Μετανάστευση», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανάποδα δρομολόγια
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη FRONTEX να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου απέλασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press, το...
Ανάποδα δρομολόγια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
Τα δύο οικεία του πρόσωπα στην Ελλάδα βρέθηκαν νεκρά στη σκεπασμένη απ’ τα χιόνια σκηνή που μοιράζονταν μαζί του στη Μόρια. Καταπονημένος ψυχικά και τραυματίας από έκρηξη στη Βαγδάτη ο 23χρονος Χουσέιν Ζ. από...
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο... περίπου η αποτίμηση του προσφυγικού
Η συνοπτική έκθεση του υπουργείου Οικονομίας επιχειρεί να καταγράψει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης για την Ελλάδα, αλλά δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Στόχος της φαίνεται να είναι η...
Στο... περίπου η αποτίμηση του προσφυγικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνος Καμμένος: «Καρφιά» κατά Τουρκίας, αυγά από τους κατοίκους
Ευθείες βολές κατά της Τουρκίας για τον ρόλο της στο μεταναστευτικό ζήτημα εξαπέλυσε χθες από τη Χίο ο υπ. Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ζητώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ για την...
Πάνος Καμμένος: «Καρφιά» κατά Τουρκίας, αυγά από τους κατοίκους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
Την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησε ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γ. Τσαρμπόπουλος, προκειμένου να υπάρξει...
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας