• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.7°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 25.1°C / 31.0°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.1°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.0°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%

Ενόψει της σημερινής συζήτησης στον Αρειο Πάγο, όπου θα κριθεί οριστικά η τύχη των Τούρκων στρατιωτικών, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην εκδοθούν στην Τουρκία

ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

Εκκλήσεις για τη μη έκδοση των «οκτώ»

 • A-
 • A+

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ελλάδα κατά της μη έκδοσης στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη γείτονα.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης που ξεκινά στον Αρειο Πάγο, όπου θα κριθεί οριστικά η τύχη τους, και τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό, όπως η επιστολή του προέδρου της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ προς τον Αλέξη Τσίπρα, τάσσονται υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Η υπόθεση των Τούρκων έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο μετά την έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιόγας κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αρνήθηκε να εκδώσει στην Τουρκία τους πέντε από τους οκτώ στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών είχε εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ Τούρκων.

Ο Γκι Φερχόφστατ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό σχετικά με την τύχη των οκτώ στην οποία υπενθυμίζει «τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της Ε.Ε., οι οποίες υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων».

Η επιστολή Φερχόφστατ καταλήγει με την ελπίδα «οι ελληνικές αρχές να καθοδηγηθούν από αυτές τις αξίες στην απόφασή τους για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

Ωστόσο, αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοσή τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης δύναται να διαφωνήσει με αυτήν, αιτιολογημένα, οπότε και κατισχύει η δική του απόφαση.

Ενδειξη δημοκρατίας

Στο μεταξύ, την ανησυχία και τη διαφωνία τους για την έκδοσή τους αλλά και τη βεβαιότητα ότι τους περιμένουν απάνθρωπα βασανιστήρια (εφόσον εκδοθούν) εκφράζουν νομικοί με χθεσινές δηλώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Αρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία, όπου τους περιμένουν μετά βεβαιότητος απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης».

Παράλληλα, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει έκκληση προς τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου «να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις.

Και τούτο γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης, είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».

Επιστολή Ελλήνων που διώχθηκαν από τη χούντα

«Μην τους δώσετε στον Ερντογάν»

Ενυπόγραφη επιστολή κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών απέστειλαν και Ελληνες πολίτες διωχθέντες από τη χούντα:

«Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εγγυάται την ανθρώπινη μεταχείριση και τη δίκαιη δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο. Κρίνοντες εξ ιδίων τα αλλότρια όλες κι όλοι εμείς που διωχθήκαμε στη διάρκεια της χούντας στην Ελλάδα, ζητάμε για στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς λόγους από την ελληνική Δικαιοσύνη κι από την ελληνική κυβέρνηση να μην ενδώσουν στο αίτημα έκδοσης της τουρκικής κυβέρνησης».

Υπογράφουν: Τέλης Αϊβαλιώτης, Σύλβα Ακρίτα, Γιάννης Αναστασάκος, Ανδρέας Αποστολίδης, Αγγελος Βλάσσης, Γιάννης Δημακόπουλος, Καλή Δοξιάδη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης, Μαρία Κοκκίνου, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Κουμάνταρος, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Κουτρέτσης, Ιωάννα Μακρή, Γιάννης Μαρούκης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Στέφανος Πάντος-Κίκκος, Σάκης Παπαθεοδώρου, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παυλάκης, Δημήτρης Σερεμέτης, Θανάσης Σκαμνάκης, Πέτρος Στάγκος, Εύη Τζανεττή, Σταύρος Τσακυράκης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ιδιο το δικαστήριο, ίδια η εξέταση, διαφορετική η απόφαση!
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την έκδοση των τριών Τούρκων για τα αδικήματα της προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος, της απόπειρας παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία...
Ιδιο το δικαστήριο, ίδια η εξέταση, διαφορετική η απόφαση!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο Συμβούλιο Εφετών οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ξεκίνησε χθες -και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη- η συζήτηση του αιτήματος των τουρκικών αρχών σχετικά με την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών οι...
Στο Συμβούλιο Εφετών οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι μπελάδες για τον Ανδρέα Γεωργίου
Ξανά στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έρχεται η υπόθεση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος απηλλάγη πρόσφατα με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Το επίμαχο θέμα επανέρχεται ενώπιον της...
Συνεχίζονται οι μπελάδες για τον Ανδρέα Γεωργίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οχι και από το Εφετείο
Aλλο ένα ηχηρό «όχι» στην παράδοση στην Τουρκία των τριών πρώτων από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς εκφώνησε χθες το Συμβούλιο Εφετών, διατάζοντας μάλιστα την άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για...
Οχι και από το Εφετείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρίτο εισαγγελικό «όχι» στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών
Και τρίτο εισαγγελικό «όχι» στην έκδοση των τούρκων αξιωματικών στην γείτονα ειπώθηκε την Παρασκευή στον Άρειο Πάγο όπου συζητήθηκε το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών και για τους υπόλοιπους τέσσερις...
Τρίτο εισαγγελικό «όχι» στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον Άρειο Πάγο η «τύχη» των 8 Τούρκων στρατιωτικών
Αρχίζει στον Άρειο Πάγο η συζήτηση για τις αιτήσεις αναίρεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοσή τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης...
Στον Άρειο Πάγο η «τύχη» των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας