• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  5 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  5 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 17.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  5 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.7°C
  5 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  4 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%

Ειρηνευτική... εγκύκλιος στον «εμφύλιο» της θέρμανσης των πολυκατοικιών

 • A-
 • A+

«Παράθυρο» για να αντιμετωπιστούν ο «εμφύλιος πόλεμος», που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, αλλά και το νέφος αιθαλομίχλης, ανοίγει η διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο νόμο 4447/2016 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην ουσία επιτρέπει σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου τα καλοριφέρ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν δικό τους σύστημα θέρμανσης χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Ανοίγει όμως νέα μέτωπα σύγκρουσης, και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, που θα προβλέπει ότι για τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο μέτρο θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του κανονισμού των πολυκατοικιών για τα κενά διαμερίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι όπου δεν λειτουργεί η θέρμανση, οι ένοικοι δεν θα επιβαρύνονται, αλλά όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να έχουν αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν το ποσοστό που προβλέπεται για διαμερίσματα που είναι κλειστά.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 εκατ. πολυκατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 δεν διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και από αυτές εκτιμάται ότι 40% έχουν έξι χειμώνες να ανάψουν καλοριφέρ.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να βοηθήσει ενοίκους πολυκατοικιών αυτής της σημαντικής κατηγορίας να λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης μόνο για το δικό τους ακίνητο, παρακάμπτοντας τους εσωτερικούς κανονισμούς που ορίζουν ότι για την αλλαγή αυτή απαιτείται συμφωνία του 50% των ιδιοκτητών συν μία ψήφος.

Νομικός στον οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.» διευκρίνισε ότι η παρατεταμένη αχρηστία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης στην ουσία έχει ακυρώσει τις υποχρεώσεις του κανονισμού και επομένως όποιος ιδιοκτήτης θεωρεί ότι θίγεται έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε ατομικές λύσεις.

Επιλογές

Η διατύπωση του άρθρου 39 που προστέθηκε στον νόμο 4447/2016 αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ατομικές λύσεις ακόμη και σε περιπτώσεις διαμερίσματος σε πολυκατοικία όπου εξακολουθεί να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, αλλά ένας ιδιοκτήτης θεωρεί ότι δεν τον καλύπτει ή ότι τον συμφέρει η αλλαγή καυσίμου.

Ο ίδιος νομικός μάς εξήγησε ότι και σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη λύση που επέλεξε, χρειάζεται όμως να διευκρινιστεί ότι οφείλει να συμμορφωθεί με τη διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας που αφορά τα κενά διαμερίσματα, τα οποία πληρώνουν υποχρεωτικά το 21-30% του λογαριασμού του πετρελαίου.

Επιβάλλεται επίσης η σφράγιση των καλοριφέρ της κεντρικής θέρμανσης, που από τεχνική άποψη είναι εύκολο να γίνει στις περισσότερες πολυκατοικίες.

Ο πόλεμος των... καλοριφέρ στις παλιές πολυκατοικίες μετρά πάνω από οκτώ χρόνια. Η αύξηση της ανεργίας, οι αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, επέκτειναν με γοργούς ρυθμούς το φαινόμενο της «ενεργειακής φτώχειας», που πλήττει διαχρονικά τα ασθενέστερα στρώματα, αλλά με τα μνημονιακά μέτρα επεκτάθηκε στα μεσαία εισοδήματα και στους άλλους νεόπτωχους.

Οι πολίτες άρχισαν τις περικοπές ακόμη και στα βασικά, ενώ πολλά διαμερίσματα έμειναν ξενοίκιαστα. Τον Οκτώβριο του 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν εξισώθηκε ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ήταν χαμηλότερος για κοινωνικούς λόγους, με αυτόν που χρησιμοποιείται στην κίνηση των οχημάτων.

Το μέτρο είχε επιβάλει η τρόικα στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, επικαλούμενη στοιχεία που έδειχναν εκτεταμένη διοχέτευση πετρελαίου θέρμανσης στην κυκλοφορία.

Λόγω αυτών των υπόγειων και χρυσοφόρων για το σύστημα διακίνησης καυσίμων μεθόδων, η Ελλάδα εμφανιζόταν να χρησιμοποιεί πενταπλάσια καύσιμα θέρμανσης σε σχέση με τη Δανία!

Τα αποτελέσματα της κοντόφθαλμης επιλογής δεν άργησαν να φανούν, ακόμη και στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, το 2011, 70% των πολυκατοικιών στο λεκανοπέδιο ζεσταίνονταν με καλοριφέρ, ενώ την επόμενη χρονιά το ποσοστό έπεσε στο 35% και η εικόνα ελάχιστα βελτιώθηκε τους χειμώνες που ακολούθησαν.

Η ίδια έρευνα είχε δείξει ότι 21% έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, 16% χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά σώματα και 9% έχουν στραφεί σε τζάκια και ξυλόσομπες, που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων κατά 80%.

Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή σε παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης ήταν μικρή, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων άρχισαν από την πρώτη χρονιά να χτυπάνε «κόκκινο» και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για να περιορίσουν τη χρήση των τζακιών.

Μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν εντοπίσει στο νέφος αιθαλομίχλης ίχνη πτητικών υδρογοναθράκων, φουράνια και διοξίνες, στοιχεία ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.

Η παρουσία τους συνδέεται με την καύση βαμμένων ξύλων και άλλων υλικών που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.

Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α241/23.12.2016), στο άρθρο 11 του Ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/Ε.Ε.) προστέθηκε η ακόλουθη παράγραφος 8:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Τρίβουν τα χέρια τους οι εταιρείες φυσικού αερίου, στα «κάγκελα» οι μεγαλοϊδιοκτήτες

Του Βασίλη Γεώργα

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μέσα στην κρίση έμειναν χωρίς κεντρική θέρμανση δεν είναι μόνο θύματα της πολύχρονης αβελτηρίας των κυβερνήσεων να δώσουν καθαρές νομικές λύσεις στο ζήτημα αυτονόμησης των πολυκατοικιών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες ενέργειας (εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου) και τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι «καίγονται» για τις επιβαρύνσεις των κοινοχρήστων.

Είναι προφανές πως η τροπολογία που ψηφίστηκε με τον νόμο 4447/2016 και ανοίγει για πρώτη φορά τον δρόμο για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες που έχουν κεντρικά συστήματα, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις, ευνοεί περισσότερο από όλους τις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου.

Στον αντίποδα, πλήττει τα συμφέροντα των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά παράλληλα εκδηλώνονται ανησυχίες ότι μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετο οικονομικό βάρος στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από τη στιγμή που επωμίζονται το κόστος των κοινόχρηστων δαπανών θέρμανσης όσων ιδιοκτητών «αυτονομούνται».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ισχυρότερες αντιδράσεις κατά της τροπολογίας εκδηλώνονται, όπως και στο παρελθόν, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και, αντίθετα, η πιο θερμή υποδοχή προέρχεται από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, η οποία μάλιστα χθες ανακοίνωσε νέο ελκυστικό πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκπτώσεων για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να εγκαταστήσουν αυτόνομο ή κεντρικό σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν τέλη σύνδεσης με το δίκτυο και άτοκη χρηματοδότηση έως 1.500 ευρώ για την εγκατάσταση επιτοίχιου λέβητα και σωληνώσεων ή έως 12.300 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις και αποπληρωμή σε 2 έως 3 χρόνια μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης.

Οι ερμηνείες που δίνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές για το τι ισχύει και αν ένα διαμέρισμα μπορεί να αυτονομηθεί χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και καθιστούν σε κάθε περίπτωση αναγκαία την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να μη δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες.

ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μετά την αποσύνδεση, δεν υπάρχει επιβάρυνση κοινοχρήστων

Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής υποστηρίζει ότι με βάση τη σημερινή νομοθεσία οι ιδιοκτήτες που αποσυνδέονται από τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης και εγκαθιστούν αυτόνομη μονάδα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις δαπάνες κοινοχρήστων για την κεντρική θέρμανση.

Οπως υποστηρίζει η ΕΠΑ Αττικής, ειδικά για τον τρόπο κατανομής των κοινόχρηστων δαπανών μετά την αποσύνδεση «οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4447/2016 σε συνδυασμό με το Π.Δ. 420/1987 και το Π.Δ. 27/1985, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ορίζουν ότι, ανεξαρτήτως σχετικής προβλέψεως στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, ιδιοκτησίες οι οποίες αποσυνδέονται μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987 και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση αερίων καυσίμων δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης […]».

Η ΕΠΑ υποστηρίζει επίσης ότι, με βάση την τροπολογία, η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμερίσματα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση, ανεξάρτητα από το καύσιμο που χρησιμοποιεί, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου, όπως είναι η γενική συνέλευση πολυκατοικίας, ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, όπως λ.χ. προηγούμενη ενημέρωση πολεοδομίας κ.λπ.

Αυτό που απαιτείται πλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η άδεια χρήσης εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου από τις αρμόδιες εταιρείες διανομής αερίου.

ΠΟΜΙΔΑ: Πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του άρθρου 39 του Ν. 447/2016 είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, τόσο νομικά όσο και πρακτικά.

Υποστηρίζει ότι «η διάταξη δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει μια ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης και συνεπώς, όσο η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, υποχρεούται να συμμετέχει στις δαπάνες της.

»«Διαβάζοντας» με τη δική της οπτική την υπόθεση, σημειώνει ότι «η διάταξη δεν προβλέπει καμιά διαδικασία απόφασης γενικής συνέλευσης ή έστω ενημέρωσης της διαχείρισης για την ανεξαρτητοποίηση κάποιας ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση».

»Και συμπεραίνει ότι καθίσταται απόλυτα προβληματική και αμφισβητήσιμη ανά πάσα στιγμή η κατανομή των κοινοχρήστων θέρμανσης, όταν κάποιοι θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διεκδικούν οποτεδήποτε ακόμη και ‘‘αναδρομική ανεξαρτητοποίηση’’ των ιδιοκτησιών τους».

Θεωρεί επίσης ότι η διάταξη δεν καταργεί τους κανόνες και τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, τους οποίους όλοι όσοι ζουν σε αυτές είναι τόσο νομικά όσο και εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να σέβονται.

Προειδοποιεί, δε, ότι από τη στιγμή που δεν προσδιορίζονται ποιες είναι οι «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης», όποιος έχει στο διαμέρισμά του τζάκι, ξυλόσομπα κ.λπ. μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό αποτελεί ανεξάρτητη μονάδα και να διεκδικήσει απαλλαγή από τις κοινόχρηστες δαπάνες.

Οι θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ είχαν υπερισχύσει κατά κράτος όταν προ διετίας (2014) η τότε κυβέρνηση είχε ανοίξει και πάλι το σχετικό θέμα της αυτονόμησης των πολυκατοικιών.

Μεταξύ των προτάσεων που είχε υποβάλει τότε η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων ήταν να απαιτείται σε κάθε περίπτωση η λήψη απόφασης από τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών-κτιρίων για τη δυνατότητα αυτονόμησης και παράλληλα, όπου για κοινωνικούς λόγους είναι απαραίτητη η αυτονόμηση, οι ιδιοκτήτες με ατομικά συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον κατά 20% στις κοινόχρηστες δαπάνες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων
Το 40% της ενέργειας στην Ε.Ε. καταναλώνεται στον κτιριακό τομέα, ο οποίος συμβάλλει στο 40% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Τα «σπάταλα» κτίρια κυριαρχούν στη χώρα μας, δεδομένου ότι το 60% των...
Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρυπογόνος παράταση
​Τα περισσότερα ταξί που κυκλοφορούν σήμερα στο λεκανοπέδιο είναι ρυπογόνα, λόγω... ηλικίας. Το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα» στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, το υψηλό κόστος συντήρησης και κυρίως η οικονομική...
Ρυπογόνος παράταση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Η δίμηνη αναβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» αποτελεί το πρώτο... φιλοδώρημα της νέας κυβέρνησης προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους μηχανικούς αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες.
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
Πάνω από 157 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων θα αποκτήσουν οι πολίτες στην Παλλήνη, με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το επενδυτικό σχήμα που έχει στην ιδιοκτησία του το Κτήμα Καμπά....
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκληση για τη σωτηρία του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ
Τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ως μνημείου και ιστορικού τόπου, καθώς και των κτιρίων του Πυροτεχνουργείου και του Γομωτηρίου ως νεότερων μνημείων -χρονολογούνται...
Εκκληση για τη σωτηρία του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος
Την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για την υλοποίηση προγραμμάτων Life, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση...
Προσλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας