Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πότε θα γυρίσει η Ρόδα;

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για εμπορευματοποίηση της πλατείας Συντάγματος από συμβούλους της πλειοψηφίας και την αντιπολίτευση

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πότε θα γυρίσει η Ρόδα;

  • A-
  • A+

Μπλέξιμο σε σταθερή τροχιά! Ανοιχτό παραμένει το πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος, με την πολυεθνική και την αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα εταιρεία, που εγκατέστησε τον μηχανισμό, να καλούνται να συμπληρώσουν τον φάκελο με τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Οι ελλείψεις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι αρκετές, αν και στο χθεσινό συμβούλιο του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) ο πρόεδρός του, Χρ. Τεντόμας, εκτίμησε ότι όσα πιστοποιητικά λείπουν «θα μαζευτούν σε δυο μέρες» και από εκεί και πέρα η Ρόδα θα ανοίξει στον κόσμο.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένο χρόνο έναρξης λειτουργίας.

«Δεν θα γίνει καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας και νομιμότητας. Προτιμούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση», είναι η κατηγορηματική απάντηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει και έναν επιπλέον σύνθετο και συνάμα δύσκολο ρόλο: από τη μία καλείται να εμφανιστεί ως ο επισπεύδων τη λειτουργία της Ρόδας, από την άλλη προεδρεύει στην Επιτροπή Θεαμάτων (όπου συμμετέχουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. μηχανικοί) που θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση για την έναρξη λειτουργίας, εφόσον έχουν πιστοποιηθεί οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Οπως διευκρινίζει ο δήμος, η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι όσες ημέρες δωρεάν λειτουργίας χαθούν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα αναπληρωθούν στη συνέχεια.

Αυτό, βέβαια, θα απαιτήσει και νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρώτος φάκελος κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Με τη βεβαιότητα ότι είναι πλήρης, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής αποχώρησαν για το εξωτερικό, με τους ελεγκτές να τους αναζητούν για τη συμπλήρωση των πιστοποιητικών...

Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων ελέγχων, οι οποίοι ολοκληρώνονται μόνον όταν η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί στο σημείο που έχει επιλεγεί, η Ρόδα παραμένει ακίνητη στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Εστω και έτσι, διατηρείται στο επίκεντρο της προσοχής των περαστικών.

Το βλέμμα τους σταθερό στο υψηλότερο σημείο της Ρόδας (και όχι στα ξύλινα πέδιλα απορρόφησης κραδασμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει «πιάσει τόπο» η σπέκουλα που προηγήθηκε).

Νέοι, νέες, γονείς και παιδιά συγκεντρώνονται στο σημείο, βγάζουν selfies, ρωτούν τους φύλακες πότε θα μπορέσουν να ανεβούν.

Στο μεταξύ, την ανάληψη του πολιτικού κόστους σε περίπτωση που η Ρόδα δεν λειτουργήσει προανήγγειλε ο κ. Τεντόμας στο χθεσινό Δ.Σ.

Ανοίγοντας αυτό το ενδεχόμενο, μοιάζει να παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το θέμα, ειδικά μετά το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης: ακούγοντας τον κ. Τεντόμα να λέει ότι η υποβληθείσα πρόταση ιδιώτη για τη Ρόδα μεταβιβάστηκε από το γραφείο του δημάρχου, ο Γ. Καμίνης παρενέβη στη συζήτηση για την αποκατάσταση της αλήθειας.

«Από το πρωτόκολλο του γραφείου δημάρχου είχε έρθει μια πρόταση για Ρόδα και αυτό, αυτομάτως, έφυγε από το πρωτόκολλο και πήγε στον Οργανισμό, που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των γιορτών», είπε ο δήμαρχος, με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ να συμφωνεί ότι απλώς ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία.

«Το διαλεύκανα για να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την αιτιολογία του», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης. Προφανώς και το στιγμιότυπο αυτό δεν ήταν δυνατό να κάμψει τις διαμαρτυρίες, από συμβούλους της πλειοψηφίας και αντιπολίτευση, για το μείζον θέμα της υπόθεσης, που αφορά την εμπορευματοποίηση της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας.

Αποσυναρμολόγηση λόγω κακοκαιρίας

Χτες αργά το βράδυ ένα-ένα τα βαγόνια του μεγάλου τροχού άρχισαν να αφαιρούνται.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από τους κατασκευαστές του έργου, η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλησιάζει.

Οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν εντός των επόμενων ωρών και ημερών τους ανάγκασαν -για λόγους ασφάλειας- να αποσυναρμολογήσουν τον τροχό.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα και την υποδοχή του 2019 παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Μέσα σε 36 μέρες θα πραγματοποιηθούν 230 δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ βασικό στοιχείο...
Οι άγγελοι φέτος πάνε... Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παρατράγουδα του Γιώργου Καμίνη
Μέχρι και ενδυματολόγο πλήρωσαν για να έρθει ο καθένας από τους συντελεστές φορώντας τα δικά του ρούχα, από το σπίτι του. Μεγάλη σπατάλη. Οχι βέβαια σαν τις εποχές τού «μαζί τα φάγαμε», αλλά το προσεγγίζουν....
Τα παρατράγουδα του Γιώργου Καμίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρόδα πάει εισαγγελέα για το καλό μας
Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων αποσύρθηκε. Αδιαφανείς διαδικασίες για την επιλογή της εταιρείας που εγκατέστησε τη Ρόδα και παραβιάσεις πολεοδομικών όρων σε βαθμό επικινδυνότητας, ακόμα και για...
Η Ρόδα πάει εισαγγελέα για το καλό μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικες «ψευδαισθήσεις»
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, οπότε και η κεντρική εορταστική εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λάμβανε χώρα στο Θησείο, για φέτος επελέγη η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
Χριστουγεννιάτικες «ψευδαισθήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
Δεν πρόκειται να δείτε μια... «νέα Ομόνοια», αλλά μια ασφαλή πλατεία Ομόνοιας! Μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και συντήρησης ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Πρόκειται για...
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από τον Δήμο Αθηναίων που «δεν είναι συγκρουσιακός»! Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου -που ελήφθη την περασμένη Δευτέρα- συζητήθηκε στο χθεσινό...
Ο Γ. Καμίνης κατά της «Ανάπλαση Α.Ε.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας