• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.0°C
  0 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.7°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  62%

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» αφορά βρέφη που εγκαταλείφθηκαν στα μαιευτήρια για διάφορους λόγους

Μια «αγκαλιά» μπορεί να αντικαταστήσει ένα απρόσωπο ίδρυμα

 • A-
 • A+

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ίσως ακόμα και από την εποχή της αλήστου μνήμης Φρειδερίκης και των ιδρυμάτων της, σχολεία και κάθε λογής φιλανθρωπικές οργανώσεις επισκέπτονται στα πλαίσια των γιορτών ιδρύματα «παρατημένων και ορφανών» παιδιών.

Το επαναλαμβανόμενο αυτό στερεότυπο αλλοιώνει την αναγκαιότητα κατανόησης ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε ιδρύματα.

Αντί για τις φιλανθρωπικές επισκέψεις σε παιδιά κλεισμένα σε κάθε λογής ιδρύματα μπορούμε να συμβάλουμε στην αποτροπή τέτοιων εγκλεισμών.

Εγκλεισμοί για τους οποίους κατά καιρούς υπάρχουν ακόμα και καταγγελίες για εκμετάλλευση ή και -ακόμα χειρότερα- για κακοποίηση των παιδιών.

Ηδη οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή είναι σχεδόν ολοκληρωμένες στα χέρια της κυβέρνησης, ενώ ψηφίστηκε πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε κυρίως τις δικαστικές διαδικασίες και την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις προϋποθέσεις τοποθέτησης ανηλίκων σε ίδρυμα ή ανάδοχη οικογένεια, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας.

Εστω και κάπως αργά σε σχέση με άλλες χώρες υπάρχει σήμερα μια δυναμική προσπάθεια σε ό,τι αφορά, προς το παρόν, τα παιδιά που βρίσκονται σε δημόσιες δομές να μειωθεί κατά το δυνατόν η παραμονή τους στα ιδρύματα, αξιοποιώντας τον σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμό της αναδοχής.

Μια αναδοχή που μπορεί να καταλήξει και στην υιοθεσία. Αν σκεφτεί κανείς σε πόση απάνθρωπη ταλαιπωρία, σε πόσα έξοδα και κυρίως σε πόση απογοήτευση υποβάλλονται γυναίκες προκειμένου να γίνουν μητέρες με τεχνητές μεθόδους, αξίζει τον κόπο να εστιάσουμε στην αλλαγή της αντίληψης και να μετακινηθούμε από την επιμονή για την απόκτηση παιδιού στην ανάγκη των παιδιών που στερούνται την οικογένειά τους και έχουν τόση ανάγκη για κάποιον που να νοιάζεται αποκλειστικά και αληθινά γι’ αυτά.

Νέο πλαίσιο

Μιλήσαμε με την καθ’ ύλην αρμόδια, την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), Σοφία Κωνσταντέλια, για το νέο πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» που εφαρμόζεται πιλοτικά και ήδη έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο συγκεκριμένος κρατικός φορέας, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιλαμβάνει όλα τα δημόσια ιδρύματα παιδιών τυπικής ανάπτυξης ή με αναπηρίες του Νομού Αττικής.

Αυτή τη στιγμή στη φροντίδα του βρίσκονται συνολικά 450 παιδιά, ενώ ήδη από αυτά τα παιδιά τα 196 είναι σε αναδοχή, ακόμα κι αν είναι παιδιά που έχουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Συνεχίζουν βέβαια τη λειτουργία τους, με μειωμένη έστω δύναμη, μεγάλα ιδρύματα που είναι στην εποπτεία του ΚΚΠΠΑ, όπως: Ιδρυμα Μητέρα, Παιδόπολη Αγ. Βαρβάρας και Αγ. Ανδρέα, Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), Μιχαλήνειο (υποστηρικτικό και διαγνωστικό κέντρο).

Η Σ. Κωνσταντέλια τονίζει με μεγάλη έμφαση ότι το σχέδιο είναι να μπει πλέον η αναδοχή δυναμικά στο προσκήνιο προκειμένου να τελειώνουμε με τον ιδρυματισμό.

Το σχέδιο σύντομα πρόκειται να βοηθηθεί ουσιαστικά από το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υιοθεσία και την αναδοχή στην Ελλάδα, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από την αν. υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Βασικός στόχος και στοίχημα για τον φορέα αλλά και για το υπουργείο είναι η «αλλαγή νοοτροπίας».

Ενας τέτοιος στόχος θα εκτιμηθεί ως αποτελεσματικός και ολοκληρωμένος αν συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά, όχι μόνο δημόσιων φορέων αλλά και όσα βρίσκονται σε ιδρύματα ΝΠΙΔ ή σε δομές ΜΚΟ.

Η παλαιά πρακτική της αναδοχής, που σήμερα ενδυναμώνεται και παίρνει προτεραιότητα, είναι ήδη από δεκαετίες κατοχυρωμένη νομικά, αλλά χρειάζεται ευρύτερη θεσμική υποστήριξη και επίλυση ζητημάτων που εκκρεμούν.

Στην πράξη απαιτεί ευθύνες και διαθεσιμότητα των ανάδοχων γονέων όμοιες με αυτές των θετών.

Η αναδοχή υποστηρίζεται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων αλλά και από οικονομικά μέσα (μηνιαίο επίδομα κλιμακούμενο ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του παιδιού, πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη, κάλυψη ειδικών θεραπειών, κάλυψη ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού και ειδών πρώτης εγκατάστασης του παιδιού στην οικογένεια και κάλυψη σχολικών δαπανών).

Συγκεκριμένα, ο θεσμός της αναδοχής, όπως μας πληροφόρησε η Σ. Κωνσταντέλια, πέρα από τα μεγάλα οφέλη για τα παιδιά και τους ανάδοχους γονείς, είναι και λιγότερο κοστοβόρος για το Δημόσιο, τη στιγμή που κατά μέσο όρο ένα παιδί σε αναδοχή στοιχίζει περίπου 18 ευρώ την ημέρα, ενώ σε κάποιο ίδρυμα το ανάλογο ποσό αγγίζει τα 116 ευρώ.

Σε ερώτησή μας για το αν είναι δόκιμο να παρέχεται βοήθημα στα παιδιά των αναδόχων, ήταν απολύτως σαφής: «Το επίδομα αφορά έξοδα του ίδιου του παιδιού, εξυπηρετεί το δικό του δικαίωμα και συγχρόνως είναι μία διαρκής υπενθύμιση ότι δίπλα στο παιδί βρίσκονται και είναι παρόντες οι θεσμοί».

Το ΚΚΠΠΑ συνεχίζει την εφαρμογή του θεσμού που υλοποιεί από δεκαετίες. Τώρα, όπως σημειώνει η πρόεδρος, στη δράση του εντάσσει και πιλοτικές μορφές αναδοχής, όπως:

♦«Η Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», που αφορά βρέφη που εγκαταλείφθηκαν στα μαιευτήρια για διάφορους λόγους και παραμένουν εκεί για μήνες μόνο για κοινωνικούς λόγους.

Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το βρέφος από το μαιευτήριο, αποτρέποντας έτσι την εισαγωγή του στο ίδρυμα.

Η ολιγόμηνη παραμονή κοντά τους δίνει το περιθώριο στους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους να διερευνήσουν το οικογενειακό περιβάλλον και να εκτιμήσουν τη δυνατότητα οι ίδιοι οι φυσικοί γονείς ή συγγενείς από την ευρύτερη οικογένεια να αναλάβουν τη φροντίδα του. Οι γονείς ή οι συγγενείς μπορούν να το επισκέπτονται στο μεσοδιάστημα.

Υιοθεσία

Στην περίπτωση που το παιδί ορισθεί από τους γονείς ή από το δικαστήριο να αποκατασταθεί σε μόνιμο οικογενειακό περιβάλλον μέσω της υιοθεσίας, τότε οι θετοί γονείς των οποίων το αίτημα έχει εγκριθεί και προηγούνται στη λίστα του φορέα «ανοίγουν» τη δική τους αγκαλιά, πλέον, για μια ζωή.

Η πρώτη ανάδοχη οικογένεια με τη νέα θετή οικογένεια μπορούν, αν επιθυμούν, να διατηρήσουν μια σχέση, που εμπνέεται από τη χαρά της ανατροφής του ίδιου παιδιού.

Στο σημείο αυτό, με μια αναγκαία παρένθεση, η κυρία Κωνσταντέλια μάς ενημερώνει ότι είναι ανάγκη πλέον να δημιουργηθεί μια πανελλαδική λίστα προτεραιότητας για τους γονείς που έχουν ζητήσει υιοθεσία.

«Ηδη 7 παιδιά έχουν αποφύγει το ίδρυμα μέσω αυτού του πιλοτικού προγράμματος που αναπτύσσεται με μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.

»Στο πρώτο μας περιορισμένο κάλεσμα πολλοί νέοι κυρίως άνθρωποι προσήλθαν για να στηρίξουν τα βρέφη, σε βαθμό μάλιστα που μας εντυπωσίασε!», λέει η κ. Κωνσταντέλια.

♦Το δεύτερο πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και τη συνέργεια των Παιδικών Χωριών SOS.

Μια μεγάλη ομάδα ειδικών επιστημόνων (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, γιατρών, βρεφονηπιοκόμων) διατίθεται για την πολύ σύντομη φιλοξενία 13 βρεφών ή παιδιών στον χώρο του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, που ήδη φιλοξενεί 40 βρέφη και νήπια.

Και εδώ η στόχευση είναι η συνεργασία με τη φυσική οικογένεια, ώστε να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία στη ζωή.

Ο θεσμός της αναδοχής ή της υιοθεσίας θα δώσει διέξοδο οικογενειακής αποκατάστασης και στα συγκεκριμένα βρέφη ανάλογα με την ανάγκη του καθενός.

♦Με τη συνέργεια και υποστήριξη του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και των Παιδικών Χωριών SOS, επίσης, υλοποιείται ένα τρίτο πρόγραμμα αναδοχής, για οικογένειες που μπορούν να αναλάβουν παιδιά σχολικής ηλικίας (5-12 χρόνων) που τώρα βρίσκονται σε ίδρυμα κλειστής φροντίδας.

♦Σε συνεργασία, τέλος, με το ΕΚΚΑ, στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων του Αλίμου εφαρμόζεται ο θεσμός για τις περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων ιδανικά για τα παιδιά που περιμένουν την επανένωση με την οικογένειά τους που βρίσκεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, πάντως, σε γενικές γραμμές δεν θέλουν να πάνε σε αναδοχή, προτιμώντας, όπως είναι φυσικό, να μείνουν με εκείνους που γνωρίζουν και μιλούν τη γλώσσα τους.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η πρόεδρος μάς τόνισε: «Η ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση, που γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου και των σημαντικών υποστηρικτών-εταίρων, κυρίως όμως από τους ευαίσθητους πολίτες, στηρίζει την προοπτική και την ελπίδα ότι τα παιδιά εφεξής θα ζήσουν τις εμπειρίες της αποκλειστικής στοργής, φροντίδας και προσοχής, όπως το αξίζουν.

Το στερεότυπο του ιδρύματος με τη σημερινή του μορφή μπορεί να αντικατασταθεί από μικρότερες μονάδες «σαν σπίτι» και από τις οικογένειες που λέγονται «ανάδοχες» ή αλλιώς «σπουδαίοι ευαίσθητοι γονείς»».

«Πινελιά» από μια ανάδοχη μητέρα

Η Χριστίνα είναι μια νέα γυναίκα, μητέρα ενός αγοριού δέκα ετών:

«Κάποια στιγμή μάθαμε με τον σύζυγό μου ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παιδί. Δεν θελήσαμε να προχωρήσουμε σε εξωσωματική.

Το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε ένα παιδάκι από ίδρυμα. Δεν μας ενδιέφερε το γεγονός ότι δεν θα είναι το φυσικό μας παιδί.

Γνωρίζαμε για τον θεσμό της αναδοχής. Σκεφτόμασταν ότι θα ήταν κάτι πολύ δύσκολο.

Απευθυνθήκαμε στο «Μητέρα» και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι καθόλου πολύπλοκο.

Οταν μία οικογένεια είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να μεγαλώσει ένα παιδί, τότε και το ίδρυμα μπορεί να βοηθήσει και η διαδικασία δεν είναι καθόλου χρονοβόρα, σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Οταν πήραμε τον γιο μου ήταν επτά ετών, αρκετά μεγάλος για να καταλάβει τι συνέβαινε. Γνωρίζει ότι δεν είμαστε οι φυσικοί του γονείς.

Μέσα σε δεκαπέντε μέρες αφότου ήρθε στο σπίτι κάναμε μια συζήτηση και του εξηγήσαμε πώς έχουν τα πράγματα.

Θεωρώ ότι ακόμη κι αν τα παιδιά είναι μικρότερα, οφείλουν να γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Σίγουρα όταν ένα παιδί έρχεται σε μια νέα οικογένεια υπάρχει η περίοδος προσαρμογής, η οποία συχνά διαρκεί αρκετό διάστημα.

Τον πρώτο καιρό υπήρχαν συχνές επισκέψεις στο σπίτι μας και στο σχολείο από τις κοινωνικές υπηρεσίες του ‘‘Μητέρα’’ (κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος), όχι μόνο για να ελέγξουν αλλά και για να βοηθήσουν.

Ενα παιδί αλλάζει την πραγματικότητα μιας οικογένειας και τόσο οι γονείς όσο και το παιδί χρειάζονται υποστήριξη για τυχόν ερωτήματα που έχουν και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Φυσικά, όσο περνάει ο καιρός οι επισκέψεις αυτές αραιώνουν.

Η αναδοχή είναι ένας δρόμος που δεν είναι εύκολος. Και δεν αναφέρομαι στο διαδικαστικό κομμάτι, αλλά στο πρακτικό και το συναισθηματικό. Αλλά αξίζει τον κόπο. Αυτά που έχεις να πάρεις είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δίνεις.

Είναι πολύ σημαντικό όλοι να ανοίξουν τα σπίτια και τις καρδιές τους και να δεχτούν παιδιά από ιδρύματα. Είναι το καλύτερο δώρο τόσο γι’ αυτά όσο και για μας».

Η Χριστίνα με τον σύζυγό της σκέφτονται να προχωρήσουν σε υιοθεσία «όταν θα είμαστε όλοι έτοιμοι», όπως μας λέει.

■ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια
​Προσφέρουν δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι και υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και μάλιστα την προσφέρουν αθόρυβα εδώ και 15 χρόνια, έχοντας φροντίσει την υγεία...
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τείχος απέναντι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Η αντίθεση στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια που προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη ρύθμιση του οικογενειακού δικαίου εκφράστηκε σε διαδικτυακή συζήτηση.
Τείχος απέναντι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο εδώλιο η αλληλεγγύη
Εκδικάζεται σήμερα στη Σάμο η αγωγή γονέων εναντίον καθηγήτριας που κάλεσε τους μαθητές να υποδεχτούν χωρίς φόβο προσφυγόπουλα στο σχολείο τους.
Στο εδώλιο η αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς
Το Σάββατο, 8 Ιουνίου, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2019-2020, που αφορά στους παιδικούς σταθμούς.
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σούπερ ηρωίδες οι εργαζόμενες μητέρες
Η κρίση δεν έκανε διακρίσεις. Γονάτισε τους εργαζόμενους, εξευτέλισε την έννοια της αμειβόμενης εργασίας και δεν χαρίστηκε ούτε στα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιούχα. Οι συνθήκες...
Σούπερ ηρωίδες οι εργαζόμενες μητέρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας