Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η τέχνη... να μην το βάζεις κάτω

Συμπολίτες μας με αναπηρία τραγουδούν, χορεύουν και ανεβάζουν θεατρικά έργα χάρη στις δράσεις της VSA Hellas, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια προσφοράς

Μαρία Καψή

Η τέχνη... να μην το βάζεις κάτω

  • A-
  • A+

Στο ημιυπόγειο της οδού Δάφνης, στον αριθμό 8, στου Ζωγράφου, η ομάδα μουσικής και θεάτρου της VSA Hellas μαζεύεται κάθε Τετάρτη για να κάνει πρόβα.

Από την είσοδο ακούς τον ήχο του ντεφιού και της κιθάρας μαζί με γέλια και τραγούδια. Πραγματικός πανζουρλισμός.

Oλοι είναι παρόντες. Μουσικοί και ηθοποιοί προβάρουν ατάκες και τραγούδια. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Δέσποινα Ασλανίδου, μιλάει στο τηλέφωνο και δίνει οδηγίες στους εθελοντές που δεν σταματούν να χτυπούν την πόρτα του γραφείου της.

ΦΩΤ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

«Η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - Very Special Arts Hellas (VSA Hellas) κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας.

»Η VSA Hellas είναι μια Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία με στόχο την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες στην τέχνη και τον πολιτισμό», μας λέει η κ. Ασλανίδου.

Πυρήνας της δράσης της οργάνωσης είναι οι πέντε καλλιτεχνικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν δωρεάν άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Πρόκειται για την ομάδα μουσικής και θεάτρου, εικαστικών, θεατρικού παιχνιδιού, χορού και την ομάδα μουσικής και κίνησης.

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη ως παραγωγοί της τέχνης οι ίδιοι», τονίζει η πρόεδρος της VSA Hellas.

Και ξεναγήσεις

ΦΩΤ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

Πέραν των σταθερών ομάδων που λειτουργούν μέσα στην οργάνωση, δύο πολύ ξεχωριστές δράσεις είναι το πρόγραμμα των ξεναγήσεων σε πολιτιστικούς χώρους, καθώς και το πρόγραμμα ακουστικής περιγραφής σε θέατρα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος των ξεναγήσεων πραγματοποιούνται γύρω στις 35 επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για περίπου 500 άτομα.

Η ακουστική περιγραφή απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, με τη βοήθεια εθελοντών οι οποίοι τους περιγράφουν όλα όσα δεν μπορούν να δουν, όπως τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Στην οργάνωση προσφέρουν εθελοντική εργασία γύρω στα είκοσι άτομα, με τους συμμετέχοντες που παρακολουθούν τακτικά κάποια από τις ομάδες να ξεπερνούν κατά καιρούς τους πενήντα.

ΦΩΤ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

Η Στέλλα Κουκουμπάνη είναι στη VSA Hellas από το 2004. Επί δώδεκα χρόνια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ξεκλέβει χρόνο και πηγαίνει στο μικρό ημιυπόγειο στου Ζωγράφου για να βρεθεί μαζί με τα παιδιά που παρακολουθούν την ομάδα μουσικής και θεάτρου.

«Εχω αποκτήσει μία ασύλληπτα διαφορετική οπτική για το κομμάτι της αναπηρίας. Στην αρχή πίστευα ότι θα στενοχωριέμαι και ότι θα με ρίχνει ψυχολογικά, αλλά αυτά τα παιδιά με έμαθαν να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Είναι παιδιά με πολλή αγάπη μέσα τους, την οποία σου δίνουν απλόχερα.

»Μέσα στην ομάδα και θα γελάσω και θα εκνευριστώ και θα συγκινηθώ. Θα κάνω ακριβώς ό,τι θα έκανα αν συναναστρεφόμουν οποιονδήποτε», μας λέει η Στέλλα προτού έρθει ξανά η σειρά της να πει την ατάκα της ως κόμισσα Ολίβια από τη «Δωδέκατη νύχτα» του Σέξπιρ, θεατρικό το οποίο ανέβασε η ομάδα μουσικής και θεάτρου στο διήμερο που οργανώθηκε στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης.

ΦΩΤ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου, αρκετός κόσμος παρακολούθησε τις παραστάσεις των τεσσάρων ομάδων της οργάνωσης, καθώς και την έκθεση της ομάδας εικαστικών που είχε στηθεί επί μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ όσοι παραβρέθηκαν εκεί είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια από κοινού με άτομα με αναπηρίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα της αναπηρίας αλλά και την εμπειρία ενός διαφορετικού τρόπου καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η φιλοσοφία της οργάνωσης συνοψίζεται εν τέλει στα λόγια της προέδρου της VSA Hellas, Δέσποινας Ασλανίδου:

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην τέχνη. Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης. Εμείς μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα βοηθάμε τους ανθρώπους να μπουν στη διαδικασία της δημιουργίας ή της συμμετοχής.

»Το βασικό για εμάς είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους συμμετέχοντες με τις αναπηρίες να το κάνουν όχι γιατί είναι εθελοντές και πρέπει να βοηθήσουν, αλλά γιατί τους κάνει κέφι να είναι στην ομάδα!»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανηγύρι στην παραλία από τους μουσικούς του δρόμου
Αληθινό πανηγύρι στήθηκε χθες στο πλακόστρωτο της παραλίας Θεσσαλονίκης. Δεκάδες μουσικοί του δρόμου πλημμύρισαν το κομμάτι της παραλίας από τον Λευκό Πύργο μέχρι το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς»...
Πανηγύρι στην παραλία από τους μουσικούς του δρόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελάφρυναν τα... σίδερα
Την ψυχαγωγική αλλά και επιμορφωτική δράση που διοργάνωσε η ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιού Αθηνών, «Οθόνιον», παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης οι...
Ελάφρυναν τα... σίδερα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκολντόνι από μαθητές
Για ακόμη μία χρονιά, το 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας ανεβάζει θεατρική παράσταση και μας καλεί όλους να την παρακολουθήσουμε. Φέτος, το σχολείο επέλεξε να ανεβάσει το θεατρικό έργο του...
Γκολντόνι από μαθητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφυγε από τη ζωή ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά
Σε ηλικία 80 χρόνων ο Φαίδων Γεωργίτσης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 12.30 στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης. Eίχε...
Εφυγε από τη ζωή ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια θεατρική παράσταση αλληλεγγύης σεβασμού και προσβάσιμη για όλους
Ηταν μια βραδιά αλληλεγγύης και σεβασμού. Μια βραδιά όπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης, ακοής, κίνησης, αλλά και άτομα που μιλούσαν διαφορετική γλώσσα από τα ελληνικά, κατάφεραν να απολαύσουν στο Ευριπίδειο...
Μια θεατρική παράσταση αλληλεγγύης σεβασμού και προσβάσιμη για όλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία είναι Πολιτισμός
Στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Καλλιτεχνικών Σχολείων, αφιερωμένη στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Γιάννη Παντή, μαθητές απ’ όλη τη χώρα κατέθεσαν ταλέντο και ψυχή σε πέντε συγκλονιστικές παραστάσεις • Ο υπ. Παιδείας...
Η Παιδεία είναι Πολιτισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας