• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.6°C / 8.8°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 9.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.3°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 11.8°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.8°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 13.5°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 8.8°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.0°C / 13.1°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 7.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν κάτοικοι της Λακωνίας κατά των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ

 • A-
 • A+

«Η προσβαλλόμενη απόφαση της ΡΑΕ πάσχει για τον λόγο ότι στην αιτιολογία της (για πρόκριση του σεναρίου των πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος της Χερσονήσου του Μαλέα) αναφέρει μεν ότι εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις από τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες όμως, παρότι μνημονεύονται αορίστως, δεν προκύπτουν από το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης αλλά ούτε και από οποιαδήποτε προηγηθείσα μελέτη!» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ.

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι κάτοικοι της Λακωνίας κατά των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ στην περιοχή τους.

Στα σχέδια αυτά έχει επανειλημμένα αναφερθεί η «Εφ.Συν.» με ρεπορτάζ και ειδικά στο κομμάτι που αφορά τη σύνδεση της Λακωνίας με την Κρήτη μέσω υπόγειου καλωδίου.

Οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ καθώς θεωρούν ότι επιβαρύνει περιβαλλοντικά στον μέγιστο βαθμό την περιοχή τους.

Ετσι, μετά τη συλλογή 3.000 υπογραφών διαμαρτυρίας πριν από λίγο καιρό, οι κάτοικοι προχώρησαν και στη σύσταση ενός περιβαλλοντικού συλλόγου με τον τίτλο «Αρτεμις» - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας /Χερσονήσου Μαλέα, όπου μέλη του είναι άνθρωποι από τον Ζάρακα μέχρι την άκρη του Καβομαλιά και την Ελαφόνησο.

Στόχος, όπως περιγράφεται στο καταστατικό του, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Μονεμβασίας, της ευρύτερης περιοχή της χερσονήσου του Μαλέα και της Ελαφονήσου, καθώς και η προστασία της ποιότητας της ζωής και της υγείας των κατοίκων του συγκεκριμένου τόπου.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων ο σύλλογος κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ζητώντας την ακύρωση της απόφασής της με τίτλο «Εγκριση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περιόδου 2017-26».

Στο σκεπτικό της προσφυγής αναφέρεται μεταξύ άλλων:

1) Του σχεδιασμού της ΡΑΕ δεν προηγήθηκε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, όπως προβλέπεται σαφώς από την οδηγία 2001/42/ΕΚ η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με την 107017/2006 ΚΥΑ.

2) Η προσβαλλόμενη απόφαση της ΡΑΕ πάσχει για τον λόγο ότι στην αιτιολογία της (για πρόκριση του σεναρίου των πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος της Χερσονήσου του Μαλέα) αναφέρει μεν ότι εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις από τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες όμως, παρότι μνημονεύονται αορίστως, δεν προκύπτουν από το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης αλλά ούτε και από οποιαδήποτε προηγηθείσα μελέτη!

3) Παρατηρείται πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος (καταγράφονται αναλυτικότατα στο κείμενο της προσφυγής).

4) Παραβιάζεται εντελώς η υπ’ αριθμ. 6371/428/2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκε το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου) Μονεμβασίας, καθώς οι πυλώνες υψηλής τάσης προβλέπεται να περάσουν από περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και στο ΣΧΟΟΑΠ αναφέρεται ΡΗΤΩΣ ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του τοπίου και των φυσικών χαρακτηριστικών του χώρου».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μη αποδεκτή η τροποποίηση του ΑΔΜΗΕ
Δεν φαίνεται να ικανοποιεί κατοίκους και φορείς της Λακωνίας η κίνηση του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε μικρή τροποποίηση των σχεδίων του που αφορούν τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη. Αντιδρούν και στην...
Μη αποδεκτή η τροποποίηση του ΑΔΜΗΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τα τάνκερ, οι πυλώνες
Στην ήδη επιβαρημένη από θαλάσσης περιοχή του Καβομαλιά στη Λακωνία, τμήμα της οποίας θεωρητικά ανήκει στο δίκτυο Natura, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με fast track διαδικασίες τη σύνδεση του ΑΗΣ Μεγαλόπολης με υπέργεια...
Μετά τα τάνκερ, οι πυλώνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τύχη τους οι πυρόπληκτοι
Τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς 60.000 στρέμματα γης στη Νεάπολη Λακωνίας και τις υποσχέσεις για άμεση στήριξη των πληγέντων, η περιοχή δεν έχει ανακηρυχτεί ακόμη πυρόπληκτη.
Στην τύχη τους οι πυρόπληκτοι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόφαση - ασπίδα από το ΣτΕ για περιοχές Natura
Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική κρίση για το νομικό καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000 κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε την ανέγερση εμπορικής αποθήκης εντός...
Απόφαση - ασπίδα από το ΣτΕ για περιοχές Natura
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζήσε τον… ελληνικό σου μύθο με ξαπλώστρες ακόμη και στη Βοϊδοκοιλιά [εικόνες]
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε λουόμενους που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην πανέμορφη και μοναδική Βοϊδοκοιλιά, μέρος προστατευόμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000.
Ζήσε τον… ελληνικό σου μύθο με ξαπλώστρες ακόμη και στη Βοϊδοκοιλιά [εικόνες]
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια
O Υμηττός εκπέμπει SOS και δεν είναι η πρώτη φορά. Πρόσφατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Υμηττό προβλέπει την κατασκευή ημι-υπογειοποιημένου Κέντρου Υψηλής Τάσης, παρά αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας