• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 27.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.3°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  4 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  36%

Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, απ’ όπου ξεκίνησαν τα «τρένα του θανάτου», θα στηθεί το επταώροφο μνημείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. από τον γερμανικό προϋπολογισμό και με 12 εκατ. από χορηγίες ιδιωτών

Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων

 • A-
 • A+

Στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη η μνήμη των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με την πρώτη, επίσημη παρουσίασή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πρόκειται να κατασκευαστεί στο σημείο από το οποίο αναχώρησαν τα «τρένα του θανάτου», στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Θανάσης Σχίζας, διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, έδωσαν τα στοιχεία προϋπολογισμού, έδειξαν αρχιτεκτονικές μακέτες, αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου.

Το επταώροφο κτίριο με τον εξοπλισμό του και το συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Κέντρο θα κοστίσουν 22 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά 10 θα δοθούν από τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι χορηγίες ιδιωτών.

Με την άγρια δολοφονία των χιλιάδων Θεσσαλονικιών Εβραίων «εξολοθρεύτηκε το μέλλον της πόλης», είπε ο κ. Μπουτάρης, και τώρα με το μουσείο «η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μια περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή κοινότητα… και με το εκπαιδευτικό κέντρο θα περνάνε μηνύματα που θα διαμορφώνουν μια αντίληψη αντιρατσιστική».

Θύμωσε, μάλιστα, και με το δίκιο του, επειδή οι επίσημοι που είχαν κληθεί δεν παρευρέθηκαν.

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Σαλτιέλ, που τόνισε ότι το μουσείο είναι «το κοινό μας όραμα που θα θωρακίσει την κοινωνία μας, έτσι ώστε το “Ποτέ ξανά” να μην αποτελεί απλώς ευχή, αλλά ισχυρή πραγματικότητα που δεν θα επιτρέψει επανάληψη παρόμοιων ολοκαυτωμάτων».

Σχέδια και μελέτες

Σχέδια, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός του επταώροφου κτιρίου παρουσιάστηκαν από τον κ. Σχίζα.

Κάθε όροφος θα είναι 1.000 τ.μ., ενώ σήμερα κιόλας κατατίθεται στο υπουργείο Υποδομών φάκελος για έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τις χρήσεις γης και δόμησης, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει περί τους έξι μήνες, αφού θα χρειαστεί η συνηγορία αρκετών υπηρεσιών και με δεδομένο ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως και τα κτίρια του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Εφόσον η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, στο τέλος του 2017 θα αρχίσουν προκαταρκτικές εργασίες και γεωλογικές μελέτες, για τον παραπάνω λόγο ότι η θάλασσα είναι κοντά.

Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Σχίζα πως «είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά θα τα καταφέρουμε, εκτός και αν προκύψουν θέματα με τις θεμελιώσεις».

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό μέρος, όπως ανακοινώθηκε -και όπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.»-, το μουσείο θα διοικείται από ένα ίδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες και με βάση το βελγικό δίκαιο.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση το καταστατικό του ιδρύματος και οι λεπτομέρειες για τη γενική συνέλευση (εκπρόσωποι του δήμου, ο δήμαρχος, ο κ. Σαλτιέλ, ο πρ. του Δ.Σ. Π. Αβραμόπουλος και ο Λ. Μακρής).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 300 και τα 70 ενοχικά χρόνια
Προσκύνημα και αναμέτρηση με το οχληρό κομμάτι του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης ήταν και φέτος η Πορεία Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό....
Οι 300 και τα 70 ενοχικά χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι» στο Μουσείο Ολοκαυτώματος
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έδωσε την τυπική έγκριση, αλλά όχι ομοφώνως, παρότι όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ίδρυσης όσο και στη συμμετοχή του δήμου στο υπό ίδρυση ίδρυμα -που θα αναλάβει την κατασκευή...
«Ναι» στο Μουσείο Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα
Επιταχύνονται οι διαδικασίες αλλά όχι χωρίς προσκόμματα και τεχνικές δυσκολίες σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Πάντως όπως όλα δείχνουν, το τετραήμερο ταξίδι -11 με 15...
Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιβράβευση του αλτρουισμού
Ενα μεγάλο «ευχαριστώ», επιβράβευση του αλτρουισμού μέσα στον εφιάλτη Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα απευθυνθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης προς τους απόγονους αθηναϊκής οικογένειας που έσωσαν...
Επιβράβευση του αλτρουισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η τελευταία επιζήσασα από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Η Βασιλική Γκουραμάνη είχε καταφέρει να βγει ζωντανή από τον φούρνο της οικογένειας μέσα στον οποίο εκτελέστηκαν και κάηκαν οι 70 από τους 146 πολίτες του Χορτιάτη.
Πέθανε η τελευταία επιζήσασα από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας